Strona 1 z 10 1 2 6 ... OstatniOstatni
1. do 10. z 99
    zaczarowana Avatar KasiaSun

Domyślnie Zgaga

Jestem w ósmym miesiącu i praktycznie od dawna dokucza mi zgaga. Zawsze pojawia się wieczorami i jest dosyć męcząca. Czy można zażywać ranigast? Jeśli nie, to znacie inne sposoby na zgagę?
    Czy to prawda, że zgaga w ciąży świadczy o tym, że dziecko urodzi się z włosami na łepku?

Entuzjast(k)a Avatar Kamylka

Domyślnie Odp: Zgaga

Kasia,mozna zazywac ranigast,napewno bo zazywalam ,lekarzy dwoch pytalam i wsio ok.

Zadomowiona(y) Avatar zgadnij

ja mialam lekka zgade, a mala ma mega dlugie wloski:) mi polcano picie zimnego mleka

styczniówka 2009 Avatar mamjakty

słyszałam, że migdały tez pomagają i szklanka wody - ale nie sprawdzałam, bo ja na szczęście nie mam tej dolegliwości

''Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się - ze wszystkich sił - tego, czego pragnie.''

Zadomowiona(y) Avatar agnieszka272

Migdały pomagają, ja jeszcze stosuję Malox (poleciła mi go pani w aptece). A co do włosów, to nie wiem ile w tym prawdy. Mi pani doktor powiedziala że zgaga występuje dlatego, ponieważ pod koniec ciąży żołądek podnosi się do góry i soki żołądkowe podrażniają przełyk i gardło. Ale może faktycznie coś w tym jest bo przy pierwszej ciąży zgaga dokuczała mi już od 7 miesiąca i Dawidek urodził się stasznie "kudłaty":):):) Teraz też niestety męczy mnie ta dolegliwość. Pozdrawiam i życzę zdrówka:):):)

Mama trójeczki!

Witam!
    Co prawda pytanie padło już bardzo dawno temu, ale pewnie niejedna z nas ma takie problemy
    Jak byłam w poprzedniej ciąży, to bardzo dokuczała mi zgaga i nie mogłam sobie z nią poradzić. Dopiero na patologii tydzień przed rozwiązaniem położna poradziła mi MIGDAŁY. Polecam, są super - skuteczne, a do tego naturalne i zdrowe. Żuje się kilka sztuk i przechodzi. Proste, prawda? W tej ciąży już od miesiąca mam zawsze migdały przy sobie w torebce .

Początkująca(y)

też słyszałam że zgaga w ciąży tzn że dziecku włoski rosną ale to pewnie takie tylko gadanie, bo to raczej chodzi o macicę uciskającą żołądek przez co te wszystkie kwasy wracają do przełyku i palą - tak gdzieś czytałam przynajmniej
    też mnie to męczy, pytałam ginekologa powiedział że spokojnie mogę brać rennie i manti, ale nie wiem czy są skuteczne bo jeszcze nie próbowałam.
    póki co pomaga mi kubek ciepłego mleka przechodzi praktycznie od razu :)

i jeszcze lekarz mówił mi o takim jednym lekarstwie, też niby na zgagę ale powiedział że równie dobrze można tym leczyć hemoroidy i działa poronnie! więc w żadnym wypadku nie stosować w ciąży. tylko kurde nie pamiętam nazwy bo jakaś taka dziwna była, ale wiem że na pewno nie rennie ani manti ani ranigast.
    Ostatnio edytowane przez bognaa1 : 26-10-2008 - 00:51

Zadomowiona(y) Avatar izabelkia

czesc dziewczyny :) z tym mlekiem to bym uważała. Nie koniecznie kazdemu moze pomoc i sama po mleku mam zgage niemilosierną. Wyczytałam na necie, że mleko przynosi rzeczywiście ulge, gdyż spłukuje kwasy z przełyku, ale samo w sobie ma właściwości stymulujące żoładek do produkcji kwasów żołądkowych, więc po jakimś czasie zgaga może wrócić ze zdwojoną siłą No ale to tylko moje niemiłe doświadczenia, a jak widać to niektórym pomaga :) Fajnie Wam, bo ja mleko uwielbiam, a tu się tyle musze nacierpieć...
    A co do MIGDAłóW to zgodze się w 100%!! są rewelacyjne
    Polecam również siemię lniane.
    Pozdrawiam.

Zadomowiona(y) Avatar umm yasin

Domyślnie Problemy z zoladkiem - co robic.

Czesc dziewczyny. Jestem w 8 tyg ciazy i mam niemale problemy z zoladkiem. Caly czas odczuwam bol, wiekszy lub mniejszy, czasami tak dokucza ze nie moge go zniesc. To nie zgaga a bol jakby ktos scisna zoladek i wlal jakis zracy kwas. lekarz poradzil brac renni, gaviscon ale to nie pomaga . Do tego dochodza poranne nudnosci, wymioty. Czy te bole zoladka sa normalne? Nigdy wczesnie czegos takiego nie mialam. Pomozcie

Majowe mamy'09 Avatar Nina27

Dziewczyny darujcie sobie ranigast
    Natomiast migdały zdają egzamin celująco

Strona 1 z 10 1 2 6 ... OstatniOstatni

Zasady Postowania