Prawidłowe żywienie w cukrzycy ciążowej

Cukrzycą nazywamy grupę zaburzeń metabolicznych, których wspólną cechą jest podwyższony poziom glukozy we krwi czyli tzw. hiperglikemia.

Czym jest cukrzyca w ciąży?

Cukrzyca  ciężarnych jest zaburzeniem przejściowym pojawiającym się u zdrowych dotąd kobiet. Jest konsekwencją zmian hormonalnych i metabolicznych zachodzących w ciąży.  Po porodzie zazwyczaj ustępuje, ale może pojawić się w przyszłości lub zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzyce typu 2.

Cukrzyca ciążowa jest zagrożeniem nie tylko dla matki, ale również dla dziecka.  Wysoki poziom cukru we krwi może być  przyczyną takich powikłań jak zwiększona ilość płynu owodniowego, obumarcie wewnątrzmaciczne płodu, nadciśnienie tętnicze, nadmierna masa płodu, niedojrzałość płodu czy zaburzenia metaboliczne u płodu po porodzie.

Cukrzyca w ciąży. Dieta

Podstawą w leczeniu cukrzycy ciążowej jest właściwa dieta. Powinna być ona właściwie zestawiona pod względem ilościowym i jakościowym. Zalecana dzienna racja pokarmowa powinna zawierać 40-50% węglowodanów ( z przewagą węglowodanów złożonych), białko 15-20%, w 30-35% z tłuszczów. Kaloryczność diety jest zależna od trymestru ciąży, wyjściowej masy ciała kobiety oraz jej aktywności fizycznej.

W większości przypadków cukrzycę ciężarnych leczy się właściwą dietą, czasem jednak konieczne jest terapia insuliną. W sytuacji w której kobieta musi przyjmować insulinę w zastrzykach powinna stosować dietę opartą o tzw. wymienniki węglowodanowe. W takiej sytuacji ważne jest również jedzenie 6 posiłków dziennie ostatni 6 posiłek to tzw. druga kolacja , którą należy zjeść przed zaśnięciem, zapobiega ona porannej hipoglikemii.

POJĘCIE WYMIENNIKOW WEGLOWODANOWYCH.
1 wymiennik węglowodanowy jest to taka ilość produktu spożywczego zawierająca 10g węglowodanów przyswajalnych. Dietę opartą o wymienniki powinien ustalić dietetyk, ilość wymienników jest zależna od zapotrzebowania na energię a ta od aktywności fizycznej, masy ciała, wzrostu kobiety również o trymetru ciąży.

Po ustaleniu liczby wymienników ich ilość jest rozkładana na poszczególne posiłki zależnie od sposobu żywienia i stylu życia kobiety. Przykładowy rozkład wymienników może wyglądać następująco.

- 1 śniadanie 6 WW
- 2 śniadanie 3 WW
- obiad 6 WW
- podwieczorek 2WW
- kolacja 3 WW
- druga kolacja 2 WW ( posiłek przed snem)

Jeśli nie ma konieczności przyjmowania zastrzyków z insuliny, wystarczy zbilansowana dieta uboga w cukry proste, tłuszcze za to bogata w błonnik pokarmowy.

Błonnik pokarmowy, hamuje on wchłanianie glukozy. Błonnik pokarmowy występuje w dużych ilościach w warzywach, owocach i produktach zbożowych.

Im produkt mniej przetworzony tym więcej zawiera błonnika, dlatego najlepiej jeść warzywa i owocowe na surowo ze skórką, wybierać gruboziarniste kasze i pełnoziarnisty chleb.

Należy unikać cukrów prostych. Ich źródłem są soki owocowe, owoce oraz słodycze. Dlatego ciężarna powinna się ograniczyć do max. 2 porcji owoców dziennie, jedną porcję można wymienić na szklankę soku. 

Przydatne może być kierowanie się w doborze produktów tzw. indeksem glikemicznym (IG). Należy wybierać produkty które mają niski IG, będą one powodować że cukier będzie wchłaniany wolno i równomiernie inaczej niż w  przypadku produktów o wysokim IG, po zjedzeniu których cukier rośnie szybko i gwałtownie, co jest niebezpieczne. Zestawy produktów o różnym indeksie glikemicznych można znieść na stronach internetowych towarzystw diabetologicznych.

Cukrzyca w ciąży - przykładowy jadłospis

dla kobiety w cukrzycy ciążowej która nie stosuje insulinoterapii:

I Śniadanie:

Bułka grahamka,

margaryna 10g,

ser twarogowy 50 g ze szczypiorkiem i pomidorem

herbata, jabłko

II Śniadanie:

Kefir owocowy 150 ml,  surówka z sałaty zielonej, rzodkiewki i pomidora z octem winnym i 1 łyżeczką oliwy z oliwek.

Obiad:

Zupa z groszku zielonego z grzankami

 kurczak duszony w jarzynach 150g,

 surówka z kapusty pekińskiej,

ziemniaki 200 g,

woda mineralna.

Podwieczorek:

Pumpernikiel 25 g 1 kromka                                     

pasztet drobiowy 20g , cienko posmarowany

margaryna 5g

Papryka czerwona 50g ¼ średniej

Kolacja:

Chleb żytni razowy 75 g 2 kromki

Margaryna 5g

Schab pieczony plaster 50 g

Brokuł 200 g (1 szklanka)                                        

Z oliwą z oliwek 5 g

Herbata owocowa

Przykładowy jadłospis dla kobiety w ciąży z cukrzycą insulino-zależną na 2400 kcal i 22WW

I Śniadanie: 490 kcal, 6 WW,  

Chleb razowy 75 g 2 kromki

2 plasterki szynki drobiowej

Płatki owsiane na mleku:

Płatki 40g

Mleko 2% 200ml

II Śniadanie: 245 kcal, 3 WW

Pumpernikiel 40g z twarożkiem ziarnistym 50g i pomidorem 1 cały

Jabłko 150g

Obiad: 732 kcal 6 WW,

Zupa jarzynowa z makaronem 50 g (po ugotowaniu)
Klopsiki wołowe w sosie koperkowym 150g
Ziemniaki 250g
Surówka z kapusty pekińskiej z odrobina oleju
Kompot truskawkowy

Podwieczorek: 246 kcal, 2 WW,

Jogurt naturalny 150g, łyżka otrąb pszennych

Kolacja: 489 kcal, 3 WW,

Bułka grahamka z pastą z makreli 30g sera białego i 80g makreli, cebulka, papryka czerwona 50g, woda mineralna

Posiłek przed snem: 242 kcal, 2WW

50g ryżu po ugotowaniu z jogurtem owocowym bez cukru 70g

 dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska

www.nutricenter.pl

Uważasz, że ten tekst jest wart przeczytania? Poleć go znajomym:
Oceń:
Trwa wysyłanie Twojej oceny...
Ocena: 3.1 z 5. 121 ocen.
Kliknij pasek ocen aby ocenić wpis.
 
reklama
blog comments powered by Disqus

Niezbędniki w dziale ciąża