Olej rzepakowo - lniany. Zdrowie dla całej rodziny
Treść powstała we współpracy z partnerem (*)

Olej rzepakowo - lniany. Zdrowie dla całej rodziny

Kwasy tłuszczowe omega są niezbędne do prawidłowego działania organizmu, a można uzyskać je tylko z diety. Dlatego warto sięgnąć po produkty, które są nie tylko smaczne, ale również pokryją zapotrzebowanie dzienne organizmu.  

Trzeba wiedzieć, że nie tylko niedobory kwasów źle wpływają na nas, ale również brak równowagi pomiędzy kwasami tłuszczowymi omega-3 i omega-6 może przyczyniać się do otyłości, depresji, dysleksji, nadpobudliwości, a nawet skłonność do przemocy. 

Jak zrównoważyć ich zawartość w  diecie? 

Sprawdź dlaczego warto sięgnąć po olej z rzepaku i lnu?

Czy wiecie, że olej rzepakowy bywa nazywany „oliwą Północy". Większość Polaków cierpi na niedobory kwasów Omega-3, dlatego zaleca się zwiększenie spożycia produktów, będących bogatym źródłem tych składników. Do takich produktów należy olej rzepakowy, który wyróżnia się jedną z najwyższych zawartości kwasów tłuszczowych Omega-3 spośród tłuszczów roślinnych (10-krotnie większą niż w przypadku oliwy z oliwek).

Dobrej jakości olej rzepakowy, np. z serii Global Fit zawiera mnóstwo wartościowych dla naszego organizmu składników, w tym: wielonienasycone kwasy tłuszczowe, czy beta-karoten. Jest również bogatym źródłem dobroczynnej dla serca i układu krążenia witaminy E.

Pierwsze tłoczenie, czy tłoczenie na zimno?

Czy wiesz, że kwestia tłoczenia oleju jest kluczowa dla jego ostatecznej jakości i zawartości korzystnych składników? Najlepszą jakość otrzymuje się z pierwszego tłoczenia na zimno, ale uwaga: Pierwsze tłoczenie nie jest tożsame z tłoczeniem na zimno!

Czym się charakteryzuje olej tłoczony na zimno?

Najbardziej wartościowe jest tłoczenie wyłącznie za pomocą środków mechanicznych, w specjalnej temperaturze oraz dobór parametrów technologicznych. Olej tłoczony na zimno zachowuje swój naturalny i intensywny smak, aromat, mętną konsystencję oraz wiele wartości odżywczych, które są ważne dla organizmu (kwasy Omega 3 i 6, wit. E). Posiada stosunkowo krótką datę przydatności do spożycia. I niestety dosyć wysoką cenę, bo na wyprodukowanie 1 litra szlachetnego oleju rzepakowego potrzeba nawet 3 kg nasion rzepaku.

A olej z pierwszego tłoczenia?

Olej z pierwszego tłoczenia to nie mniej, nie więcej jak produkt powstały z jednokrotnego tłoczenia nasion. Olej tłoczony na ciepło, „z pierwszego tłoczenia" jest  mniej wartościowy niż olej tłoczony na zimno, a właśnie takie są najpowszechniej dostępne na rynku.

Jak przechowywać  olej tłoczony na zimno?

Tak wyprodukowane oleje należy chronić przed dostępem światła i powietrza ze względu na wysoką  podatność na utlenianie. Powinno się je przechowywać w lodówce maksymalnie do 3 miesięcy.

Olej rafinowany, czy nie?

Rafinacja pierwszej linii oznacza zasadniczo „oczyszczanie", zatem błędem jest więc twierdzenie, że dobry olej to tylko surowy, a zły rafinowany. Istotne jest do czego dany olej będzie potrzebny. Oczyszczaniu może być poddany także olej tłoczony na zimno. Oleje roślinne poddawane są rafinacji, czyli oczyszczaniu, po to, by uzyskać produkt bezpieczny, stabilny oraz wysokiej jakości.

