reklama
Czy w ciąży mogę jeść chipsy?

Czy w ciąży mogę jeść chipsy?

Ciąża to czas podkolorowany wieloma zachciankami kulinarnymi. Jedną z nich są chipsy, spożywanie których, nie tylko przez przyszłe mamy, jest szeroko komentowane przez specjalistów żywienia.

Chipsy to smakowite puste kalorie. Są tez – niestety - szkodliwe dla zdrowia. Naukowcy stwierdzili, że powodem tego jest:

·    zbyt duża zawartość soli (nadmiar soli w organizmie prowadzi do opuchlizn, zatrzymania wody, nadciśnienia tętniczego, które może prowadzić do udaru mózgu, zawał serca czy niewydolności nerek);

·    tłuszcze trans – mogą zwiększyć poziom złego cholesterolu, a zmniejszyć poziom dobrego; zwiększają ryzyko chorób serca czy zatkania tętnic;

·    obecność konserwantów, które są szkodliwe, a niekiedy także rakotwórcze (np. Butylohydroksytoluen, powszechnie znany jako BHT, E321) czy akrylamidu, który powstaje podczas poddawania skrobi działaniu wysokiej temperatury,;

·    chipsy są ubogie w składniki odżywcze, za to wysoce kaloryczne i tłuste. Przyczynia się też do tego olej, którego używa się do ich produkcji. Skutkuje to zwiększeniem masy ciała i komplikacjami zdrowotnymi (zbyt dużo tłuszczu w diecie zwiększa ryzyko chorób serca i cukrzycy, może także powodować problemy z pamięcią).

Jedzenie chipsów w dużych ilościach ma poważne konsekwencje. Są to między innymi:

·    niedożywienie płodu,
·    niska waga urodzeniowa noworoda,
·    problemy zdrowotne dzieci (porównywane do tych, jakie miewają dzieci matek palących),
·    otyłość matki, gorszy stan zdrowia – zagrożenie cukrzycą, nadciśnieniem, choroby krążenia.

Dobra wiadomość jest taka, że jeśli przyszła mama na co dzień odżywia się mądrze i racjonalnie, to bez szkody dla zdrowia może - od czasu do czasu - pozwolić sobie na kilka chipsów (najlepiej klasycznych solonych).



reklama