reklama
Czy w ciąży mogę jeść miód?

Czy w ciąży mogę jeść miód?

Miód dobrze działa i na zdrowie, i urodę. Koi podrażnienia, leczy przeziębienia, oprawia nastrój. Jest bakteriobójczy i zabójczy dla wirusów.

Niektórzy specjaliści zalecają spożywanie miodu kobietom w ciąży twierdząc, ze jest to nie tylko bomba witaminowo-odżywcza, ale i lek na ich dolegliwości (mdłości, wymioty, zgaga).

Inni z kolei przestrzegają, by przyszłe mamy nie jadły miodu surowego, nie pasteryzowanego. Taki miód uznają za potencjalnie niebezpieczny w czasie ciąży z powodu zagrożenia zatruciem jadem kiełbasianym. Niepokój specjalistów budzi zawartość zarodników botulinowych, które mogą wydzielać toksyny. Inni uspokajają – przewód pokarmowy mamy jest środowiskiem kwasowym, co zapobiega wzrostowi zarodników botulinowych oraz produkcji toksyn.


reklama