reklama
Czy w ciąży mogę jeść wątróbkę?

Czy w ciąży mogę jeść wątróbkę?

Jeszcze niedawno wątróbkę uznawano za bardzo zdrową i polecano ją kobietom w ciąży jako źródło cennych składników odżywczych. Dziś specjaliści zalecają... ostrożność – wątróbka spożywana w nadmiarze może stanowić zagrożenie dla nienarodzonego dziecka.

Wątroba jest dobrym źródłem:
·    żelaza
·    witaminy A
·    białka
·    witaminy B
·    kwasu foliowego.

Dlaczego więc kobietom w ciąży nie zaleca się jedzenia wątróbki?

·    Zawiera zbyt dużo witaminy A, która w nadmiarze jest toksyczna. Jej nadmiar może gromadzić się w organizmie i - zwłaszcza w 1. trymestrze ciąży – skutkować wadami rozwojowymi płodu, przedwczesnym bądź trudnym porodem.

·    Ponieważ w wątrobie kumulują się w toksyny i metale ciężkie, nie jest ona bezpieczna i obojętna tak dla kobiety, jak i dla dziecka.

Specjaliści przestrzegają przed jedzeniem wątróbki, alei produktów, które ją zawierają (pasztet, wątrobianka). Zalecają umiar i ostrożność.



reklama