11. do 17. z 17
Temat: Fajne metody nauki liter
-
4-12-2010, 19:22 #11
-
4-12-2010, 19:31 #12
Odp: Fajne metody nauki liter
Kiedy dziecko jest jeszcze malutkie, można zrobić coś takiego:
- wziąć dwie kartki bloku i podzielić je flamastrem na 9 równych prostokątów.
- na każdej kartce wyrysować 9 tych samych liter (starać się żeby były narysowane identycznie, można tez po prostu je napisać w kompie i wydrukować)
- jedną kartkę pociąć wg linii.
W ten sposób mamy jakby prostokątne puzzle. pokazujamy maluchowi, jak ma je ułożyć na wzorze i za każdym razem, kiedy bierze do ręki jakąś literkę, używamy jej nazwy. w ten sposób maluch "osłucha się: i :opatrzy: z literkami.
ogólnie w ten sposób uczy się maluszki cyferek, ale ja testowałam też na literkach i sie ładnie sprawdzało, jak moja młodsza córka miała 2-3 latka.
z tej strony ściągnęłam pomysł: 1-3 lata
-
7-12-2010, 18:50 #13Początkująca(y)
my ostatnio wyklejalismy literki wyciete z gazet, edukacyjnie i zabawnie!
Flaviolandia: Literki collage. Letterine collage
-
9-12-2010, 11:45 #14
u nas sprawdziły się wielkie litery namalowane na kartkach A4 i na jakiś czas przyklejone nad łózkiem. Obok nich rysowałysmy, przyklejałyśmy słowa zaczynające się na tą litekę, np "L" lizak, lalki, liście las itd... niektóre rysowała sama córka co stało się dla niej jeszcze bardziej atrakcyjne. Gdy ten sposób ekspozycji się znudził, rzucałyśmy w te literki piłką mówiąc jaka literka, a potem jak zeszły ze ściany, układałyśmy z nich drogę na podłodze, na końcu alfabetu był "skarb" do tego kostka i skakanie po literkach z obowiązkowym rozpoznaniem literki i wyrazów na nią się zaczynających. Moja córka miała wówczas 3,5 roku, do ukończenia 4... znała większość z nich umiejąc podać po kilka słów..
POLECAM mój autorski pomysł, bo jak mówią: przez zabawę do wiedzy :)
-
15-01-2011, 20:48 #15Początkująca(y)
Świetną metodą jest lepienie literek z plasteliny, ciastoliny, masy solnej lub ciasta(i zjedzenie ich pychaaaaaa). Można również rysować litery w powietrzu, na rozsypanej mące lub cukrze. Malowanie farbami na dużej kartce lub kolorowanie dużych szablonów.
www.madredziecko.blogspot.com
www.codzienniknk.pl.tl
-
4-03-2011, 14:41 #16
Mój synek zna już większość liter drukowanych. Interesował się tym i pytał się jak widział gfdzieś literki co to za literka. Pytał się jak się pisze słowa i w ten sposób się powoli uczył. MA takze laptop edukacyjny z programem uczenia literek - polecam. Teraz uczymy się literek takich małych jak są w książkach. Mamy grę "Literki w dominie", tam się układa wyrazy dwusylabowe. na dominie są sylaby dwuliterowe pisane właśnie małymi literkami. W ten sposób też Michałek zaczyna coraz lepiej rozpoznawać literki i nawet odczytuje te sylaby i powoli układa coraz wiecej wyrazów sam.
-
28-03-2011, 23:00 #17Wdrożona(y)
U nas sprawdziło się nawlekanie koralików z literkami - córka uczyła się na tym koncentracji i układania z literek ciągów wyrazowych.

1Podziękowań
LinkBack URL
About LinkBacks

Facebook

Ktory wozek byscie wybrali dla...
Dzisiaj, 11:39 w Plotki wózkowo - koleżeńskie