Strona 365 z 1713 PierwszyPierwszy ... 345 355 360 364 365 366 370 375 385 ... OstatniOstatni
3 641. do 3 650. z 17128
Drzewko podziękowań867Podziękowań

Temat: Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

potrójna mama Avatar IzaBK

Domyślnie Odp: Cukrzyca ciążowa ...

Cytat Napisał gabrielka1308 Zobacz post
    Moja diabetolog przepisała mi 10ww na dzień
    przepraszam, że tak wprost, ale jak dużą masz nadwagę? bo jakąś głodową wersję diety cukrzycowej dostałaś

Cytat Napisał AgMich Zobacz post
    . A złe wieści to takie, że szyjka krótka i rozwarcie na pół centymetra. Wiem, że to nie dużo ale ja i tak panikuje. Mam dużo odpoczywać i się nie stresować.

Iza ............. A tak na marginesie to straszna drobinka z Ciebie. Nie będziesz miała czego zgubić po porodzie. Ale Ci zazdroszczę.
    nie panikuj, tylko leż dużo. Do grudnia już niewiele czasu zostało, rodzinkę do pomocy zagoń a sama do łóżka, pilot w dłoń i leż
    a tak na marginesie - ja-drobinka? chyba fotogeniczna po prostu jestem

KASKA K - gratulacje ja tu na forum załątwiałam przecieki o Tobie z listopadówek dużo zdrówka dla maleńkiej !!!! A Ty jesteś baardzo dzielna!
    NaturalnaMama.pl - akcesoria Naturalnego Rodzicielstwa
    Gaja - X 2009
    Elżbietka - VI 2003
    Michał - XII 1998
    Doradca Noszenia ClauWi®: PogotowieChustowe.pl Warsztaty w styczniu
    Inspiracje : NoszeBoKocham.pl

Zadomowiona(y)

Kasiu, bardzo Ci kibicowałyśmy jak byłaś w szpitalu, bo dzięki Izie docierały do nas informacje. Teraz trzymamy kciuki, żeby wasza Misia szybko mogła jechać do domu.
    Gabrielka, te 10 WW to jakaś masakra. Ja słyszałam o 18 najmniej. Ja mam 24 . Co prawda wydaje mi się dużo, ale to ponad 2 razy więcej niż ty.
    Mogę zapytać co powiedział okulista? W sensie: co jest wskazaniem do cc?
    AgMich, kładź się i niech chłopaki trochę poskaczą nad Tobą. Koniecznie!
    Pulka, Iza, Basia i Winoroslinka (o ile dobrze pamiętam, bo nie masz suwaczka ) idźcie już rodzic dziewczyny, bo jak wezmę z Was przykład niechcący to na święta wyląduje na porodowce, a wolałabym już być w domu z maluchem.
    Pozdrowienia.

Fan(ka) Avatar gabrielka1308

Agmich - tylko 10ww.
    I śniadanie 2ww, II śniadanie 1ww, obiad z 2 dań to po 2ww, podwieczorek 1ww i kolacja 2ww. Na śniadanie i kolacje mam 4 warianty, 2 łyż płątków owsianych na pół szkl mleka, + 120 ml sok ze świeżej marchwi, albo omlet z 2 jajek a na wierzchu kilka plastrów wędliny i sera żółtego (tłuszczu nie licze) i oczywiście standardowo pomiodor, tym nadrabiam, bądź kanapka, albo smaże sobie jakąs kiełbaskę swojską,drugie śniadania i podwieczorek to jabłko lub serek ziarnisty, ostatnio spróbowałam i wymioeszałam serek ziarnisty z homogenizowanym waniliowym (znalazłam w sklepie z bardzo małą ilością węglowodanów) i cukier był w normie - a obiad to już porażka, salaterka zupy, a po godzinie a raczej dwóćh zazwyczaj coś czego można się najeść i nieskoczy cukier - dziś był kurczak i mnóstwo kapusty kiszonej i warzywa. Tylko tych warzyw świeżych jest coraz mnieja pomidory zaczynają składać się tylko z wody. Tak wygląda mój jadłospis. Pije kawe zbożową z małą ilością mleka.
    Ale to jeszcze dwa miesiące - mam nadzieje - i oby wszystko się skończyło choć czytam tu też na temat diety matki karmiącej i jest nie lepiej - zero smażonego. Zainwestowałam w urzązenie gotujące na parze.
    Dziewczyny może znacie jakieś diety i macie pomysły na posiłki dla młodej matki - to tak na przyszłość - czyli 2 m-ce.
    Agmich ile Twoje Maleństwo już waży? Ja mam wizyte w poniedziałek i coś ostatnio twardnieje mi brzuch - czasami mam wrażenie że Maleństwo się prostuje a czasami jakby się napinał - niestety nie wiem do końca jak ma być

Fan(ka) Avatar gabrielka1308

mdmd co do okulisty to w moim przypadku cukrzyca jest typowo ciążoowa - dlatego nie zdążyłam poczynić jeszcze żadnych zmian - byłam przebadana przez dwie okulistki - niestety na wzgląd, żę noszę okulary i mam wadę mam wskazanie, ponoć to ogromny wysiłek poród naturalny i mogą mi naczynka popękać
    IzaBK co do mojej wagi to niestety w ciąży poszło mi strasznie - na pierwszej wizycie u diabetologa wyszło 16kg od zajścia - karta ciążowa pokazuje trochę mniej bo została założona w 9tyg. 16kg to sporo i moje kostki też to czują, teraz w zależności gdzie się waże ale wychodzi średnio 15 - 16kg, a jestem ponad miesiąc pod kontrolą diabetologa, średnio tyłam 4kg na miesiąc a teraz chudne - lub stoje w miejscu. Przed ciążą nie miałąm żadnej nadwagi - normalna figura - rozmiar 36/38

