51. do 56. z 56
Temat: Choroby Genetyczne
-
12-05-2010, 13:02 #51
Odp: Choroby Genetyczne
witam
mój syn urodził sie z wada serca.Wolałabym wiedziec o tej wadzie w ciazy ,poniewaz mogłabym rodzic w odpowiednim osrodku ,gdzie natychmiast otrzymałby pomoc.Po porodzie dopiero był przewozony do Łodzi karetka n.Na szczescie moje miasto jest blisko ,wole nie myslec co by było gdyby .....
namawiam wszystkie ciężarne ,róbcie badanie echo serca płodu
nawet jesli trzeba za nie płacic
to moze uratowac zycie waszym dzieciom,bo czesto na usg wady serca sa nie wykrywane przez ginekologów
-
12-05-2010, 16:54 #52
Sylwia zgadzam się z Tobą w 100%.
Ja miałam chyba wszystkie badania genetyczne jakie sa mozliwe w ciązy( w tym amniopunkcję), mam 35 lat teraz poszliśmy z M na uSG echo serca (prywatnie u nas koszt 200 zł) sssuper badanie, polecam dr długo badała każdą komorę serca, pepowinę, a potem mierzyła wszystkie narządy bobasa i wazyła go,a na koniec oglądaliśmy go w 3 D niezapomniane chwile do tego płyta DVD. Polecam badanie jest dokładne i uspokaja, a jeśli coś jest rzeczywiście nie tak, to jak piszesz najlepiej o tym wiedzieć, aby sie przygotować!!!!
U mnie na szczęscie wszystko jest ok z maluszkiem amnio wykluczyło choroby genetyczne,a w prezencie wiem na 1000% że to synuś:)
Wiek tu nie ma nic do rzeczy młode dziewczyny tez rodzą dzieci chore genetycznie, wiem bo jestem również na innym forum , to jest jak ruletka:(
-
11-11-2011, 18:07 #53Początkująca(y)
dziewczyny, czy któraś z Was podchodziła do inf z badaniem pgd?
-
2-01-2012, 17:03 #54Fan(ka)
-
2-01-2012, 17:10 #55Fan(ka)
Witaj,
szanuję i rozumiem Twoją decyzję, ale powiem Ci jak ja do tego tematu podeszłam. Mam 37 lat, więc robiłam usg genetyczne, test PAPP-a (wynik wskazuje na bardzo małe prawdopodobieństwo), potem w 20tc bardzo dokładne usg połówkowe, z dokładnym sprawdzeniem budowy wszystkich narządów (serduszko, mózg, kręgosup etc).
Pytanie - czy urodziłabym dziecko chore - na pewno odpowiedź zależałaby od wykrytej wady. Przy zespole Downa - tak, ale już przy zespole Edwardsa, w kórym dzieci po urodzeniu nie przeżywają miesiąca, chyba nie zdecydowałabym się urodzić.
Ale zrobiłam te badania także z innych powodów:
- aby mieć czas na ewentualne oswojenie się z sytuacją i przygotowanie na przyjście na świat chorego dziecka,
- aby dzięki tym badaniom lekarze przyjmujący poród wiedzieli, z czym będa mieli do czynienia i aby mogli się do tego przygotować i aby można było podjąć natychmiastowe działania w razie potrzeby ( a taka konieczność jest np. w przypadku wad serca).
-
8-02-2012, 11:57 #56Początkująca(y)
choroby genetyczne mogą się zdarzyć. Dlatego zawsze jeżeli istnieje taka możliwość trzeba to sprawdzić.