reklama
Kilka powodów, dla których warto polubic jajka

Kilka powodów, dla których warto polubic jajka

Jaja przez wiele lat zdobyły złą reputację jako produkty niekorzystne dla zdrowia ze względu na dużą zawartość cholesterolu.Tymczasem poglądy na temat wpływu cholesterolu na zdrowie uległy zmianie, a jaja były i będą niezmiennie jednymi z najbardziej bogatych w składniki odżywcze produktów, których nie powinno zabraknąć w diecie każdego człowieka w  szczególności dziecka. Oto kilka powodów dla których należy codziennie jeść jajka ( Jajka w czekoladzie się nie liczą!!).

Jajka mają bardzo dobry wpływ na wzrok dziecka

W żółtkach jaj znajdują się substancje (luteina i zeoksantyna) które wpływają ochronnie na siatkówkę oka, działają trochę jak okulary przeciwsłoneczne, chroniąc oko przed promieniami ultrafioletowymi. Badania dowodzą, iż jedno jajko dziennie może zapobiec powstaniu zwyrodnienia plamki żółtej (AMD), a ludzie jedzący jaja codziennie mają niższe ryzyko  zachorowania na zaćmę.

Jaja wpływają na rozwój mózgu

Zawierają cholesterol, który jest niezbędny do rozwoju układu nerwowego, a więc funkcji poznawczych dziecka. Zawierają również kwasy omega 3, które wspierają rozwój mózgu.

Najnowsze badania dowodzą, że to nie ilość spożytego cholesterolu ma wpływ na poziom cholesterolu we krwi a w konsekwencji na choroby układu krążenia, ale rodzaj  spożywanych tłuszczy. Dieta bogata w nasycone kwasy tłuszczowe jest dietą niezdrową, jaja nie należą do tej diety, ponieważ w  5g  tłuszczu który zawierają, tylko 1,5 g to nasycone kwasy tłuszczowe. Jaja zawierają również cholinę, witaminę z grupy B, która odpowiada za prawidłową pracę mózgu, wpływa na koncentrację, zapamiętywanie, uczenie się.

Jaja zapobiegają anemii

Zawierają żelazo, zbyt mała ilość żelaza w organizmie jest jedną z przyczyn anemii. Rezerwy żelaza w organizmie wyczerpują się po 6 miesiącu życia dziecka, dlatego ważne jest dostarczanie odpowiedniej jego ilości pod postacią np. żółtka jaja, które podaje się do zupek maluszka. Żółtka jaj zawierają również witaminę B12, która jest niezbędna do budowy czerwonych krwinek, niewiele produktów jest tak bogatym źródłem tej witaminy.

Jaja pomagają rosnąć

Są bogatym źródłem pełnowartościowego białka (zawierającego kompleks niezbędny aminokwasów), które przyczynia się do prawidłowego wzrostu dzieci.

Jaja wzmacniają kości i zęby

Nie tylko wapń ma wpływ na mocne kości również witamina D, żółtka jaj są świetnym naturalnym źródłem tej witaminy.

Jaja wzmacniają system odpornościowy organizmu

Żółtko jaj jest bogate w witaminę E, która poprawia odporność dziecka, a białko zawiera lizozym, który również zwiększa odporność malucha.

A dodatkowo jaja zawierają cenne minerały takie jak wapń, potas, fosfor, jod i magnez.

Według zaleceń dziecko powinno zjeść 4-5 jaj tygodniowo, amerykańscy naukowcy twierdzą, że dziecko może i powinno jeść jaja codziennie najlepiej jedno dziennie.

Drodzy rodzice, nie bójcie się dawać dzieciom jaj, zadbajcie aby zagościły w waszym rodzinnym manu, pod postacią jaj na miękko (lekkostrawne), na twardo, czy jajecznicy smażonej na teflonie. To nie jaja są niezdrowe a dodatki z jakimi je jemy czyli majonez, boczek, kiełbasa i inne.

Uwaga:

Niemowlętom całe jajko wprowadzamy po ukończeniu 1 roku życia,  białko jaj bowiem może wywołać reakcję alergiczną.

Agnieszka Kozioł-Kozakowska
Centrum Edukacji i Poradnictwa Żywieniowego Nutri Center

Uważasz, że ten tekst jest wart przeczytania? Poleć go znajomym:

Oceń:

Wysyłam Twój głos!
Ocena: 4,33 z 5. Głosów: 9
Kliknij w gwiazdki, żeby dodać swój głos.
reklama