1. do 10. z 14
Temat: Moje dziecko gryzie!!!
-
28-07-2006, 12:05 #1Wdrożona(y)
Moje dziecko gryzie!!!
Mam problem z moją 19 miesięczną córką, która gryzie rówieśników. Robi to tak solidnie,że dzieci mają siniaki po jej wyskokach. Nic nie pomaga, ani prośba ani groźba, nie wiem, jak mam z nią postępować. Szczególnie upatrzyła sobie jednego kolegę. Może któraś z Was miała podobny problem? Pozdrawiam
-
28-07-2006, 14:33 #2
Odp: Moje dziecko gryzie!!!
Proponuję chwilowo odciągnąć ją od rówieśników a zwłaszcza od tego na którego ma alergię. Gdy się taka sytuacja wydarzy zabrać do domu-kto gryzie dzieci siedzi w domu. Ja tak robiłam z siusianiem i poskutkowało. Mała też gryzła i szczypała to taki etap pojawia się potem znika i znowu się pojawia. Nawet u trzylatka zdarzają się chęci do ugryzienia.
-
28-07-2006, 17:11 #3
mój 15 miesięczny synek też gryzie, łapie za włosy, ubrania, nie tylko dzieci gryzie nas też, też nic nie pomaga :(, koleżanka po pedagogice powiedziała że trzeba tłumaczyc, odciągać i przeczekać, ale ja czasami już nie mam sił :(
-
29-07-2006, 11:29 #4Wdrożona(y)
Ostatnio koleżanka przepisała mi z jakiejś książki: "Kiedy malec 1-roczny lub 2 latek ugryzie inne dziecko nie ma to wiekszego znaczenia. Dzieci w tym wieku nie potrafia wyrazic swoich frustracji pragnien slowami, a zatem ich potrzeba dominacji objawia sie w najbardziej prymiatywnych odruchach, takich jak gryzienie. Poza tym malcy nie potrafia sie postawic w syt. ofiary-zwykle nie zdaja sobie sprawy jak bardzo ugryzienie boli. Wystarczy aby rodzic powiedzial stanowczo:"To boli! Uwazaj", stawiajac dziecko na ziemi odsuwajac od grupy dzieci. Chodzi po prostu o to aby zrozumialo ze jego zachowanie sprawia przykrosc rodzicom, nawet jesli jest za male aby pojac, dlaczego tak jest." Mam nadzieję, że tłumaczenie pomoże... Zobaczymy:)
-
30-07-2006, 20:31 #5Zadomowiona(y)
Witam! Gdzieś kiedyś w kilku wypowiedziach mam przeczytałam, że po tym jak dziecko je ugryzło one też raz je ugryzły - trochę to prymitywne, ale w ich opinii poskutkowało, dziecko zrozumiało co oznacza ból, zwłaszcza, gdy zadadzą go innej osobie. Według mnie to nie jest nalepszy sposób, ale jak dziecko za wszelka cenę chce gryźć inne dzieci i rodziców to może warto zastanowić się nad taką metodą;) oczywiście chodzi o delikatne ugryzienie;) a moze po prostu dzieciom wychodzą ząbki i skoro obok jest ktoś kogo można ugryźć to korzystają z okazji :laugh:, pozdrawiam
-
20-08-2006, 07:57 #6
Aguś znasz Krystianka, tego sposobu z ugryzieniem go też już spróbowalam bezskutecznie :( i wiecie mój synek zaraz kończy 16 miesięcy i czasami aż trudno mi uwierzyć że on gryzie niespecjalnie i że nie ma to większego znaczenia, odsuwam go, tłumaczę.
Teraz gryzie może jakby ciutkę mniej za to doszło szczypanie ::) i bicie piąstkami, biecie to wiem skąd niestety jego starsze cioteczne rodzeństwo jak nie mogą sobie z nim poradzić to go klepią, prosiłam żeby tego nie robili bo sam się nauczy i będzie wszystkich dookoła obkładał niestety bezskutecznie :(, spędził z nimi kilka tygodni i już nie jedno umie ::)
-
22-11-2011, 14:10 #7
moj syn ma prawie 19miesiecy.tylko w towarzystwie innych dzieci gryzie,ale rowniez bije reka po glowie....chyba nie ma skutecznego sposobu na oduczenie go tego.tlumacze mu,ze to boli inne dzieci wiec na chwile przestaje poczym robi to samo.kaze mu przytlic inne dziecko i to robi,ale znowu po jakims czasie patrze a on zamach i reka w glowe,albo gryzie.to chyba wynik frustracji i zazdrosci.mam nadzieje,ze mu przejdzie.nie przestawaj tlumaczyc.badz madrym rodzicem i nie stosuj kar cielesnych.pozdrawiam i cierpliwosci zycze
-
23-11-2011, 08:02 #8
Moja córa nie bije i nie gryzie, ale była ofiarą gryzienia, faktycznie, ślady zostają na bardzo długo. Raz miała ślad ugryzienia na plecach do krwi, minęło kilka miesięcy, a bliznę dalej widać.
yja, przede wszystkim brawo dla Ciebie, że zainteresowałaś się tym, bo znam rodziców, którzy mają takie sprawy w głębokim poważaniu i jeszcze są oburzeni, kiedy zwraca się im uwagę, że dziecko bije czy gryzie.
Dziecko jest w domu, czy w żłobku?
Wydaje mi się, że pozostaje tylko cierpliwe tłumaczenie, że tak nie wolno i szybkie reagowanie, kiedy jesteś świadkiem takiego zachowania.
Na pocieszenie powiem Ci tylko, że moja córę bije w żłobku taki jeden chłopczyk i okazało się, że oboje się uwielbiają, bo moja cały czas tylko o nim mówi, a on poszedł teraz testowo do przedszkola i mówi że chce Emilkę
i bądź tu człowieku mądry.
-
24-11-2011, 07:26 #9
dziewczyny mam problem..
pol roku bylam sama bo maz byl na misji,,synek wiedzial ze to ja rzadze ze nie ma ze mna zartow choc tez nie bylo latwo z tym..teraz maz wrocil i zaczelo sie moj syn zaczal pluc mi w twarz jak mu cos tlumacze to tak jakby mial gdzies to co ja mowie do tego bije piesciami, glowa w brzuch czasem tez walnie pyskuje...czasem ugryzie i to bez powodu...
chodzi o to ze mezowi nie pluje tak wtwarz tylko mnie...odemnie teraz bardzo zadko dostaje klapsa(dzieje sie tak w ostatecznosci)ale sie przyznam ze jak bylam sama wiele razy dostal klapsa bo zasluzyl skoro nie dociera do niego to co sie mowi do niego...przy ubieraniu tez fochy stroi..poprostu przez te pol roku tak nie bylo..byl grzeczny posluszny a teraz istny szatan jak sobie ztym poradzic?jakie kary stosowac?co u was pomaga?
do tego doszlo to ze kupki robi wmajty nie wola.tylko sie chowa w ciche miejsce i robi..ostatnio 6 razy w ciagu dnia zmienialam mu majty...niewiem co sie znim dzieje...nie bylo tak...nieiwem czy to przez to ze mamy remont i on tez sie czuje nieswojo czy co bo nie ma warunkow..wydaje mi sie ze jest na tyle duzy ze rozumie wiele rzeczy a on naprawde jest bardzo madry chlopczyk....poradzcie cos
-
24-11-2011, 08:04 #10