1. do 10. z 31
Temat: Pierwsze kolonie
-
16-05-2011, 20:16 #1Początkująca(y)
Pierwsze kolonie
Dziewczyny, czy macie za sobą już pierwsze kolonie Waszych dzieci?
Co zadecydowały o wysłaniu dziecka na kolonie? Skąd wiedziałyście, że jest gotowe?
-
19-05-2011, 08:07 #2
-
20-05-2011, 21:33 #3Początkująca(y)
Odp: Pierwsze kolonie
o! To świetne rozwiązanie! Super sprawa, że wychowawczyni podjęła się wyjazdu.
U nas jest trochę inaczej, bo szukaliśmy oferty z biura podróży. trochę się obawiałam, jak czytałam informacje o wyjazdach młodzieżowych przez nich organizowane, ale kolonie dla najmłodszych to inna bajka.
A Twoja córka, sama wyszła z inicjatywą i powiedziała, że chce jechać? Daleko jest ośrodek od Waszego miejsca zamieszkania?
-
22-05-2011, 15:26 #4
Moja córcia na razie się nie nadaje na tak długie wyjazdy typu kolonie, ja się boję ją puszczać na 1 dniowe wycieczki, a co dopiero na dłużej. Jest za bardzo roztrzepana, jak pojechała z klasą do kina zainteresowało ją coś i odłączyła się od grupy, na szczęście wychowawczyni zauważyła ją i dzięki temu nie zginęła. To jeszcze nie czas.
-
23-05-2011, 20:06 #5
-
24-05-2011, 23:39 #6Początkująca(y)
Wampi- a może to kwestia złej organizacji... w tym wieku chyba wszystkie dzieci mogą być roztargnione?
Kasia- 500 km to daleko! Zamierzacie odwiedzić Córkę? dajesz jej telefon komórkowy, czy raczej będziesz dzwonić do wychowawczyni by kontrolować sytuacje? Ponoć bezpośrednie telefony mogą tylko rozczulić dziecko niepotrzebnie...
-
25-05-2011, 21:52 #7
Moja corka jest teraz w pierwszej klasie.Od zerowki chodzi na zbiorki zuchowe.W zeszle wakacje byla na 2 tyg. obozie harcerskim,teraz tez jedzie. Byla na kilku biwakach 2-3 dniowych.Zarowno corka,jak i my bylismy bardzo zadowoleni po pierwszym wyjezdzie. Corka jest samodzielna,dawala sobie swietnie rade. Zaznacze,ze w klasie,w oczach wychowawczyni uchodzi za dziecko niesmiale.Przeciwienstwem tego sa zbiorki i wszelkie wyjazdy.
Na tych obozach jest taka zasada - ze dzieci nie maja brac tel. komorkowych,zadnych gier elektronicznych<maja wspolpracowac z grupa,a nie sie alienowac>.Prosba odgorna od druhien jest taka,aby nie dzwonic do dziecka z zapytaniem,, co slychac?",bo nie potrzebnie to wybija dziecko z rytmu,buduje w nim poczucie winy,ze ono sie bawi a rodzice w domu.Jezeli dziecko bedzie chcialo porozmawiac z rodzicem,druhna spelni jego prosbe i dziecko bedzie moglo zadzwonic.Jezeli zdarzy sie w rodzinie cos,o czym dziecko powinno wiedziec,druhny po rozmowie z rodzicem najpierw przygotuja dzecko do tej informacji.
I uwierzcie,ze dzieci dadza sobie rade,bo beda musialy.My rodzice za bardzo wyreczamy nasze dzieci.PozdrawiamOstatnio edytowane przez Katka : 25-05-2011 - 21:55
-
28-05-2011, 14:52 #8Początkująca(y)
Katka- super, gratuluje córy i świetnej drużyny zuchowej. Ja również jestem zdania, że harcerstwo świetnie buduje w dziecku wiele dobrych wartości, uczy samodzielności. Sama byłam w harcerstwie i świetnie to wspominam.
Niestety w naszej szkole nie ma drużyny zuchowej ani harcerskiej. Jedyna formą aktywności fizycznej jest basen- ale jakoś Mały nie przepada za tym. Dodatkowo chodzi na karate, ale tamta ekipa nie organizuje wyjazdu. Zachwycony jest pomysłem kolonii "Mały komandos". jedzie z kolegami z klasy, zatem tu jestem trochę spokojniejsza. Zastanawiamy się nad telefonem komórkowym - czy dać? i ile kieszonkowego powinien zabrać na 2 tygodnie?
-
30-05-2011, 08:26 #9
-
30-05-2011, 15:20 #10
Laluna - Sprawa kasy zalezna jest od tego czy w trakcie trwania koloni jest planowana jakas wycieczka,np.do dinoparku,ile razy przewiduja wyjsci do sklepu w miejscowosci.Zuzce dalismy w zeszlym roku 30 zl,mieli wycieczke i 3 razy byli w sklepie.Duhny ustalaly limity,na wycieczce dzieci mogly wydac max.15 zl,w sklpie,do 5 zl. Zuzka przywiozla jeszcze 2 złote.Te wyjscia byly forma takiej nagrody,bo dzieci mialy co jesc:) i codziennie byly podwieczorki:).
Pozdrawiam

LinkBack URL
About LinkBacks

.
Już się obawiam a ona podchodzi lajtowo
.Kolonia jest ze szkoły i jej wychowawczyni będzie opiekunem, więc przynajmniej o to się martwić nie muszę.Jedzie na 10 dni 26 czerwca.

Facebook

podziękowania dla tych którzy...
Dzisiaj, 12:20 w Możesz pomóc...zobacz