Strona 3 z 79 PierwszyPierwszy ... 2 3 4 8 13 23 ... OstatniOstatni
21. do 30. z 786
Drzewko podziękowań10Podziękowań

Temat: Prawo kobiet w 2009/10 roku

mamusia Pawełka :) Avatar Kasiiula

Domyślnie Odp: Prawo kobiet w ciąży w 2009 roku

szef nie moze cie tak zostawic bo ejstes CHRONIONA ;] wiec nie masz co sie martwic a wiadomo nie kazdy przestrzega przepisy co do urlopow na zadanie i innych rzeczy ale masz do tego prawo wiec jak zarzadasz tego nie moze ci odmowic! nawet jakby trafila sprawa do sadu ty wygrasz ;]
    Pawełek 12.11.09 4150g miłości 62cm szczęścia

Szczęśliwa Mama Igorka Avatar Cleo1981

Cytat Napisał Kasiiula Zobacz post
    szef nie moze cie tak zostawic bo ejstes CHRONIONA ;] wiec nie masz co sie martwic a wiadomo nie kazdy przestrzega przepisy co do urlopow na zadanie i innych rzeczy ale masz do tego prawo wiec jak zarzadasz tego nie moze ci odmowic! nawet jakby trafila sprawa do sadu ty wygrasz ;]
    Hm tylko że ja nie powiedziałam że biore dzień na żądanie ale że nie przyjde kurde no może się nie przyczepią w sumie mam jeszcze 1 dzień urlopu do wykorzystania za marzec.

nie ma znaczenia bo mowisz ze nie bedzie ciebie tego dnia w pracy wiec automatycznie informujac ze ciebie nie bedzie tego dnia wstawic powinna urlop na zadanie... a nie masz w pracy kolezanki jakies zeby zadzwonic i spytac sie jak sytulacja wyglada... bedziesz spokojniejsza...
    nie denerwuj sie !! wypoczywaj i dbaj o siebie ... !!

Szefowa w Egipcie się smaży a z głownej siedziby nikt nie dzwoni bo tam wysłałam zwolnienie .W poniedziałek się odezwe jak nic w skrzynce sie nie pojawiZ tego co kolezanka mówiła to szefowa powiedziała że się pewnie rozchorowałam i nic nie gadała więcej. Ale to małpa z piekła i knuje jak nie wiem co dlatego się boje.Plusem jest chygba to że pracuję w wielkiej międzynarodowej firmie i raczej chyba nie chcą sie narażać na jakieś tam sądy.No takie mam myślenie.Zobaczymy co z tego wyjdzie...

o kochana to jak ty w duzej firmie pracujesz to nie masz co sie bac!! :) spokojnie nie denerwuj sie i nie mysl :) nic nie moga ci zrobic :) bo ich poinformowalas ze nie bedzie ciebie tego dnia w pracy :)
    buziaczki pozdrawiam cieplutko

I już mi lepiej thx za odpowiedzi :)

Fan(ka) Avatar GosiaLew

Cleo1981 - przede wszystkim skoro masz już zaświadczenie o ciąży jesteś już chroniona jako "prawomocna ciężarna" A wysłałaś oryginał czy kopię zaświadczenia?
    A o zwolnienie lekarskie się dowiaduj, bo jak nie dojdzie to będziesz te dni miała jako nieusprawiedliwione czy coś i wtedy ci za te dni pensji nie naliczą. Ale jak wysłałaś poleconym zawsze możesz reklamacje składać jeśli masz pokwitowanie. Najlepiej dowiedz się w firmie u siebie czy doszło - w kadrach.
    Generalnie powinno być ok.

Aniołek [*] - Maj 2009

Cytat Napisał GosiaLew Zobacz post
    Cleo1981 - przede wszystkim skoro masz już zaświadczenie o ciąży jesteś już chroniona jako "prawomocna ciężarna" A wysłałaś oryginał czy kopię zaświadczenia?
    A o zwolnienie lekarskie się dowiaduj, bo jak nie dojdzie to będziesz te dni miała jako nieusprawiedliwione czy coś i wtedy ci za te dni pensji nie naliczą. Ale jak wysłałaś poleconym zawsze możesz reklamacje składać jeśli masz pokwitowanie. Najlepiej dowiedz się w firmie u siebie czy doszło - w kadrach.
    Generalnie powinno być ok.
    Zaświadczenie wysłałam oryginał.W poniedziałek się dowiem czy doszło bo u mnie w skrzynce nie ma potwierdzeniaale mam kwitek że wysłałam poleconym.Jak się będą chcieli przyczepić to tak zrobią a może ze względu na mój stan przymkną oko w kadrach.

Fan(ka)

dziewczyny, to jest tak:

wg prawa: kobieta jest chroniona od pierwszego dnia ostatniej miesiączki. nie jesteś zobligowana do 3 miesiąca informować pracodawcę o ciąży (z różnych przyczyn). więc nawet jeśli ktoś was zwolni, a wasza miesiączka zaczęła się ostatniego dnia w pracy- to pracodowca jest zobligowany was przyjąć spowrotem do pracy. fakt, że będzie się ciągał po sądach, ale prawo jest prawem. prawnie jesteśmy w ciąży od pierwszego dnia ostatniej miesiączki.

basta!

Fan(ka) Avatar Ewelia

Dziewczynki, może to nieodpowiedni wątek ale napisze tu zeby nie zaśmiecać innych, może któraś z Was mi coś doradzi bo nie wiem co mam zrobić

Jestem na ostatnim roku studiów i w tym semestrze mam pisać prace licencjacką, w zeszłym roku brałam urlop dziekański ze względu na Zuzie która była mała, więc już jestem rok do tyłu, w tym roku miałam skończyć ale nie wiem czy mi sie uda, przez te moje mdłości opuściłam dużo zajęć a prace musimy napisać do końca maja. Nie mogę tego wszystkiego ogarnąć, bo na uczelnie musze dojeżdzać godzine autobusem potem leciec na miejski autobus i znowu jakies pół godziny, wiec z tymi moimi mdłościami ciężko mi. Nie wiem więc jak mi te przedmioty pozaliczają. Nie wiem czy jak dam zaświadczenie ze jestem w ciąży to mi uwzględnią (ćwiczen juz nie mam, same wykłady). Druga sprawa to ta praca licencjacka, bo wieczorami padam, w dzien latam za Zuzia i cięzko mi idzie. I tak sie zastanawiam czy nie zostawić sobie tego ostatniego semestru na za rok, a przynajmniej samą pracę licencjacką, tylko nie wiem czy tak można skoro już miałam raz urlop. Prosze doradźcie mi coś bo ciągle o tym myśle i ten stres mnie dobija

Strona 3 z 79 PierwszyPierwszy ... 2 3 4 8 13 23 ... OstatniOstatni

Zasady Postowania