Zobacz wyniki ankiety: kiedy poszlyscie na zwolnienie
- Głosujących
- 273. Nie możesz głosować w tej sondzie
-
I trymestr - do 12 tygodnia
119 43,59% -
II trymestr - 13-27 tydzien
82 30,04% -
III trymestr - po 27 tygodniu
72 26,37%
-
10-05-2005, 14:00 #1LunaGuest
Umowa zlecenie a zasiłek macierzyński
Czy w przypadku zatrudnienia na umowę zlecenie przysługuje zasiłek macierzyński??? Zakładając, że umowa trwałaby do samego porodu. Wszystkie składki na zus są potrącane z wynagrodzenia. Z ustawy nie mogę jednoznacznie wywnioskować, bo mówi się tam o pracownicy zatrudnionej na czas wykonywania określonej pracy - jak dla mnie, umowa zlecenie pod to pasuje, ale nie wiem jak jest to w praktyce interpretowane. Macie może takie informacje, doświadczenia??? Bardzo prosze o wszelkie rady.
-
11-05-2005, 09:07 #2
Odp: Umowa zlecenie a zasiłek macierzyński
Przed pierwszą ciążą pracowałam na umowę zlecenie. Po porodzie nic nie przysługuje.
Po przepracowaniu conajmniej 6 miesięcy można iść na zwolnienie lekarskie i będzie wypłacane przez ZUS do porodu, ale po porodzie nie ma co liczyć na zasiłek macierzyński.
Tak było ponad dwa lata temu i nie wiem czy jakieś przepisy się zmieniły...
-
12-05-2005, 09:19 #3Zadomowiona(y)
Jeżeli składki były odprowadzane to masz prawo do macierzyńskiego.
-
12-05-2005, 09:41 #4
-
12-05-2005, 10:50 #5
Mnie się wydaje, że niestety nie przysługuje Ci macierzyński; generalnie warunkiem jest umowa o pracę (na czas określony lub nieokreślony). Najlepiej wejdź w google i wpisz hasło ""zasiłek macierzyński" - powinnaś tam znaleźć odpowiednie informacje. Pozdrawiam
-
12-05-2005, 13:39 #6LunaGuest
Dzięki za odpowiedzi. Dowiadywałam się w ZUSIE, rzeczywiście jest tak, że jeżeli przez ostatnie 180 dni od porodu licząc, nie było przerwy w zatrudnieniu i uiszczaniu składki CHOROBOWEJ to przysługuje normalnie zasiłęk macierzyński. To informacja dla innych zainteresowanych tym tematem.
Na google wcale nie łatwo coś sensownego znaleźć, oczywiście dotarłam do ustawy i do kodeksu pracy, ale takie szczegółowe informacje nie są łatwe do uzyskania w necie, to już wymaga interpretacji naszego kochanego ZUSU :)
Tak czy inaczej, należy się jeśli chorobowe składki były płacone.
Dzięki!
-
13-05-2005, 14:54 #7LunaGuest
Sprostowanie - nieważne jak długo opłacana jest składka chorobowa - przysługuje macierzyńki w chwili objęcia tym ubezpieczeniem. Ten wymóg 180 dni dotyczy prawa do zwolnienia lekarskiego.
To dla wszystkich zainteresowanych. Pozdrawiam.
-
10-07-2005, 21:01 #8
Świadczenia, zasiłki, L4 , urlop macierzyński i wychowaczy
Dziewczyny,
Zastanawiam się, czy trzeba pisać podanie- prośbę o udzielenie urlopu macierzyńskiego do swojego pracodawcy?
Ponieważ jestem od kilku miesięcy na zwolnieniu lekarskim i będę na nim do samego porodu, mam pytanie o to czy wcześniej powinnam poprosić swojego pracodawcę o ten urlop?
Dziewczyny, jeśli wiecie coś na ten temat- bardzo prosze o pomoc :)
Acha i jeszcze potem po zakończeniu macierzyńskiego, czy trzeba znowu składać podanie o urlop wychowawczy?
z góry dziękuję za odpowiedzi :)
pozdrawiam :)
-
10-07-2005, 21:43 #9
Odp: Urlop macierzyński
hej :)
ja musialam napisac podanie o urlop macierzynski 112 dn( zaraz po porodzie)i mimo ze ci sie on nalezy..jesli chodzi o wychowawczy to z tego co sie orientuje to rowniez trzeba napisac podanie i spytac o zgode pracodawce czy z takiego mozesz skorzystac-moge sie mylic ale moja kolezanka cos wlasnie takiego pisala-natomiast ja sama sie nie orit=entuje bo z wychowawczego nie bede korzystala.
-
10-07-2005, 21:58 #10Wdrożona(y)
Odp: Urlop macierzyński
Nie mam pewności, ale wydaje mi się, że o macierzyński nie pisze się podania. Na wypisie ze szpitala będzie to oznaczone i zanosi się to do pracodawcy (ja jestem na zasiłku dla bezrobotnych i Pani w UP mi powiedziała, że mam takie coś donieść do Urzędu). Natomiast o wychowawczy podanie trzeba napisać chyba na dwa tygodnie przed rozpoczęciem tego urlopu. Pracodawca nie może odmówić Ci tego urlopu jak masz staż pracy co najmniej ... ?pół roku? ::)

4Podziękowań
LinkBack URL
About LinkBacks

Facebook

„Alcatraz”
Wczoraj, 15:21 w Forum ogólne