reklama
Czy w ciąży mogę jeść grzyby?

Czy w ciąży mogę jeść grzyby?

Choć powszechnie funkcjonuje przekonanie, że kobiety w ciąży nie powinny jeść grzybów, specjaliści są innego zdania.

Okazuje się, że jest to nie tylko bezpieczne, ale i korzystne. Grzyby są nie tylko smaczne -  zawarte w nich składniki odżywcze pozwalają na uniknięcie niedoboru wielu witamin i minerałów.

Grzyby są bogate w witaminy z grupy B, przeciwutleniacze, cynk i żelazo oraz inne mikro- i makroelementy, które są szczególnie ważne w czasie ciąży.

Na co zwracać uwagę, wybierając grzyby?

·    by były JADALNE (zawsze musisz mieć pewność, że nie jest to grzyb trujący), pochodziły z pewnego źródła,

·    świeże i zdrowe.

Jakie grzyby?

Szczególnie polecane to: smardz, boczniak, kurka, pieczarka, borowik, podgrzybek.

reklama