Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1 2 3 7 ... OstatniOstatni
11. do 20. z 90
Drzewko podziękowań5Podziękowań

Temat: Czy mamy w Cz-wie stosują BLW?

Początkująca(y)

Domyślnie Odp: Czy mamy w Cz-wie stosują BLW?

Heh, to może jeszcze mi napiszesz jak reakcje otoczenia, czy bulwersowałaś starsze pokolenie, czy się nikt nie wtrącał Czy musiałaś wszystkim tłumaczyć dlaczego tak a nie inaczej? Mnie się też właśnie nie chce robić osobno czegoś dla dziecka i jeszcze karmić.

Fan(ka) Avatar Jordgubbe

No jasne, że bulwersowałam I to nie tylko starsze pokolenie, ale 95% spotkanych osób.
    Moja mama nie mogła tego przeboleć i namiętnie mi słoiczki dla niemowląt kupowała (nadal je kupuje!)
    W żłobku okazało się nie do przejścia, codziennie byłam proszona o przyniesienie słoiczków, więc dla świętego spokoju zanosiłam te, co mama kupiła A jak się kończyły to gotowałam jej obiad, jak zobaczyła że dziecko je i nic złego się nie dzieje to trochę odpuściły, a potem zaczęłam zamawiać żłobkowe jedzenie i wszyscy byli szczęśliwi.
    Teraz jest w nowym żłobku i wszyscy są pod wrażeniem jej samodzielności przy jedzeniu i piciu

Wdrożona(y) Avatar Patrycja_C

Bardzo podoba mi się ta metoda podawania pokarmów, ale obawiam się zakrztuszenia. Miałyście jakieś nieprzyjemne momenty? Oskar dość głęboko wkłada sobie palce, zabawki do buzi. Za miesiąc zaczniemy jeść, więc powoli się do tego przygotowuje.

Fan(ka) Avatar Jordgubbe

Patrycja, gdzieś tam wcześniej pisałam o zakrztuszeniach. Też się bardzo tego bałam i zadbałam o kilka podstawowych zasad.
    Pilnowałam, żeby dziecko siedziało prosto; raz że wtedy zmniejsza się prawdopodobieństwo zakrztuszenia a dwa, że nawet jeśli to łatwiej dziecku wypluć/Tobie wyjąć.
    Na początku dawałam najczęściej brokuły. Różyczka właściwie rozpuszcza się w ustach. Tak małe dziecko nie potrafi jeszcze zjeść tego, co ma zaciśnięte w piąstce, więc ta trochę twardsza część, za którą trzyma zostaje w tej rączce.
    Nigdy przenigdy pod żadnym pozorem nie zostawiałam jej samej ani na sekundę. Teraz to przyznam się, że mi się zdarza nie patrzeć na nią przez 10s albo robić coś innego równocześnie. Ale teraz ma prawie 2 lata i potrafi sama wyjąć jedzenie z lodówki

A jak karmisz łyżeczką to też się dziecko może zakrztusić. Zwłaszcza, że przy takim karmieniu dziecko często jest w pozycji półleżącej. No i papkę trudniej jest odkrztusić

Początkująca(y)

Oczywiście, też boję się zadławień/zakrztuszeń ale tak będzie zawsze, niezależnie od wieku dziecka i sposobu wprowadzania stałych pokarmów. Proponuję zapoznanie się z udzielaniem pierwszej pomocy, będziesz czuć się pewniej.No i tak jak wyżej, nie ma się chyba co spieszyć z tym jedzeniem, chociaż jest wieeeelka presja ze strony otoczenia.

Fan(ka) Avatar Jordgubbe

Bloodbrothers, wyobraź sobie, że wreszcie kupiłam ten śliniak z kieszonką. Przypadkiem, bo się spieszyłam i wzięłam pierwszy lepszy który mi w ręce wpadł. Jutro go przetestuję
    A jak Wasze przygotowania do tego wielkiego dnia? NA kiedy debiut zaplanowany?

Początkująca(y)

Wow, no to nieźle, ja kupiłam taki zwyczajny, Canpol za 9zł chyba- mam nadzieję, że będzie miły dla użytkownika. To daj znać jak się u Was sprawdził. U nas to chyba jeszcze trochę wody w Wiśle musi upłynąć - mała jeszcze nie próbuje siadać (trochę się tylko podciąga), więc nie chcę się spieszyć. Póki co próbuję ją oswajać z doidy cup, bo za cholerę nie chce pić z butelki, a ja nie mam zdrowia żeby się z nią siłować (bo do pracy na razie nie wracam, więc nie ma ciśnienia). Ma 6 mcy, to nie ma już chyba sensu uczyć z butelki na siłę, żeby zaraz oduczać i uczyć z kubeczka - tak mi się wydaje. Bo chcę jej swoje mleko podawać jak najdłużej.

