3 601. do 3 610. z 17128
-
21-10-2009, 09:43 #3601
Odp: Cukrzyca ciążowa ...
Witam po ciężkiej nocy. Byłam wczoraj na ktg i wyszły skurcze co 7 min. niektóre dość silne. Dzisiaj jest już spokój ale mam dużo leżeć. Szyjka skrócona ale wszystko pozamykane. Boje się dziewczyny.

Jak się czują mamy na wylocie? Wciąż w dwupakach?
Gabrielka dziwne masz zalecenia. Ja mam normę na czczo do 90. Zaostrzyli ją dal Poznania bo kiedyś było do 100. I dlaczego masz tak mało jeść przecież jak bedziesz głodować to pojawią sie ketony w moczu. Moja diabetolog jak i lekarze innych dziewczyn powtarzają, że ciężarna nie może głodować!!! Skąd jesteś? Mój maluszek trzy tgodnie temu ważył 1200. Powiedzieli Ci, że będziesz miała cesarkę? Przecierz jak wszystko jest ok to spokojnie można rodzić sn.
Odebrałam właśnie wyniki badań krwi i moczu. Wszystko ok ale martwi mnie poziom hemoglobiny, mam 8 a wy jak macie? Zawsze miałem powyżej 10 w każdej ciąży. Nigdy jeszcze nie miałam tak mało. A biorę cały czas prenatal compleks i myślałam, że bedzie ok.
-
21-10-2009, 10:20 #3602Początkująca(y)
czesc dziewczyny, dawno nie zagladałam ale robiłam sobie badania bo oczywście jakby było mało cukrzycy którą trzymam w ryzach:) pojawiło się swędzenie skóry, i jak się okazuje mam podwyższoną fosforazę alkaiczną w piątek jadę do ginekologa i zobaczymy czy to kolejne świństwo czyli cholestaza.
AgMich ja mam hemoglobinę 11,3 a normy podane to pomiędzy 11-17,2 czyli ledwo ledwo się łapię, ale to po tej diecie cukrzycowej bo wcześniej były ok.Ostatnio edytowane przez mgielka35 : 21-10-2009 - 10:24
-
21-10-2009, 10:38 #3603
AgMich - oszczedzaj sie kochana, dobrze ze wsyzstko pozamykane. Mysle ze jak troche poodpoczywasz to skurcze miną, najwyżej dostaniesz Fenoterol. Hemoglobine masz faktycznie niską, polecam Rooibosa, taka bezpieczna herbatka, polecana dla kobiet w ciąży i karmiących, on ma bardzo dużo żelaza, tak samo żółtka jaj i wołowina, no i sławetny szpinak i buraki, ale najlepiej przyswajalne jest żelazo pochodzenia zwierzęcego.
Iza - co Ty tu jeszcze robisz!?
Masz jakieś fajny patent na obiad dla matek karmiących na diecie beznabiałowej?
Mgielka - nie życzę Ci cholestazy, niech by Cię chociaz ta przyjmność w ciązy ominęła.
Gabrielko - ja jadłam jedną kromkę na śniadanie, a po 1-2 h w zaleznosci od wyniku cukru po prostu jadłam drugie snaidanie. Zawsze po I sniadaniu mialam wysokie cukry, a jak zjadlam dwie kanapeczk izamiast jednej to na bank powyzej 140 byl wynik. Pod koniec ciąży doczytałam na tym forum, że dobry na pierwsze sniadanko jest omlet: bełtasz jajko na pianę, dodajesz pokrojonego drobno pomidora i kielbasy i wylewasz na paletnie, pod przykryciem smażyć na masełku kilka minut i przełożyc na drugą stronę delikatnie zeby się nei rozleciał. Po tym miałam cukry jak marzenie.
Salatkę jaką moge polecić to sałata+pomidor+cebula+jajko, albo bez jajka bo jajek też nie można zbyt dużo.
-
21-10-2009, 10:49 #3604
-
21-10-2009, 10:54 #3605Początkująca(y)
Carioca77 a wiem że to straszne cholerstwo ale co zrobic, poza tą fosfatazą reszta wątrobowych jest ok, nie wiem jak lekarz do tego podejdzie.
-
21-10-2009, 11:11 #3606Początkująca(y)
Cześć Dziewczyny!
Chwilę mnie tu nie było. Przypomnę, że w 26tc po 75g glukozy miałam 133 po 1h i 132 po 2h, więc jeszcze norma.
Ale ograniczyłam słodycze, białe pieczywo i wyrywkowo kontrolowałam cukier.
Na czczo zwykle około 70-75, po posiłkach sporadycznie przekraczało 120.
Dzisiaj powtarzałam test z 75g glukozy. Jestem w 32tc. Czekam na wyniki, ale mierzyłam też sama glukometrem co pół godziny. I tak:
po 1 h 155
po 1,5h 133 (ucieszyłam się że spada)
po 2h 150 (szok) - zmierzyłam szybko z innego palca i 138 więc niby w normie ale też blisko granicy.
No nic, muszę czekać na wyniki z krwi żylnej.
Zastanawiam się tylko, dlaczego cukier zaliczył taką sinusoidę - myślałam że jak po 1,5h spada, to potem też.
A może na pomiar po 2h miał wpływ stres? Nagle się zrobił tłok w labie i musiałam się wykłócać, że akurat teraz chcę wejść, bo mam krzywą cukrową.
No i weekend był z wieloma GRZECHAMI (nie grzeszkami), bo miałam wesele siostry.
AgMich - u mnie hemoglobina 11,7 w 28tc. Dzisiaj też mi badali, jak będę miała wynik, to napiszę. Robiłam też coombsa, toxo, hemoglobinę gliko. W sumie utoczyli mi 7 probówek krwi.
-
21-10-2009, 11:27 #3607
rzeczywiście niską masz tę hemoglobinę
kiedy masz wizytę? bierzez jakiś fenoterol czy coś na te skurcze?
ja w dwupaku ciągle
zwariuję chyba, bo tylko o tym paciorkowcu myślę
przestałam plamić, skurczy prawie nie ma, dzidzia się prawie nie rusza, jak mnie starsza córka przyłapała na trzęsieniu brzuchem, to aż była wystraszona .. jadę do gina i na ktg za 2 godziny..
nawet niskie cukry mnie nie cieszą..
wiesz.. ja przez rok jadłam tylko gotowanego indyka, blanszowaną dynię i ziemniaki na obiad
co próbowałam wprowadzić coś nowego, to mi się dziecko uczulało... nie dałam rady wypracować żadnych patentów
NaturalnaMama.pl - akcesoria Naturalnego Rodzicielstwa
Gaja - X 2009
Elżbietka - VI 2003
Michał - XII 1998
Doradca Noszenia ClauWi®: PogotowieChustowe.pl Warsztaty w styczniu
Inspiracje : NoszeBoKocham.pl
-
21-10-2009, 11:42 #3608
Iza a ja myślałam, że dzisiaj to już na bank Cie tu nie będzie. A może to cisza przed burzą? Dobrze, że masz dzisiaj wizytę, może zostaniesz już w szpitalu i bedzie po wszystkim

