reklama
Czy w ciąży mogę jeść owoce morza?

Czy w ciąży mogę jeść owoce morza?

Skorupiaki, mięczaki i głowonogi - choć ich nazwy nie brzmią apetycznie, to homary, kraby, krewetki, małże, ślimaki i kałamarnice (i wiele innych) mają wielu fanów. Owoce morza – bo o nich mowa - mogą dostarczać nie tylko wielu wrażeń smakowych, ale i stać się doskonałym źródłem białka, żelaza czy cynku i innych składników odżywczych. Tylko czy będąc w ciąży można je jeść bez ograniczeń?

Jeśli lubisz surowe owoce morza, mamy dla Ciebie złą wiadomość - musisz przestać je jeść w czasie ciąży. Surowe owoce morza są bowiem ryzykowne:

·    zanieczyszczone szkodliwymi bakteriami i wirusami,
·    zawierać pasożyty, takie jak tasiemce, będące przyczyną groźnych chorób.

Niektórzy specjaliści twierdzą, że nawet po obróbce termicznej w owocach morza mogą gromadzić substancje toksyczne, dlatego najlepiej jeść je sporadycznie, w małych porcjach, koniecznie dobrze ugotowane – w ten sposób zostają unieszkodliwione groźne wirusy czy bakterie.

reklama