21. do 30. z 1490
-
27-06-2007, 22:42 #21mamy czerwcowe 2007 Entuzjast(k)a
Odp: jak sobie radzic z dolegliwosciami Maluszków
Dziewczyny a jak u was z pieluszkami? wszystkie urzywacie tych newborn? My musimy te newborn jeszcze podwijac bo sa za dlugie z przodu, wiec zawijamy jakies 3 cm

-
27-06-2007, 23:10 #22
Kachasku przy karmieniu piersią kupki kilka razy dziennie to norma, u nas też w kazdej pieluszce kupka, synek ma zwyczaj robić ją podczas lub tuż po karmieniu.
Z pieluszkami my już na początku mieliśmy kłopoty, bo w szpitalu były Bella Happy i mały od razu dostał na nie takiej alergii że aż strupek na pupci się pojawił. Pediatra zaleciła zmienić pieluszki i/lub chusteczki i po zmianie na Huggisy i smarowaniu pupki Alantanem pupcia jest piękna i gładka. Ale od wczoraj mamy problem bo w jednej fałdce pojawiło się takie zaczerwienienie i jakby skóra popękana i Alantan już na to nam nie działa, Sudocrem też wypróbowany i poprawy nie widać, macie jakieś rady ?
-
27-06-2007, 23:14 #23
Takie zaczerwienienia i popekania w faldkach sa od zle wytartej wody po kapieli...Sproboj posypac maczka ziemiaczana...Chociaz nie sadze zeby duzo to dalo...Trzeba bardzo uwazac na te faldki...Mojej raz sie tak zrobilo na szyi(tatus zle wytarl) i wygladalo jakby sobie petle na szyi chciala wieszac

-
28-06-2007, 07:29 #24
Ollu u mnie jest teraz bardzo oki, ale w druga dobe to myslalam ze mi sutki odpadna - szczegolnie jeden.. wiec mimo ze tez mialam jeszce malo pokarmu staralam sie na koncu wycisnac kropelke i smarowac nim sutek - pomoglo!
Poza tym moze mala poprostu plytko ssie? upewniaj sie ze cala otoczka sutka wchodzi jej do buzi. Jak ciagnie tylko sutek - koncowke - wtedy strasznie boli
-
28-06-2007, 07:31 #25
-
28-06-2007, 10:27 #26
Szopka, ja dodaję do kąpieli Oilatum i smaruję Magdę oliwką. Wszystko wygląda bardzo ładnie, ale po porodzie wyglądała strasznie. Ma baaardzo suchą skórę, zresztą do tej pory w niektórych miejscach jej się łuszczy, ale po porodzie, to na stópkach,w każdym załamku miała pęknięcia. Okropnie to wyglądało ale już jest ok.
Dziewczyny, czy Wasze Maluszki też mają ciągle czkawkę? Magdę to tak rzuca, że aż jej szkoda. Ma czkawę po kilka razy dziennie - dostaje najczęściej cyca i jej przechodzi, ale po prostu ta czkawka jest tak męcząca, że bidula aż podskakuje. W brzuchu też czkała, ale nie aż tak i nie aż tyle.
-
28-06-2007, 10:35 #27mamy czerwcowe 2007
-
28-06-2007, 10:42 #28
-
28-06-2007, 10:42 #29
Luka, ja wyczytałam, że to wina niedojrzałego układu nerwowego.
Niby Maleństwu nie przeszkadza, ale Magda jak już za długo się jej czka, to krzyczy "eeee" i żąda aby zrobić coś, dzięki czemu jej przejdzie. Jak na razie cyc pomaga.
Monia, co do pieluch, to przeszłam już na 2-ki, po zużyciu newborn Happy. Zdecydowałam się na dwójeczki, bo jednak te newborn były jakieś strasznie krótkie (przynajmniej tej firmy) i spadały Młodej z tyłeczka. Kupiłam Pampersy 2, bo akurat Hugessów nie było i jest ok.
-
28-06-2007, 10:50 #30
to znalazlam w necie odnosnie pudru
Korzystanie z zasypek czy pudrów nie jest wskazane, gdyż obecna wilgoć może doprowadzić do zbrylenia proszku i mechanicznie drażnić naskórek. Szczególnie wrażliwe są okolice fałdów skórnych. Dodatkowo stosowane pudry mogą pylić, dostając się do dróg oddechowych dziecka