Ja mam wizytę jutro u swojego gin. A na razie biorę luteine wieczorem i aspargin. W razie by Cie jeszcze puścili do domu to napisz jak było. trzymam kciuki.
Właśnie dostałam maila od Pani diabetolog. mam na razie nie zwiększać insuliny ale skorygować kolacje i nocny posiłek. Wypróbuje ten omlet z przepisu Carioci na kolację, może to pieczywo tak działa na nocne cukry. Zobaczymy jak będzie jutro.
-
21-10-2009, 12:19 #3609Fan(ka)
Witam dziewczyny.
AgMich - trzymam kciuki. NIe dawaj się skurczom. Może rzeczywiście dostaniesz jutro fenoterol. Hemoglobinę masz niziutką, bierzesz jakieś żelazo? Ja teraz mam wysoką hemoglobinę (powyżej 13), w pierwszej ciązy miałam poniżej normy i dostałam żelazo oprócz witamin dla ciężarnych. Teraz zauważyłam, że odkąd jestem na diecie cukrzycowej, to mi hemoglobina wzrosła. Ale ciągle mam ochotę np. na buraki, więc co chwilę gotuję albo barszcz, albo robię surówkę z buraczków. Moze coś w tym jest.
IzaBK - skoro dzidzia się uspokoiła, to może rzeczywiście zaraz urodzisz. Podobno dzieci uspokajają się tuż przed porodem. Jeśli to prawda, to mój się nie szykuje, bo szaleje tak, ze aż boli. Trzymam kciuki, daj znać po wizycue, co u ciebie.
Carioca77 - ja też byłam na diecie bezmlecznej, jak karmiłam córkę. Ciężko było z obiadami - często jadłam pieczoną pierś z indyka z ryżem i marchwią, albo gotowałam pierś z kurczaka, do tego ziemniaczki i jakaś lekka suróweczka. Monotonne było to moje jedzenie, ale moją córkę uczulało znacznie więcej rzeczy niż tylko mleko.
Gabrielka - moja gin i diabetolog też stanowczo twiedzą, że ciężarna nie może być głodna. Ja ograniczałam chleb rano, bo na pierwsze śniadanie, jak zjadłam za dużo chleba, to mi cukier skakał. Ale dopełniałam to innymi rzeczami: jajecznicą, serkiem wiejskim, warzywami na patelnię, pomidorami tudzież innymi warzywami. Dzieki temu nie chodziłam głodna.
-
21-10-2009, 12:21 #3610Fan(ka)

867Podziękowań
LinkBack URL
About LinkBacks

Facebook

„Alcatraz”
Dzisiaj, 15:21 w Forum ogólne