Ponadto rafinacja pozwala na wyeliminowanie tzw. katalizatorów utleniania. Dzięki temu olej może być przechowywany dłużej. Atutem olejów rafinowanych jest też wysoka temperatura dymienia, która zwiększa odporność na obróbkę termiczną.
Należy pamiętać, że wielokrotne użycie tego samego tłuszczu jest przyczyną nagromadzenia się szkodliwych związków, powstających podczas smażenia! 

Poznaj oleje GLOBAL FIT. Zdrowe dla całej rodziny

Firma Green Food wprowadzana rynek pierwsze produkty z serii Global Fit. Oleje roślinne z rzepaku i lnu doskonale wpłyną na samopoczucie i zdrowie całej rodziny.

Wszystkie oleje tłoczone na zimno posiadają Certyfikat BIO. Gwarantuje on, że produkt spełnia normy unijne dotyczące żywności ekologicznej. Mogą go uzyskać jedynie gospodarstwa, które przeszły restrykcyjną kontrolę i m. in. nie używają środków chemicznych, sztucznych nawozów i pasz. Można zweryfikować, czy producent danego oleju podlega stałej kontroli jednostki certyfikującej produkty w klasie BIO, tak jak ma to miejsce 
w przypadku firmy Green Food. Każda taka firma ma przypisany indywidualny numer certyfikatu (PL-05-005141/P/16/1), który jest ogólnodostępny w dedykowanej internetowej bazie systemu kontroli rolnictwa ekologicznego

Żeby spowolnić proces utleniania oleje są opakowane w szklane ciemno-zielone butelki. Oleje świeże tłoczone na zimno nie nadają się do smażenia, natomiast „na ciepło” można dodawać do sałatek, pamiętając jednak, że w rezultacie rafinacji została nieznacznie 
obniżona zawartość witaminy E,
 wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz zmianie uległy kolor, smak i zapach.

Poznaj oleje Global Fit. Zapraszamy na nasze FP

Olej z rzepaku i lnu (15%) o aromacie masła

  • można stosować na ciepło,
  • zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe,
  • cechuje go obniżony poziom katalizatorów utleniania, uzyskany w procesie oczyszczania oleju,
  • nadaje się do pieczenia i smażenia, ze względu na wysoka temperaturę dymienia (187°C),
  • nawet przy długotrwałym podgrzewaniu nie wydziela nieprzyjemnego zapachu spalenizny
  • stabilna struktura, bardziej odporna na obróbkę termiczną, pozwala w dużym stopniu wyeliminować szkodliwe skutki rozpadu tłuszczów,
  • wzbogacony aromatem masła, pozwala przygotować wyborne potrawy, nadając im przy tym lekki domowy smak.

Kup teraz

Olej z rzepaku i lnu (24%) o naturalnym aromacie cytrynowym tłoczony zimno

  • kwasy Omega 3 i Omega 6 - dostarczane w proporcji 1 : 1,
  • wyłącznie do stosowania na zimno,
  • tłoczony mechanicznie pod ciśnieniem, bez dodatkowego źródła ciepła,
  • naturalne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E, która pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym,
  • zawiera kwas alfa-linolenowy (ALA), który pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 2 g kwasu ALA dziennie),
  • może stanowić element zrównoważonej i zbilansowanej diety,
  • nadaje potrawom unikalny i świeży smak, za sprawą dodatku naturalnego olejku cytrynowego.

Kup teraz

Olej z rzepaku i  lnu (24%) o klasycznym smaku, tłoczony na zimno

  • kwasy Omega 3 i Omega 6 - dostarczane w proporcji 1 : 1,


  • pozbawiony dodatku aromatu 

wyłącznie do stosowania na zimno,
  • 

tłoczony mechanicznie pod ciśnieniem, bez dodatkowego źródła ciepła,
  • 

naturalne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E, która pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym, 


