1. do 7. z 7
Drzewko podziękowań1Podziękowań
  • 1 Post KasiaP-P

Temat: mam poczucie winy w ciazy

Początkująca(y)

Domyślnie mam poczucie winy w ciazy

Jestem w 16 tc, niby jest fajnie i w ogóle, ciesze sie tym stanem, ale nie moge sobie poradzić z jedną rzeczą. Mam poczucie winy z powodu mojego zachowania/charakteru. Mam taki problem ze soba, że zdaję sobie sprawę z tego ,że zachowuje się jak kretynka , przewrazliwona mamusia i o tym wiem ,obiecuje sobie za każdym razem, że nie bede juz tak robić a jak cos do czegos przychodzi to historia sie powtarza. Przejmuje sie jakimis bzdurami, i to jets tak np dziś posprzatam i robie to z pełna świadomością, a potem przypomina mi się , co kiedys tam czytałam i zaczynam analizować czy nie przesadziłam itp..najgorsze, że zaczynam o tym gadać i sie nakręcac,przejmować, a potem nastepnego dni mam już trzeźwe myslenie i wiem ,że to śmieszne czym sie wczoraj przejmowalam i nie stwarza to dla mnie problemu,ale naprawdę tego danego momentu nie potrafie sie przestać przejmować, jestem taka beznajdziejna, naprawdę nei moge sobie dać z tym rady, że mam taki wstretny charakter, zamiast cieszyć sie tym stanem, byc idealna matką i zona to serwuje sobie i bliskim takie "przyjemności"- żałuje że tak jest , to juz 4 miesiąc i nie jest tak jak myslałam, ze będzie, nie wiedziałam, że w ciąży będę się tak wszystkim przejmować ;(

Wdrożona(y)

Domyślnie Odp: mam poczucie winy w ciazy

niestety takie uroki ciąży... nie jest aż tak kolorowo jakby się chciało bo stresy przyćmiewają radość..A Twój stan tłumaczą szalejące hormony.

Czekam na nowy cud :) :) Avatar losiczka72
    Wpisów do bloga
    1

Moja droga jestes w ciazy hormonki buzuja to normalne jak milion mysli na minute Najwazniejsze jak urodzisz to kochac przytulac malenstwo a instynkt maciezynski bedzie ci powtarzal co robic by byc swietna kochajaca mama. TRZYMAM KCIUKI ZA SPOKOJNA CIAZE I MACIERZYNSTWO

Zadomowiona(y) Avatar KasiaP-P

artphorma, wiesz w czym leży problem? przeczytaj jeszcze raz swoją wypowiedź, piszesz że chciałabyś być idealną żoną i matką! a to jest niemożliwe moja droga, choćbyś żyły sobie wypruła. Wszystkie kobiety które na siłę chcą być idealne, niczym żona i mama z reklamy barszczu, są nieszczęśliwe i niespełnione, ty jesteś tego najlepszym przykładem. Nigdy nie próbuj być idealna, to zawsze prowadzi do poczucia porażki a tym samym do frustracji, bo stawiasz sama przed sobą nierealne zadania. Już będąc w ciąży tego doświadczasz, a co będzie potem?
    Pozwól sobie na bycie człowiekiem, omylnym, z wadami. Nie kreuj się na idealną, bo nikt oprócz ciebie samej, tego od ciebie nie oczekuje.
    Pozdrawiam
    beata26 dziękuje za post.

Entuzjast(k)a Avatar martela

Świetnie rozumiem o czym piszesz,niestety ciąża tak wpływa na niektóre kobiety,ogranicza ich możliwości fizyczne i niestety...siły psychiczne,do tego dochodzą szalejące hormony i mamy rozhisteryzowaną (przepraszam za określenie-piszę też o sobie w okresie ciąży)niespełnioną i sfrustrowaną kobietę,która wiecznie ma jakieś żale-jak nie do siebie to do innych.Kochana,dużo odpoczywaj,rób to,co sprawia Ci przyjemność i próbuj zapanować nad swoim zachowaniem,choć wiem,że to trudne.Mój mąż mógłby coś na ten temat powiedzieć...Tak jak dziewczyny piszą,ideału nigdy nie dogonisz a psujesz sobie humor i przy okazji innym.Wyluzuj i nie przejmuj się niczym.Pamiętaj,że kobieta w ciąży ma specjalne prawa,ale nic nie upoważnia jej do przeginania...uspokojenia i radości z macierzyństwa

Początkująca(y)

Dzieki dziewczyny, to chyba jest to dążenie do ideału.z jednej strony wiem, że ogólnie mam ciezki charakter, ale z drugiej staram się nie byc tzw. przewrazliwiona mamusią, wiecie mam kolezanke w ciazy i ona jest zupełnie inna, ona wręcz wysmiewa mnie i moje "problemy" ,a ja się potem czuję z tym jeszcze gorzej, że jestem neinormalna i przewrazliwiona,ale naprawdę chciałabym po prostu zrobic wszystko żeby było jak najlepiej dla mojego dziecka i czasami przejmuję sie bzdurami. zawsze nawe tprzed ciążą przejmowałam się róznymi rzeczami,ale teraz nabrało to na sile bo jestem odpowiedzialna za dzidzie-i nie sa to problemy typu, że boje się że np. będzie chore, tylko ja się przejmuje czymś co juz zrobie, np zjadłam troche wątróbki bo myślałąm a nie będę przesadzać nic mi się nie stanie, a po tym zaczęly sie paranoje, e mogłam nie jeść , bo czytałam że nie mozna itp.i to nie jest tylko przykład wątróbki, po prostu najpierw staram sie cos zrobić żeby sobie udowodnić , że mozna , a potem sie tym przejmuję. najgorsze poczucie winy nie że coś zrobiłam, tylko ze taka głupia jestem , ze sie byle pierdołą przejmuję, obiecuję ż ejuz nie bede a i tak robie swoje i zatruwam sobie i innym zycie

Fan(ka) Avatar Ayni

Artphorma oj skad ja to znam... Jestem dopiero w 5 tygodniu ciazy, a wczoraj mialam niespodziewany atak histerii wraz z jakimis stanami depresyjnymi i w ogole targaly mna jakies dziwne uczucia, ktore jak sobie przypominam, sa podobne do tych, ktore przechodzilam w czasie dojrzewania.

Hormony, natura, nic innego A jak wiadomo natury nie oszukasz.

Zrob sobie takie cwiczenie, ze np jutro caly dzien nie bedziesz sie niczym przejmowac. Jesli nie dasz rady caly dzien, sprobuj przynajmniej na poczatek ustawic poprzeczke na 5 godzin tak na poczatek.

No i po prostu wyLUUUUUUUZuj. Im mniej stresu , tym lepiej dla dziecka.
    Musimy sie starac przejsc przez ciaze w harmonii.
    Pij rumianek, czy tez jakas herbatke typu relax, zrob cos co lubisz, gimnastykuj sie , a napewno wszystko bedzie OK.

http://www.youtube.com/watch?v=Yl85vnsndx0
    ​Pregnant and still bellydancing ! <3

Tagi tego tematu

Zasady Postowania