Strona 37 z 37 PierwszyPierwszy ... 17 27 32 36 37
361. do 363. z 363
Drzewko podziękowań40Podziękowań

Temat: Proponowane imiona dla naszych Skarbów :)

Fan(ka)

Domyślnie Odp: Proponowane imiona dla naszych Skarbów :)

Cytat Napisał mlodak Zobacz post
    Jak byłam w szpitalu w grudniu to mimo ważnego jeszcze 3 dni Rmua kazali koniecznie podstęplować legitymację (co było niewykonalne bo pracodawca jest w Łodzi, więc nikt nie będzie się specjalnie tłukł 90km po durny stempelek), bo będę mieć problemy z wypisem i szpital może mi wystawić rachunek za pobyt.
    A na stronie szpitala gdzie będę rodzić jest jak wół napisane, że do porodu muszę mieć ze sobą ważną legitymację ubezpieczeniową (2 m-ce) lub RMUA. To o co chodzi z tym ubezpieczeniem ciężarnych?
    I jakim cudem mogę mieć aktualną RMUA jeśli wystawiają ją ok 5 dnia miesiąca, a do mnie przychodzi pocztą ok. 25. A teraz ponoć jest ważna tylko 30 dni, a nie tak jak kiedyś 3 miesiące.
    Kobiety ciezarne i w połogu maja ubezpieczenie ze tak powiem z urzędu. Jedyna sytuacja kiedy moga wystawic rachunek jest ta kiedy cieżarna nie jest obywatelka Polski. A ze szpital sie czepia.... to sie zdarza. Poza tym nam mówili ze RMUA jakby ktos nie miał aktualnego to mozna bez problemu potem dostarczyć....

Fan(ka) Avatar Lena01

Akurat szpital faktycznie się czepia ale powiem Wam że do gina też musiałam przynieść dokument iż jestem ubezpieczona a jakby nie patrzeć kobietę będąca w ciąży nie powinni o to pytac, bo tak jak piszecie nalezy jej sie świadczenei usług medycznych a ze polska to kraj papierkow widac jak ludzie ludziom lubia utrudniac zycie ...ehhh

Entuzjast(k)a Avatar Monika20078

No własnie. Mi od razu powiedzieli, że jak na KTG przyjadę to mam mieć przy sobie aktualne RMUA.
    A o dzidziusia się dowiadywałam w ZUSie i to kilka razy, bo mam nietypową sytuację. Ja mam umowę do dnia porodu, a mąz jest od 7 maja w służbie przygotowawczej i w pracy ma urlop bezpłatny do 24 sierpnia. W ZUSie kazali mi wyrejestrować Marcela z ubezpieczenia męża i zgłosić do mojego, bo pożniej będzie objęty ze mną " z urzędu" ale z maluszkiem to nie wiedzieli co zrobić. Dopiero po kilku dniach do mnie zadzwoniła Pani z ZUSu i powiedziała, że do 3 m-ca nie muszę do wogóle zgłaszać, a później już będę mogła do ubezpiecznia męża bo wtedy już wróci do pracy.

Strona 37 z 37 PierwszyPierwszy ... 17 27 32 36 37

Zasady Postowania