Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
1. do 10. z 12
Drzewko podziękowań1Podziękowań

Temat: miejsce do nauki dla szesciolatka

kwiecień 05/luty 08 Avatar giza

Domyślnie miejsce do nauki dla szesciolatka

Witam,
    na forum dla sześciolatków założyłam wątek dotyczący miejsca do nauki miejsce do nauki dla sześciolatka Niestety chyba brak tam mam uczniów, które mogłyby się podzielić swoim doświadczeniem.
    Chętnie poznam Wasze rozwiązania i pomysły dotyczące miejsca nauki dla dzieci. Co się sprawdza, co nie? Na co warto zwrócić uwagę.

Wiara we własne siły musi iść w parze z umiejętnością rozpoznawania i pokonywania własnych niedoskonałości
    Roy Baumeister

Fan(ka) Avatar joamar

Domyślnie Odp: miejsce do nauki dla szesciolatka

U mnie standardowo, jak i za naszych czasów, biurko+ fotel na kółkach, jednak Julcia ma podkładkę pod nogi taką z Ikei.

Mamma Mia! Avatar margot

A biurko jakie? Regulowane czy nie?

"Jedna rzecz to pokazać dziecku drogę.
    Drugie, trudniejsze to odsunąć się z tej drogi i zrobić mu przejście." R.Brault

Fan(ka) Avatar joamar

Normalne biurko z Black, red white. Oczywiście jeżeli ktoś ma możliwość częstej zmiany mebli to fajnie mieć jednak najpierw niższe biurko bo takie standardowe jest wysokie, ale jak dziecko ma właśnie podnóżek tak jak Jula to już jest ok.
    giza dziękuje za post.

Wdrożona(y)

Ja nie lubię foteli na kółkach, bo moje dziecko jeździ po całym pokoju i się wygłupia, dlatego ma zwykłe proste drewniane krzesło z podkładką materiałową aby w pupę było miękko.
    Lampka jest dobra, jeśli można ją dobrze nakierować na książkę/zeszyt, a nie taka, co sztywno stoi i oświetla głównie ścianę. My mamy lampkę z metalowym pałąkiem elastycznym (trochę to przypomina węża ), można bardzo ładnie skierować prosto na miejsce gdzie patrzą oczy.

Początkująca(y) Avatar Milika

Myślę, że biurko jest najlepsze, do tego podnóżek i krzesło. U nas sprawdza się krzesło obrotowe. Oczywiście dobra lampka też jest konieczna :).

kwiecień 05/luty 08 Avatar giza

Zdecydowałam się na piłkę do siedzenia. Syn na razie odrabia zadania przy ławie, ale siedząc na piłce taka wysokość blatu jest dla niego bardzo dobra. Na początku trudno mu było przez chwilę stabilnie siedzieć na piłce, ale teraz potrafi skupić się na szlaczkach i literkach. A między kolejnymi zadaniami buja się i podskakuje na piłce.

Wiara we własne siły musi iść w parze z umiejętnością rozpoznawania i pokonywania własnych niedoskonałości
    Roy Baumeister

mamuska Avatar marcysia834

każda forma jest dobra do nauki..... najlepsza sprawdza się na świeżym powietrzu ale do odrabiania lekcji to oczywiście biurko lub stół gdzie jest dużo miejsca
    Wierz w siebie, gdy nikt nie wierzy. Właśnie to uczyni cię zwycięzcą

mama Alicji Avatar iskierka55

Moja siedmiolatka odrabia lekcje w swoim pokoju przy biurku (kupione rok temu jak miala 6 lat) do niego ma krzeselko na kolkach. Lubi to miejsce i oprocz nauki chetnie tam sobie rysuje i tworzy jakies swoje ''projekty''. Jak jest jakies zadanie wiekszego kalibru to rozkladamy sie na stole w jadalni i tam tez sie jej dobrze ''pracuje''. Ksiazki czyta najchetniej lezac w lozku albo w samochodzie w drodze do szkoly
    moja córeczka Kochana

Zadomowiona(y) Avatar Jadran

Hej!
    U nas jest standardowo- biurko z brw- seria Małgośka- dosyć popularna i praktyczna.
    Krzesło obrotowe,moja sześciolatka jest wysoka więc nogi jej nie "wiszą"- zatem podkładki pod stopy nie trzeba.Lampka ledowa.
    Moja córka dużo robi przy biurku a ponieważ ma sporo zadań z solfeża to ma taki stojak na książkę.Przydaje się to też do robienia zadań z książki,książka jest ustwiona pionowo,dziecku lepiej się czyta lub przepisuje coś do zeszytu.
    Ponieważ podłoga jest śliska to pod krzesłem na dywanik.
    Aha- ponieważ biurko jest z nadstawką to nie dało się go ustawić pod oknem.Według mnie biurko pod oknem jest optymalne.

Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Zasady Postowania