1. do 3. z 3
    Początkująca(y) Avatar betiks

Post Wzdęcia i bolący brzuszek

Mam taki problem.Moja córcia(20 mies.)od urodzenia własciwie miała problemy z brzuszkiem.Miała zaparcia ,a kupke robiła nawet co tydzień,ale była normalna i bez wysiłku.Pediatra mówiła,że tak sie czasem dzieje u "piersiaczków",ale dostawała Debridat na lepsze trawienie.Teraz robi kupke średnio jedną co 2 dni,też bez problemu.Ale niepokoi mnie to,że kiedy wieczorem położymy ją spać mniej więcej po godzinie spania zaczyna sie płacz i bąki.Staramy sie nie dawać jej nic co powoduje wzdęcia.Dodam,że mała ma skaze białkową i dostaje Bebiko sojowe i kaszke ryżową na nim.Daje jej butle rano i wieczorem,ale w dzień nic się złego nie dzieje.Jak sie budzi w nocy masuje jej brzuszek i daje zioła ułatw. trawienie(dla niemowląt oczywiście).Ale i tak musi sie wybączyć i dopiero spać dalej.NIe jest tak każdej nocy,ale dość często i męczące dla nas wszystkich(ciężko sie wyspać).Co robić?

Początkująca(y) Avatar neska925

Domyślnie Odp: Wzdęcia i bolący brzuszek

Witam ja miałam podobny problem z moim synkiem! Wojtuś mial wzdęcia i bolal go brzuszek i tez mu przez poł nocy masowałam brzuszek!!! Dopiero jak odstawiłam kaszke { NESTLE i zwykłą manną}mały spi calą noc; i zamiast kaszki dostaje kleik albo budyń.Sprobuj przez kilka dni mam nadzieja za pomoze tak jak mojemu maluszkowi!! Pozdrawiam !!!

Początkująca(y)

Domyślnie Odp: Wzdęcia i bolący brzuszek

Przyczyn wzdęć u niemowląt może być bardzo wiele (przeczytajcie np. tu wzdęcia u niemowlaków) Najlepiej, jeśli nie przechodzi dziecku samo, skierować się do lekarza, on najlepiej wybada przyczynę, dlaczego dziecko ma wzdęcia. Może dieta jest niewłaściwa (mama je za dużo strączkowych, cebuli, kapusty?)