reklama
Czy w ciąży mogę jeść frytki?

Czy w ciąży mogę jeść frytki?

Frytki, banalnie proste danie - ziemniaczane słupki smażone w głębokim tłuszczu - to kulinarne marzenie niejednej kobiety ciąży. Czy jedzenie ich jest bezpieczne?

Okazuje się, że zbyt częste jedzenie frytek wcale nie jest obojętne dla zdrowia tak matki, jak i dziecka. Dlaczego?

·    zawierają tłuszcze trans, które mogą zwiększyć zły cholesterol LDL i zmniejszyć poziom dobrego cholesterolu HDL,

·    zawierają wiele szkodliwych substancji – np. akryloamid, który powstaje podczas smażenia (im bardziej brązowa frytka, tym więcej w niej akryloamidu). Jego poziom we frytce przekracza ponad tysiąc razy dopuszczalne normy spożycia,

·    w czasie smażenia mogą powstawać również inne szkodliwe związki, np. utlenione tłuszcze, nadtlenki, epoksydy, które pozbawiają organizm witamin, wzrasta ryzyko miażdżycy i nowotworów,

·    jedzenie frytek, które są kaloryczne, tłuste i ciężkostrawne, może prowadzić u kobiet do otyłości i chorób, które są jej konsekwencją: choroby układu krążenia, serca czy cukrzyca,

·    złe odżywienia może skutkować niedożywieniem dziecka, niższą - niż średnia - wagą urodzeniową – zwiększa się wówczas ryzyko wielu problemów zdrowotnych w przyszłości (choroby układu krążenia, serca czy cukrzycy).

Specjaliści są zgodni, że jeśli przyszła mama przestrzega zrównoważonej diety, nie stanie się nic złego, jeśli od czasu do czasu skusi się na frytki - najlepiej zrobione w domu. Dlaczego?

·    masz pewność, że smażysz je na świeżym tłuszczu (olej, który jest nieświeży, używany wielokrotnie, jest bardziej szkodliwy),

·    możesz je upiec w piekarniku. Zarówno mrożone, jak i samodzielnie zrobione. Wystarczy skropić surowe frytki oliwią (mniej tłuste, nie będzie w nich szkodliwych substancji, które wytwarzają się pod wpływem smażenia).

·    Ważne, by ziemniaki były pocięte w proste, grube słupki – pochłaniają mniej tłuszczu.

reklama