reklama
Czy w ciąży mogę jeść cytrusy?

Czy w ciąży mogę jeść cytrusy?

Cytryny, limonki, grejpfruty, pomarańcze, mandarynki – któż ich nie lubi? Są smacznym  źródłem witamin A i C, tiamin, niacyn, fosforu, magnezu, miedzi, manganu, kwasu pantotenowego, witaminy B-6 no i oczywiście kwasu foliowego.

Są zdrowe, niskokaloryczne i smaczne. Choć kobiety w ciąży zdecydowanie mogą jeść cytrusy, powinny jednak zachować umiar.

Dlaczego owoców cytrusowych kobiety w ciąży nie powinny jeść bez ograniczeń?


·    są silnie alergizujące (potęguje to także fakt, że owoce te są „pryskane”). Niektórzy specjaliści, powołując się na ryzyko wystąpienia alergii u noworodków, zalecają ciężarnym, by zrezygnowały m.in. z owoców cytrusowych już w 3. trymestrze ciąży. Inni uważają takie zabiegi za nieuzasadnione – zalecają po prostu różnorodną, rozsądną dietę i umiar.

·    Jedzenie cytrusów może mieć wpływ na (i tak wrażliwe w ciąży) szkliwo zębów – może nawet dojść do jego uszkodzenia. Bezpośrednio po jedzeniu owoców nie powinno się myć zębów, a jedynie przepłukać usta wodą.

·    Spożywanie cytrusów może inicjować lub nasilać zgagę, a także inne problemy żołądkowo-jelitowe.

reklama