reklama
Maluszki i puszki, czyli czy małe dzieci mogą jeść żywność konserwowaną

Maluszki i puszki, czyli czy małe dzieci mogą jeść żywność konserwowaną

Żywienie dziecko powinno być zbilansowane, dopasowane do jego potrzeb rozwojowych, a przede wszytki składające się z różnorodnych produktów.

Czy w żywieniu małego dziecka można wykorzystać produkty z puszki, czy są dla nich bezpieczne? Mamy często obawiają się tej kategorii żywności ponieważ potoczna nazwa konserwy często kojarzona jest z konserwantami. Ile w tym prawdy? Niewiele.

Konserwy czy puszki to  hermetyczne opakowania, dzięki którym zamknięte w nich pokarmy  są dłużej przydatne do spożycia.  Ich długa data ważności nie wynika z zastosowania konserwantów a określonych sposobów technologicznych takich jak sterylizacja i pasteryzacja.

STERYLIZACJA - polega na ogrzewaniu produktu w temperaturze przekraczającej 100 stopni C. Jej podstawowym celem jest zniszczenie form wegetatywnych oraz przetrwalnikowych bakterii. Dąży się do wyeliminowania żywych mikroorganizmów chorobotwórczych i takich, które mają zdolność do rozwijania się w konserwie.

PASTERYZACJA - polega na ogrzewaniu produktu w temperaturze nie przekraczającej 100 stopni C, najczęściej w pasteryzatorze z wrzącą wodą. Tą metodą utrwala się np. szynki w puszkach, polędwicę. Czas procedury zależy od zawartości opakowania. Pasteryzacja nie niszczy przetrwalników bakterii, lecz jedynie zwalcza formy wegetatywne, z wyjątkiem ciepłoopornych.
Asortyment produktów z puszki jest szeroki. Na pewno śmiało możesz podawać dziecku warzywa z puszki takie jak groszek, kukurydzę, pomidory również owoce pamiętaj jednak, że te często są w słodkim syropie, który będzie źródłem dodatkowego cukru.

Możesz również podać maluchowi od czasu do czasu rybę z puszki. Raczej unikaj tuńczyka, który jest rybą drapieżną, długo żyjącą i asymilującą wiele zanieczyszczeń. Wybierz lepiej śledzia czy szprotki ale w sosie własnym lub w oleju unikaj ryb w innych sosach, bo w nich mogą znajdować się niewskazane dla dzieci dodatki.

W całej gamie produktów konserwowych znajdą się również takie, których w żywieniu dzieci powinnaś unikać. Należą do nich gotowe dania z puszki, przeważnie bardzo tłuste, przygotowane najczęściej z mięsa i podrobów kiepskiej jakości, nie nadają się dla dzieci.

Dla dzieci nie nadają się również produkty marynowane bez względu czy będą one opakowane w puszkę czy słoik.

dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska
Nutri Center

Uważasz, że ten tekst jest wart przeczytania? Poleć go znajomym:

Oceń:

Wysyłam Twój głos!
Ocena: 3,71 z 5. Głosów: 7
Kliknij w gwiazdki, żeby dodać swój głos.
reklama