reklama
Jadłospis alergika

Jadłospis alergika

Żywienie alergika nie jest proste. Nie znaczy to jednak, że dania muszą być niesmaczne. Przeciwnie - mogą być pyszne, jeśli dowiesz się, jakimi zamiennikami zastąpić alergizujące składniki, i jakie połączenia wybierać.

Wszystko zależy od tego, na jaki produkt maluch jest uczulony. Jeśli są to np. cytrusy, wówczas po prostu należy je wykluczyć z diety, a sam jadłospis nie ulega większej modyfikacji. Musisz natomiast uważać, aby gotowe produkty, które kupujesz, nie zawierały owoców cytrusowych. Sprawa komplikuje się w momencie, jeśli dziecko jest uczulone np. na jaja, białko mleka krowiego lub gluten, czyli produkty znajdujące się w większości gotowych produktów, i standardowo używane do przygotowania codziennych dań. Wówczas należy, oprócz wyeliminowania produktów alergizujących, nauczyć się, czym je zastąpić, aby dania były smaczne, a dieta dziecka kompletna.

Pulpety, kotlety bez jaj:

Czy można zrobić popularne pulpeciki czy mielone bez dodatku jaj? Można - wystarczy dodać do nich produkt, który spowoduje, że mięso się nie rozpadnie w trakcie gotowania. Świetnie sprawdzi się np. kleik ryżowy lub dodane 2-3 ziemniaki. Również kotlety drobiowe czy schabowe możesz usmażyć bez jaj, obtaczając je w mleku. Jeśli maluch nie toleruje glutenu, zamiast mąki do panierki, użyj płatków kukurydzianych lub siemienia lnianego. Mięso usmaż na oleju rzepakowym.

Ciasto bez mleka, masła i mąki?

Jeśli problemem jest mleko, wówczas wybierz ciasta, do przygotowania których mleko jest niepotrzebne - przykładem jest ciasto francuskie. Dziecko uczulone na mleko nie może jadać również masła, dlatego ciasto czy ciasteczka muszą być pieczone na margarynach roślinnych lub z dodatkiem oleju. Ucierane ciasta bez problemu zrobisz na oleju. Pyszny jest też biszkopt zrobiony z samych jajek i mąki.  Jeśli dziecko jest uczulone na białko jaja, wówczas do wypieków możesz dodać zmiksowane banany lub olej i wodę.  Bez jajek można upiec na przykład sernik, pyszną szarlotkę czy nawet ciasto drożdżowe.

Nie uczulające naleśniki:

Można je przygotować bez używania typowych alergenów. I tak: zamiast mleka możesz użyć wody mineralnej najlepiej gazowanej, będą wówczas bardziej puszyste. Nie musisz też dodawać białka jaj, można je spokojnie pominąć, a  zamiast mąki pszennej użyć specjalnej mąki bezglutenowej lub kukurydzianej.

Chleb i bułki

Tutaj problem jest największy. Najlepiej, jeśli będziesz piekła chleb w domu - wówczas na pewno nie znajdą się w nim składniki, których Twoje dziecko nie toleruje lub jest na nie uczulone. Dzieci uczulone na mleko krowie mogą jeść tradycyjny chleb i bułki, ale uwaga na bułki słodkie i maślane (znajduje się w nich masło lub mleko, którego dziecko jeść nie może). Dzieci chore na celiakię lub uczulone na gluten nie mogą jeść zwykłego pieczywa, dla nich dostępne są produkty bezglutenowe w tym chleb i bułki.

dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska

Nutri Center

Uważasz, że ten tekst jest wart przeczytania? Poleć go znajomym:

Oceń:

Wysyłam Twój głos!
Ocena: 4,67 z 5. Głosów: 3
Kliknij w gwiazdki, żeby dodać swój głos.
reklama