Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
1. do 10. z 18
    Fan(ka) Avatar kanga_aga

Domyślnie ortodonta?? Wada zgryzu :(

dziewczyny,, moja Ania ma dopiero 5 ząbków i już bardzo widoczną wadę zgryzu - dolne ząbki zachodzą jej na górne - czyli na odwrót niż u wszystkich. nasza pediatra powiedziała żeby najpierw sprobować odstawiac butelkę i zobaczymy po paru miesiącach moze się ząbki cofną, a jak nie to do ortodonty - miałyście może coś takiego??
    Aga mama ANI ( 16.06.2004) i Franka (30.08.2006)

Entuzjast(k)a Avatar bbb223

Domyślnie Odp: ortodonta?? Wada zgryzu :(

witamy. no u nas właśnie to samo ;D, i dopiero niedawno zauważyłam, bo do tej pory Oskar jakoś tak nie pokazywał szeroko ząbków a teraz robi takie dziwne miny, ze zaciska ząbki i przy tym próbuje się szeroko uśmiechnąć. on ma 6 ząbków tzn. jeszcze nie całkiem mu wyszły górne dwójeczki.
    trochę się przejęłam na początku ale, że niedawno byłam u lekarza to nie będę lecieć tylko z tego powodu, i tak idziemy za miesiąc. podejrzewam, że nic mądrzejszego nam nie powie, poza tym co powiedziała Wasza Pani doktor. myślę, że i tak trzeba poczekać aż wyjdą wszystkie ząbki.
    Oskar już nie pije z butli od dłuzszego czasu, za to wiecznie by ssał smoka, ale w dzień już mu nie daję w ogóle tylko na noc niestety się nie da inaczej, choć kilka razy udało mu się zasnąć bez. no ale nie wiem czy to wina smoka?
    w każdym razie powiem, że mój tata ma identyczną wadę zgryzu ( o czym się dowiedziałam przy okazji dyskusji o moim synku :D :laugh: ;D, ale nigdy się szeroko nie uśmiechał i do tego ma wąsy, aż głupio się przyznać) i nie ma przez to większych kłopotów, zęby ma równe, z wymową też ok, tylko tyle, że są przed przednimi, no ale w czasach Jego dzieciństwa nie było mowy o noszeniu aparatu.
    nic nie pomogłam ale mam nadzieję, że poprawiłam Ci nastrój, że to się zdarza, jak więcej się czegoś dowiem to dam znać.
    pozdrawiamy serdecznie

19.08.2004
    www.buba.bobasy.pl

Agnexx
    Guest

Patryk ma 7,5 roku i też ma wadę zgryzu. Mam zamiar zapisać go do ortodonty, ale u nas terminy są dwuletnie... :o :o :o Obecnie wychodzą mu już zęby stałe, więc tym bardziej mi na tym zależy.
    Zaraz po porodzie usłyszałam, że ma cofniętą brodę i teraz wiem, że to powoduje krzywy zgryz. ::)

miałam dac znac i wyleciało :)
    w sumie nic ciekawego się nie dowiedziałam. wiadomo, ze kłania sie ortodonta ale Oskar ma jeszcze mało ząbków, dopiero ida mu górne czwóreczki, dolnych jeszcze nie ma. pediatra powiedziała, ze zaden ortodonta sie tego nie podejmie narazie, wiec musimy czekac na wiecej ząbków.
    mam nadzieje, ze u tak małych dzieci to się szybko wyrówna, tylko martwie sie jak Oskar to zniesie, bo to raczej na stałe, ten aparat, jakie w ogóle sa te aparaty i ile to będzie kosztowało???
    słyszałam o jakichs nowosciach ale niebotyczne ceny, choc dla dziecka wszystko.
    pozdrawiam

19.08.2004
    www.buba.bobasy.pl

no i jesteśmy po pierwszej wizycie u pedodonty i ortodonty.
    tak jak pisałam wcześniej. nic jeszcze nie da sie zrobić, trzeba czekać na wszystkie ząbki.
    jeszcze trójki i piątki przed nami, bo czwóreczki juz na wylocie.
    ale nie jest to podobno taki straszny problem.
    myślę, ze nie wczesniej jak po drugich urodzinach dowiemy sie więcej.
    pozdrawiam

19.08.2004
    www.buba.bobasy.pl

Początkująca(y)

Mamy podobny problem, moja Mati (2,3), ma już 16 ząbków i choć już jakiś czas temu zauważyłam,że dolne siekacze zachodzą na górne, to dopiero teraz zamierzam sie tym zająć, Mała nie ssała smoka, ani nie piła z butli, wiec tym bardziej dziwi mnie ta wada, ale podobno po smoku raczej górne ząbki są wysunięte. Będę tu do Was zagladac, czy dowiedziałyście sie czegos nowego, jeśli ja sie dowiem, to też dam znać :)

Fan(ka) Avatar makitoza

My jeździmy od pół roku z trzylatkiem do ortodonty. Najtrudniej się dostać potem wizyty ustala lekarz. Córka dostała KOREKTOR ZGRYZU - PŁYTKA PRZEDSIONKOWA DAL DZIECI. Zachecamy do noszenia ale różnie bywa. Ponieważ na aparat czeka się latami warto malucha zapisac do kolejki oczekujących

trochę odświeżam:)
    ja w zeszłym roku, na jesieni zapisałam Oskara do ortodonty- Akademia Medyczna w Warszawie- termin maj 2008:)))
    ponieważ i tak musimy czekać, bo jest jeszcze za mały, choc w końcu ma komplet ząbków ( górne piątki własnie wyszły) to czekam cierpliwie ale nie wyobrazam sobie, co by było gdyby trzeba było reagowac natychmiast. prywatnie za 15 minutowa wizytę i żadnych konkretów- no bo trzeba czekać zapłaciłam 50zł, a gdzie aparaty i inne rzeczy? zgroza!!!
    ale co ja sie dziwię, ze wszystkim tak jest w tym kraju.

19.08.2004
    www.buba.bobasy.pl

www.krasnal.pl
    Guest

wada zgryzu może też być dziedziczna
    ja miałam bardzo wysuniete górne zęby-odziedziczyłam po rodzinie ze strony taty
    w wieku 8 lat usunieto mi już stałe czwórki i nosiłam aparat-oczywiście z protestami
    bo to był taki zakładany na noc-stelażyk z jakiejś masy + pare drucików
    wszystko ładnie się cofnęło i wyrównało

Początkująca(y)

Dzień dobry, to mój pierwszy post tutaj
    Moja Julka ma roczek i identyczny problem - dolne ząbki są przed górnymi. Chciałabym iść do ortodonty dziecięcego (najwyżej usłyszę, że nic teraz nie zrobi i trzeba czekać). Czy może któraś z Was zna i mogłaby polecić jakiegoś sprawdzonego ortodontę w Warszawie? Będę bardzo wdzięczna.

Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni