reklama

Zgaga i wzdęcia

Zgaga, czyli nieprzyjemne uczucie pieczenia w dolnej części klatki piersiowej, połączone z odczuciem goryczy w ustach, spowodowane jest dodatkowo przez zwiotczenie ścian mięśni przewodu pokarmowego (stąd kwaśna treść żołądkowa cofa się do przełyku). Z kolei powodem wzdęć są trudności z usuwanie gazów, wynikające z wydłużonego procesu trawienia.

Zgaga i wzdęcia towarzyszą kobietom w różnym natężeniu, od początku do samego końca ciąży. Jej przyczyną jest zaburzona gospodarka hormonalna oraz ucisk powiększającej się macicy (i rosnącego w niej dziecka) na żołądek i jelita.

Jak sobie pomóc?

·    Zwracaj uwagę na to, co i jak jesz.

·    Unikaj ostrych przypraw, tłustych i wzdymających potraw.

·    Kupuj produkty bogate w błonnik, jedz suszone owoce.

·    Zrezygnuj z mocnej herbaty i kawy, pij dużo niegazowanej wody mineralnej.

·    Jedz powoli - mało, a często, po posiłku odpoczywaj w pozycji siedzącej (kładź się zawsze na dodatkowej poduszce).

Jeśli zaczyna cię piec w przełyku, żuj zmieloną mieszankę kminku z majerankiem (stosunek 1:1)

Uważasz, że ten tekst jest wart przeczytania? Poleć go znajomym:

Oceń:

Wysyłam Twój głos!
Ocena: 5,00 z 5. Głosów: 2
Kliknij w gwiazdki, żeby dodać swój głos.
reklama