  • zawiera kwas alfa-linolenowy (ALA), który pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 2 g kwasu ALA dziennie),
  • 

może stanowić element zrównoważonej i zbilansowanej diety

Kup teraz

Olej z rzepaku i  lnu (15%) o klasycznym smaku, rafinowany


  • pozbawiony dodatku aromatu,

- można stosować na ciepło,


  • kwasy Omega 3 i Omega 6 - dostarczane w proporcji 1 : 1,


  • zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe,


  • cechuje go obniżony poziom katalizatorów utleniania,
  • uzyskany w procesie oczyszczania oleju, 


  • nadaje się do pieczenia i smażenia, ze względu na wysoka temperaturę dymienia (187°C), 


  • nawet przy długotrwałym podgrzewaniu nie wydziela nieprzyjemnego zapachu spalenizny 
  • stabilna struktura, bardziej odporna na obróbkę termiczną, pozwala w dużym stopniu wyeliminować szkodliwe skutki rozpadu tłuszczów, 


Kup teraz

Co sprawia, że tłuszcze omega-3 i omega 6 są wyjątkowe?



Stanowią one integralną część błony komórek w organizmie i wpływają na funkcję receptorów komórek w tych błonach. Zapobiegają rozwojowi stanów zapalnych, chorobom serca. Mogą odgrywać rolę ochronną w profilaktyce raka i innych chorób cywilizacyjnych. Uwaga: Zbyt duże spożycie kwasu Omega -6 może doprowadzić do odkładania utlenionego tłuszczu na ściankach tętnic.

Dobroczynny wpływ nienasyconych kwasów tłuszczowych dla matki i dziecka



Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne dla rozwoju neurologicznego płodu i mogą mieć  znaczenie dla czasu trwania ciąży oraz masę urodzeniowej dziecka. Badania przeprowadzone w Danii wśród kobiet w ciąży wysokiego ryzyka pokazały, że dieta bogata w omega-3  przeciwdziałała ryzyku przedwczesnego porodu. Badania robione w Quebec potwierdziły poprzednie wyniki, a dodatkowo udowodniły lepszy rozwój psychiczny oraz umiejętności psychomotorycznych u dzieci w wieku 6 miesięcy i 11 miesięcy.

Z 20 lub więcej jadalnych kwasów tłuszczowych tylko omega-3 i omega-6 nie mogą być syntetyzowane przez organizm tylko dostarczone mu wraz z pokarmem. Co więcej całość kwasów omega-3 i omega-6 kwasów zgromadzonych przez płód pochodzi od matki, która przekazuje mu je za pomocą łożyska.

Jakie są zalecenia dotyczące spożywania kwasów omega-3?

Dzieci poniżej 3 roku życia powinny spożywać DHA w ilości 150–200 mg na dobę. Kobieta ciężarna i karmiąca piersią  minimum 200 mg DHA na dobę, ale może  być 2–3 razy więcej, a reszta populacji około 250 mg DHA na dobę.


Drogocenna witamina E?

Witamina E jest doskonale znana z korzystnego działania na płodność i potencję seksualną. Spowalnia procesy starzenia komórek krwi i mózgu. Poprawia oddychanie komórek Twojego organizmu i odmładza je, co umożliwia np. mięśniom lepszą pracę i większą wydolność, a dotyczy to również mięśnia sercowego. Podczas ciąży dieta bogata w witaminę E i kwas foliowy  zapobiega wadom cewy nerwowej. W ciąży dziennie potrzeba około 8 do 13 mg witaminy. Witamina E obniża również komórkowy stres oksydacyjny.

Czy wiesz, że niepełne dwie łyżki stołowe (20 g) oleju rzepakowego pokrywają dzienne zapotrzebowanie organizmu na kwas alfa-linolenowy, z którego powstają kwasy omega-3? Zadbaj z ekologicznymi olejami Global Fit o zdrowie swoich najbliższych

 

 

Uważasz, że ten tekst jest wart przeczytania? Poleć go znajomym:

Oceń:

Wysyłam Twój głos!
Ocena: 4,43 z 5. Głosów: 7
Kliknij w gwiazdki, żeby dodać swój głos.
reklama