reklama
Czy w ciąży mogę jeść pizzę?

Czy w ciąży mogę jeść pizzę?

Na pierwszy rzut oka pytanie wydaje się być retoryczne i wręcz banalne. Cóż bowiem może być szkodliwego w jedzeniu pizzy? Jeśli zrobiono ją ze składników świeżych i dobrej jakości, jest dobrze upieczona i jedzona na ciepło, niestosowna wydaje się co najwyżej jej wysoka kaloryczność. Niemniej jedząc pizzę, będąc w ciąży, trzeba uważać. Na co?

    Na ser pleśniowy (np. brie i camembert) – może być przyczyną zachorowania na listeriozę (choroba przypomina grypę, może być łagodna – w przebiegu - dla matki, ale niebezpieczna dla zdrowia dziecka).

·    Na owoce morza – zwłaszcza wtedy, gdy nie są one dobrze upieczone, mogą nieść ryzyko wywołania infekcji wirusowej, bakteryjnej lub pasożytniczej.

·    Na wędliny. Po pierwsze ze względu na zagrożenie ryzyko zakażenia np. listeria monocytogenes (listerioza). I tak pizza z pepperoni, salami czy szynką parmeńską powinna być naprawdę dobrze upieczona. Po drugie wędliny takie jak kiełbasa czy boczek oprócz tego, że mogą dostarczyć organizmowi sporej dawki azotanów czy azotynów, są także wysokokaloryczne i ciężkostrawne. Zjedzenie ich może mieć bolesne konsekwencje w postaci niestrawności, uczucia ciężkości, zgagi. Jedzenie dużych ilości tłuszczów nasyconych może tez podnieść poziom cholesterolu we krwi.

Pizza w ciąży? Jak najbardziej. Najlepiej, by była na cienkim cieście (może skusisz się na pełnoziarniste?), bez „ryzykownych” dodatków, z chudym serem i dużą ilością warzyw. I co najważniejsze – powinna być upieczona w domu lub w dobrej pizzerii, a jedzona wyłącznie w rozsądnych ilościach.

reklama