1. do 10. z 10
-
3-10-2011, 09:50 #1
Pierwsza klasa a nauka języka
Jak sadzicie, kiedy najlepiej poslac dzieciaka na nauke jezyka ? Moj syn wlasnie poszedl do szkoły i nie chce go nadmiernie obciazać, ale im szybciej tym ponoc. Sama nie wiem i sie zastanawiam. Angielski niby w szkole ma byc, ale wiadomo jaka jakosc nauki w rejonowkach...
Co sadzicie? Poslac na dodatkowe lekcje?
-
3-10-2011, 12:17 #2
Odp: Pierwsza klasa a nauka języka
A w szkole teraz nie uczą języka ?
-
3-10-2011, 12:48 #3
Mój synek od dwóch lat ma godzinę angielskiego w przedszkolu , ma cztery latka :) nauka nie musi byc ciezarem a zabawa , czytam mu bajkę na noc raz w polskim raz w angielskim raz w ukraińskim lub rosyjskim, języki weszli na stale w nasz dom i traktuje się to jak norma.
Czym mniejsze dziecko tym lepiej ale trzeba dobrać odpowiednie nauczanie , Powodzenia:)
-
17-10-2011, 09:58 #4
@dzoan - no pisalam, ze ma niby byc. W formie zabawy na razie bardziej. Ale zastanawiam sie czy nie sprobowac prywatnie rowniez. Tym bardziej, że maly przejawia takie inklinacje. Powtarza zaslyszane slowa, zwroty czy to z radia czy z kreskowek. Oczywiście mam tu na mysli taka lightowa naukę, bardziej zabawe (na tych ewentualnych dodatkowych lekcjach), zeby nie wyrzadzic wiecej zlego niz dobrego. Żeby nie zrazic syna.
-
2-11-2011, 11:58 #5Początkująca(y)
Po pierwsze to byłoby najrozsądniej spytać psychologa dziecięcego, czy jest to w przypadku dziecka (tego dziecka, bo każdy przypadek jest nieco inny) wskazane. Jeśli tak, to należałoby zwrócić uwagę na profeskę nauczyciela. W przypadku dzieci albo wizyta w domu (odradzam wyjazdy do obcych ludzi – za duży stres dziecka i do tego niebezpieczeństwo) albo jakaś szkoła, która prowadzi takie kursy. Sa specjalne kursy dla dzieci, metody nauczania łączące zabawe z nauka, helen Doron na przykład. Potem jak syn podrośnie, a będzie chciał się uczyc dalej, robic certyfikaty, poślesz już na prawdziwą naukę, do Speak Up na przykład, gdzie szybko zrobi egzaminy. A przede wszystkim – popytaj znajomych, czy posyłają gdzies swoje pociechy sześciu-siedmioletnie. Może ktoś Ci coś poleci?
-
2-11-2011, 22:28 #6
nie przejmuj się będzie wszystko dobrze...... takie dzieci szybko się oswajają z językiem ..... porozmawiaj z dzieckiem i zapytaj czy chce iść dodatkowo... a to na pewno będzie bardziej forma zabawy niż uczenie się słówek itd.....
moja córka mieszka ze mną w Uk od 1,5 roku.... i nic nie umiała mówić ani pisać ani czytać ..... poszła do szkoły i rok już minął a ja jej nie rozumiem co mówi po angielski bo załapała gwarę tutejszą .
-
5-11-2011, 18:47 #7
Nie wiem jak jest w Polsce obecnie, jak ja chodzilam do szkoly to uczono mnie rosyjskiego, angielskiego uczylam sie nieco dopiero jako dorosla osoba na studiach i zaluje, ze wczesniej moi rodzice nie pomysleli o zapisaniu mnie na angielski np., bo byloby mi w zyciu duzo latwiej, ale oczywiscie czlowiek to takie zwierze, ze sie wszystkiego nauczy jak chce, a takie maluszki to jak gabka wiec warto wczesnie zaczynac je uczyc dodatkowego jezyka, wazne tylko, zeby to byla odpowiednia forma do wieku i zeby go nie zniechcecic na starcie. Moja corka zna dwa jezyki jej pierwszym jezykiem jest angielski, nieco gorzej, ale na dobrym poziomie zna polski, a w tym roku zaczela nauke francuzkiego, dla niej jest naturalne, zeby poznawac nowy jezyk i nie stawia oporow uczy sie chcetnie, a mnie to cieszy i jestem pewna,ze ona w przyszlosci tez bedzie zadowolona
-
19-11-2011, 20:23 #8
Mój Patryk ma 7 lat właśnie poszedł do 1 klasy chodzi do szkoły na angielski i prywatnie.Język angielski to podstawa,moja córka ma 12 lat chodzi od maluchów na język angielski i mówi płynnie i świetnie po angielsku,w wakacje była u cioci w Londynie przez miesiąc i dogadywała się z rówieśnikami świetnie,jakby była stamtąd.Natomiast moja Julka(2,5)też już zaczęła w grupie żłobkowej w przedszkolu chodzić na angielski i jest super mówi:Heloł,liczy do 6 i zna kilka zwierzątek,a i kolory.
-
21-11-2011, 07:32 #9
-
31-03-2012, 22:55 #10
Witam, naukowo jest stwierdzone , że im młodsze dziecko tym łatwiej przyswaja sobie naukę języka, wiadomo ,że nauka małego dziecka oparta jest na zabawie ,grach itp jednym słowem tym co dziecko lubi najbardziej , więc jeżeli jest taka możlwość to trzeba z niej skorzystać. pozdrawiam

LinkBack URL
About LinkBacks

a za rok dochodzi niemiecki nam

Facebook

podziękowania dla tych którzy...
Dzisiaj, 12:20 w Możesz pomóc...zobacz