11. do 18. z 18
Temat: ortodonta?? Wada zgryzu :(
-
2-07-2011, 12:19 #11
Odp: ortodonta?? Wada zgryzu :(
ja mialam podobny problem jak bylam mala od ssania palca, nosilam na noc na zeby taki ala aparat podobny do smoczka z zewnatrz a od srodka byl taki kurcze jak to napisac otulacz na zeby powiedzmy to bylo z plastiku nie wiem czy to jeszcze maja ale jak maja to pewnie to kosztuje grosze, dodatkowo musialam palcem pchac zabki do srodka, mi to pomoglo, bo teraz mam sliczne proste zeby :)
-
2-07-2011, 20:51 #12Początkująca(y)
dzięki martusia - ale Julka ma roczek, płytka czy pchanie ząbków raczej nie przejdzie

Szukam specjalisty, który powie co mogę robić już teraz (pewnie jakieś ćwiczenia), żeby się cofnęło, abo żeby później łatwiej się pozbyć tego. Jeśli ktoś może polecić ortodontę w wawie, będę bardzo wdzięczna
-
2-07-2011, 21:03 #13Wdrożona(y)
My mamy ten sam problem u synka - też roczny. Byliśmy u dentysty dziecięcego, stwierdził, że o wadzie zgryzu można mówić dopiero, gdy wyjdą czwórki, bo na nich opiera się zgryz. Do tego czasu nic zrobić się nie da, ani nie warto, bo nawet nie wiadomo, jak później będzie wyglądał zgryz.
Wprawdzie nie polecę Ci ortodonty, ale może idź najpierw do dentysty dziecięcego?
-
2-07-2011, 21:05 #14Początkująca(y)
bardzo chętnie, jeśli mówisz, że to dobry pomysł - zawsze jakiś początek, może coś doradzi, ewentualnie pokieruje dalej. Czy możesz polecić kogoś?
-
2-07-2011, 22:42 #15Wdrożona(y)
magdafazer, wysłałam Ci PW z namiarami.
-
11-07-2011, 13:34 #16Początkująca(y)
Witam,
moja półtoraroczna córka też ma przodozgryz, dolne ząbki zachodzą jej przed górne. Ortodona kazał nam uszyć procę/opaskę bródkową i zakładać jej jak najczęściej. Powoduje to cofanie bródki do tyłu. Moja dentystka powiedziała jednak, że córka jest za mała by to nosić. Jej znajoma-lekarz ortodonta przestrzegła, że możne to nawet spowodować zahamowanie wzrostu żuchwy. Tak więc jesteśmy teraz w kropce...i chyba wybierzemy się do innego lekarza. Pozdrawiam
-
7-02-2012, 13:06 #17Początkująca(y)
Polecam dr Golińska-Paczuskaprzyjmuje blisko pól mokotowskich. Jest rewelacyjna: ma wspaniałe podejście do maluchów, a przy tym widać, że zna się na rzeczy: nie wciska na siłę apartu jeżeli wystarczy np podawać dziecku marchewkę żeby zęby się wyprostowały :)) polecam zapisać się do niej na konsultację!
-
4-03-2012, 09:32 #18
myślę,że powinnaś się zapytać naszej ekspertki stomatolog.
Zdrowe zęby - porady dentysty