Zadomowiona(y)

Dzisiaj pierwsza!!!! A to z powodu tego ze wczorajszy ostatni posiłek ok. 21.30 wiec wstalam dzisaij glodna ale za to z niezawodnymi przyjaciółmi ketonami. Wiec jazda do lodówki i po wodę. W nocy juz na jedzenie nie wstaje bo po kilku tygodniach nie mam juz siły. Ale na szczescie jak jem caly dzien odpowiednio czesto i ost. posilek ok. 22-23 jest ok. Z tym ze ja o 23 juz usypiam..

Kasia gratulacje!!!!! Musisz być szczesliwa ze juz po wszystkim duzo sie nacierpiałaś, dzielna z Ciebie dziewczyna!!!!

Gabrielka masz wskazania do cc z powodu mozliwosci pekania naczynek? Moze raczej odklejenia siatkówki? Tez nosze okulary i wada nie jest mala, ale wg. dwoch specjalistów nie mam zadnych wskazań do cc bo siatkówka w b. dobrym stanie a naczynka kazdej moga popękać, ponoc b. czesto kobiety po porodzie chodzą z czerwonymi oczami

potrójna mama Avatar IzaBK

gabrielka - i tak jestem zdziwiona, że aż tak mało ww masz przyjmować.. A za to możesz płatki z mlekiem albo smażone hmm..

ja wieczorem zrobiłam kąpiel ciepłą, i się położyłam spać. Skurcze sie wyciszyły. No tak mi się wydawało, że to jeszcze nie to, bo mogłam mówić i chodzić w trakcie skurczów, chociaż były co 8 minut, przez 2 godziny, więc regularnie...
    NaturalnaMama.pl - akcesoria Naturalnego Rodzicielstwa
    Gaja - X 2009
    Elżbietka - VI 2003
    Michał - XII 1998
    Doradca Noszenia ClauWi®: PogotowieChustowe.pl Warsztaty w styczniu
    Inspiracje : NoszeBoKocham.pl

Mamy drugiego synusia :) Avatar AgMich

KASIA OGROMNIASTE GRATULACJE!!! Życzę szybkiego powrotu malutkiej do domku. Dzięki Izie mogłyśmy trzymać za Ciebie kciuki. Ale muszę przyznać, że napędziłaś nam strach, dobrze, że mała jest silna i szybko wraca do zdrowia.

Iza widzę, że cos zaczyna się dziać! Oby szybciutko akcja się rozwinęła.

Gabrielka ja po płatkach i smażonym mam okropnie wysokie cukry no i rzeczywiście skąpa ta dieta. Może jak będziesz miała dobre pomiary to troszke Ci ją rozszerzą. Mój maluszek ważył wczoraj 1261g więc od dwóch tygodni przybrał 200g. Lekarz mówi, ze bardzo dobrze.

U mnie dzisiaj rano 78, noc spokojna i bez skurczy nareszcie trochę lepiej spałam Nocne pomiary też lepsze. Hidi odezwij sie kobieto!!!

Zasiedziana ...;P Avatar Kamuzo

Lekarz powiedział ze wyniki sa prawidłowe - za równo te naczczo - pierwszy wyniki mieści sie w granicach ( a cukier jest trochę wyższy bo jadłam owoce - śliwki ) a drugi jest prawidłowy, ponieważ norma podobno jest do 145mg. Powiedział ze wszystkie wyniki mam "olimpijskie" A cos z tymi normami jest...laborantka mówi, ze przekroczone. Kuzynka która pracuje w lublinieckim szpitalu mówi ze mają inne normy ( granica jest wyższa , zaś w katowickim granica są nizej przyjęte ) mój lekarz z tego co powiedział to faktycznie zgadzałoby sie z tym co powiedziała mi kuzynka. Nie wiem - nie zagłębiam sie - jeżeli łekarz uważa ze jest o.k. - to mnie to wystarczy...grunt ze nie musze biegać do przychodni diabetologicznej :) A dzidzia jest zdrowa jak rybka choć sie ułożyła miednicowo ...:(

Zadomowiona(y)

cześć dziewczyny.

A ja dalej z brzuszkiem. Trzymajcie kciuki, żeby mały szybko zechciał wyjść. Dzisiaj wizyta. a Cukry mam już ok.

Zadomowiona(y) Avatar Kuroslaw

Mój pierwszy pełnopomiarowy dzeińz glukometrem i mnie od razu zdenerwował . Po śniadaniu 146! Ale to pewnie przez niewiadomego pochodzenia chleb zytni, bo mestermacher sie skonczyl wczoraj... No coz -początek eksperymentów
    Za to po USG jestem zadowolona, bo żadnego wpływu na Malucha cukrzyca nie wywarła. Pod koniec 29 tyg. wazy ok. 1428 g i ma wszystko na miejscu. A najwazniejsze, że łozysko polazło w górę i nie ma ryzyka przodowania
    No i trójkę w Lotto trafiłam tylko czemu nie szóstkę...
    Kaśka_k: GRATULACJE i powodzenia!
    AgMich: Mówiłam już, żebys nogi skrzyżowała??? No to sie słuchaj!

Zasady Postowania