reklama

Listerioza w ciąży

Listeria monocytogenes jest bakterią, która znajduje się w wodzie i glebie. Mogą nią być skażone warzywa, a jej nosicielami są zwierzęta, więc bardzo ważne żebyś zwłaszcza ciąży uważała na to co jesz.

Dlaczego? Choć ludzie zapadają na nią stosunkowo rzadko, z nieznanych przyczyn, kobiety w ciąży są dwadzieścia razy bardziej podatne na zachorowanie, niż inni zdrowi dorośli. 

Listerioza w ciąży – objawy?

Objawy listeriozy ujawniają się od 2 do 20 dni po zakażeniu. Mogą wystąpić objawy grypopodobne, bóle głowy, bóle mięśni , gorączka, biegunka, dreszcze, nudności i wymioty.
Największą podatność na zakażenie masz w 3 trymestrze  ze względu na duże obciążenie układu odpornościowego. Jeśli podejrzewasz u siebie zakażenie koniecznie zrób badanie krwi i skontaktuj się z lekarzem

Czy listerioza może zaszkodzić dziecku ?

W przypadku kobiet ciężarnych listerioza może grozić poronieniem, przedwczesnym porodem; wpłynąć na nieprawidłowy przebieg ciąży, powstawanie u noworodków wad rozwojowych. W skrajnych przypadkach spowodować śmierć dziecka.

Listerioza w ciąży, jak leczyć?

Ważne jest, żeby jak najszybciej zastosować antybiotykoterapię, która może zapobiec  zakażeniu płodu i innym  powikłaniom. Jeśli dziecko urodzi się zakażone również ono zostanie poddane antybiotykoterapii. Najczęściej leczenie trwa od 2-6 tygodni.

Jak uchronić się przed listeriozą ?

Jedz twarde, żółte sery . Zrezygnuj z fety, Brie, Camemberta, serów z przerostami niebieskiej pleśni i serów robionych z niepasteryzowanego mleka.  Nie pij niepasteryzowanego mleka oraz soków!  Sprawdź, czego jeszcze nie powinnaś jeść w ciąży.

Zrezygnuj z wyrobów garmażeryjnych, gotowych potraw, których nie możesz podgrzać w temperaturze powyżej 80°C.  Jedzeni surowych ryb  i owoców morza również nie jest wskazane, jak również surowego mięsa, czy jaj. Myj koniecznie wszystkie owoce i warzywa. Obniż w lodówce temperaturę do 4°C i utrzymuj ją w czystości. Koniecznie czytaj etykiety!

Koniecznie zapamiętaj: Bakterie listeriozy są zabijane podczas gotowania i pasteryzacji.

 

 

Uważasz, że ten tekst jest wart przeczytania? Poleć go znajomym:

Oceń:

Wysyłam Twój głos!
Ocena: 5,00 z 5. Głosów: 2
Kliknij w gwiazdki, żeby dodać swój głos.
reklama