reklama
Czy w ciąży mogę jeść pikantne potrawy?

Czy w ciąży mogę jeść pikantne potrawy?

Czy prawdą jest, że wielbicielki ostrych przypraw i pikantnych potraw powinny w ciąży z nich zrezygnować? Nie do końca.

Jeśli chodzi o bezpieczeństwo nienarodzonego dziecka, specjaliści nie widzą powodów do niepokoju. Spożywanie ostrych przypraw nie jest szkodliwe dla rozwoju płodu (co więcej niektórzy są zdania, że dzięki temu rozwijają zmysł smaku!). Myśl, że jedzenie pikantnych potraw (np. tych, w których wyraźnie czuć papryczkę chili) może być niebezpieczne dla utrzymania ciąży (zagrożenie przedwczesnym porodem) wzięło się stąd, że ostra papryka stymuluje przewód pokarmowy, wywołując skurcz jelit. Jednakowoż ponieważ ​​skurcze jelit nie są takie same jak skurcze macicy, hipotezę ową odrzucono.

Jeśli zaś chodzi o zdrowie i komfort kobiety w ciąży, sprawa nie jest oczywista. O ile niektóre panie nie będą odczuwać żadnych dolegliwości i sensacji żołądkowo-jelitowych, o tyle innym – po spożyciu wyrazistych potraw - mogą towarzyszyć dolegliwości takie jak:

·    zgaga,
·    inne problemy trawienne,
·    mdłości, wzmożenie porannych nudności,
·    podrażnienie żoładka (głownie papryczka chilli),
·    dyskomfort okolic odbytu – rosnąca macica naciska na naczynia krwionośne, co zwiększa ciśnienie w żyłach, powodując hemoroidy. Kapsaicyna – zawarta w papryczce chilli - może je podrażniać.



reklama