Powiem Ci że z jednej strony chciałabym się wyluzować, nie patrzeć na te wszystkie schematy żywieniowe (bo dla mnie to takie absurdalne, że kleik wtedy, a mięso wtedy itd.), słuchać intuicji i dziecka, ale z drugiej - wiadomo, obawiam się o żelazo, wyniki krwi itd. Że może na przykład już POWINNAM jej coś podawać pomimo tego, że nie siedzi (chociaż wydaje mi się to kompletnie bez sensu, bo ona kocha mleczko mamy i tyle!!!)

Fan(ka) Avatar Jordgubbe

Jasne, że nie ma sensu uczyć pić z butelki. Po co? Żeby później oduczać? Bez sensu. Moja przeżyła regres jak poszła do żłobka, w wieku 11msc zaczęła jeść papki i pić z butelki, podczas gdy wszystkie zalecenia mówią o tym, żeby nauczyć dziecko pić z kubka przed ukończeniem pierwszego roku.

Patrz na schematy i wyluzuj
    Ja na początku patrzyłam na skład słoiczków i jak były ryby w słoiczkach od 9msc (?) to zaczęłam gotować te ryby i dawać na talerzu Jak gdzieś tam zalecali pół żółtka to ugotowałam jajko na twardo i dałam dziecku pół żółtka.
    Kiedyś gotowałam buraki i jej dałam, później się okazało że w jakimś schemacie zalecają dawać buraki 3msc później. Wtedy stwierdziłam, że daję sobie spokój ze schematami, bo mnie męczą.
    Zrobiłam poważne zakupy warzywne, poświęciłam jeden wieczór na obranie, pokrojenie, zblanszowanie i zamrożenie wszystkiego a potem miałam spokój przez 2msc, dopóki zapasy były

Nie mogę się doczekać aż zaczniecie

Co do śliniaka,
    pierwszy test wypadł fatalnie - mała piła jogurt, oczywiście się polała. Super, bo wpadło do kieszonki. Ale jak mała uciekła od stołu to jogurt bokiem wypłynął.
    drugi test był na makaronie i groszku. tu bez zastrzeżeń. Ogólnie jest fajny, tylko muszę pamiętać, żeby po jogurcie od razu zdjąć

Początkująca(y)

O, świetny pomysł z warzywami na zapas!! A zblanszowane później podgrzewałaś na parze, czy w wodzie? Masz rację z tymi schematami, myślę, że jeśli dziecko jest zdrowe to nie ma się co spinać i można się jedynie inspirować tym, co one mówią. O, może doradzisz jeszcze w kwestii wyboru krzesła do karmienia? Chciałabym coś ok 200zł, raczej plastik bo mamy małe mieszkanie i pewnie często się będzie przestawiać czy chować.
    Też już się nie mogę doczekać początków, czekamy aż wielmożna zacznie siadać

Fan(ka) Avatar Jordgubbe

Z tymi warzywami to różnie. Często gotowałam jakiś makaron/ryż/kaszę i nad tym warzywa na parze. Ale jak chciałam same warzywka to do małego garnuszka wrzucałam po kilka słupków (w różnych kolorach ) i w małej ilości wody i też było OK. Czasami gotowałam w wodzie źródlanej i ten wywar z warzyw do picia dawałam. Teraz córka jest amatorką soków warzywnych i nawet ja się przy niej nauczyłam je pić, zdrowsze od owocowych
    Nadal mam zamrażarkę pełną warzyw, a moja mama nie rozumie, jak można trzymać ziemniaki w zamrażarce

Stołek polecam ten zwykły z IKEI, Poważnie! Ja go chciałam kupić, ale Łucja dostała super mega wypasiony fotel iście królewski. Super wygląda i można regulować i wysokość i oparcie, ale zawsze gdzieś wpadnie jedzenie i czyszczenie tego wyprowadzi świętego z równowagi.
    Ten z IKEI możesz wsadzić pod prysznic, spłukać i koniec. Stołek czysty. Testowałam go milion razy jak się w restauracjach stołowaliśmy i bardzo dobrze mi się z nim współpracowało

A jak ma na imię córeczka? I w jakim dokładnie jest wieku?

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1 2 3 7 ... OstatniOstatni

Zasady Postowania