reklama
Jak sobie poradzić z zatwardzeniem u malucha

Jak sobie poradzić z zatwardzeniem u malucha

Zatwardzenie/ zaparcie jest definiowane jako bolesne twarde stolce, pojawiające się średnio raz na trzy dni lub rzadziej. Zaparcia są najczęściej spowodowane błędami w diecie dziecka lub złymi nawykami toaletowymi, jak zbyt długie oczekiwanie, aby pójść do łazienki. Dziecko cierpiące na zaparcia obawia się pójścia do toalety, ponieważ wypróżnienie sprawia mu ból, wstrzymuje więc mechanizm wypróżnienia, aby zapobiec bólowi, stwarza to cykl, który sprawia, że zaparcia trwają nadal i nasilają się. Jeśli stolec jest miękki lub o modeli nowej konsystencji to nie jest to zaparcie nawet, jeśli kupka pojawia się rzadko. Częstość oddawania stolca zmniejsza się wraz z wiekiem dziecka, noworodki i niemowlęta mogą oddawać stolec codziennie a starsze dzieci nawet co 2 – 3 dni i również jest to norma.

Jeśli jednak wydaje ci, że Twoje dziecko ma zaparcie, spróbuj wprowadzić następujące zmiany w jego menu, jeśli problem leżał w diecie to sytuacja powinna się unormować.
Podaj więcej płynów

Zwiększ ilości wody i soków owocowych, upewnij się, że Twoje małe dziecko pije codziennie 2-3 szklanek wody mineralnej lub soków owocowych (rozcieńczonych), starsze dzieci powinny pić 1-1,5 litra płynów na dobę. Powinnaś też podawać dziecku napar ze śliwek lub sok jabłkowy, które maja działanie rozluźniające.

Zwiększ ilość błonnika

Najwięcej błonnika znajduje się w surowych i nieobranych warzywach i owocach a w szczególności w: jabłkach, porzeczkach, agreście, truskawkach, owocach jagodowych, fasoli, groszku, surowych pomidorach, kukurydzy. Popcorn również ma dużo błonnika. Czytaj etykiety na opakowaniach produktów i wybieraj te, które zawierają 2-3 g błonnika w porcji produktu. Wprowadź do diety dziecka pieczywo pełnoziarniste oraz produkty zawierające otręby (nie więcej niż 2 łyżki dziennie), możesz również kupić paczkę otrąb i dodawać je do zup i jogurtów i deserów. Pamiętaj jeśli wprowadzisz do diety maluszka produkty wysokobłonnikowe koniecznie zwiększ ilość płynów, jeśli tego nie zrobisz efekt może być odwrotny.

Zmniejsz  ilość produktów działających zapierająco

Odstaw na pewien czas banany zwłaszcza te dojrzałe. Unikaj ryżu i gotowanej marchwi, również gotowanych czy pieczonych jabłek, działają zapierająco. Również nadmiar słodyczy może spowodować zaparcia.

Stosuj probiotyki

Bakterie probiotyczne normują florę bakteryjną przewodu pokarmowego, przez co regulują jego pracę. Bakterii możesz szukać w jogurtach np. szczep L.casei, Lactobacillus sp. i Bifidobacteria (sprawdź czy są wymienione na opakowaniu), bogate w bakterie probiotyczne są kiszonki (ogórki, kapusta) dzieci jedzące je regularnie nie mają problemów z wypróżnieniem. Możesz też sięgnąć po gotowe preparaty probiotyków lub synbiotyków, o rodzaj zapytaj farmaceuty.

Pamiętaj:

- Dieta bogata w pełnoziarniste produkty, surowe owoce i warzywa uchroni Twoją rodzinę przed przykrym problemem zaprać.

- Wzbogacając dietę w błonnik pokarmowy jednocześnie należy zwiększyć ilość podawanych płynów, brak zastosowania tej reguły doprowadzi do sytuacji odwrotnej do zamierzonej.

- Możesz też podać dziecku na czczo łyżeczkę oliwy z oliwek lub zimnej wody działają przeczyszczająco.

dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska
Nutri Center

reklama