1. do 10. z 775
Temat: Ząbkowanie
-
16-09-2007, 21:39 #1
Ząbkowanie
Postanowiłam otworzyć ten wątek poniewaz juz niedługo nas to czeka
, a własciwie nasze pociechy.
Moja Laura od paru tygodni ślini się okropnie dziąsełka sa już rozpulchnione. Póki co masuję jej te dziąsła i kupiłam Calgel (pani w aptece polecała). Troche to wcześnie ale mojej siostry synek miał pierwszego ząbka w połowie 3 miesiąca więc możliwe ze u nas będzie podobnie. Może macie jakies sprawdzone sposoby jak przetrwac ten okres?
-
16-09-2007, 22:14 #2
Odp: Ząbkowanie
Kotek, jedyna metoda to właśnie przetrwać. Przy Weronice pomógł mi tylko jeden żel - to był Orajel (czy jakoś tak) o smaku wiśniowym. Jak spróbowałam, to mnie język zdrętwiał - tak znieczulał. Teraz mam dostać od koleżanki, która pracuje w firmie sprzedającej wszystko dla dentystów jakiś specjalny żel dla Magdy. Jak dostanę to dam znać czy działa i co to zacz.
Też mam obawy że niedługo możemy zaząbkować, bo moja Madzia też się ślini jak buldog. Czasem się śmieję, że chyba ma wściekliznę, bo często aż ma pianę na ustach i brodzie (nauczyła się robić bwww i pluje dookoła, a najwięcej na siebie, aż wszystko ma mokre)
. No i Pani Doktor powiedziała że zawiązki ząbków są wysoko. Więc tylko czekam.
-
16-09-2007, 22:47 #3
Kotek uprzedziłaś mnie z otworzeniem tego wątku

Jak się sprawdza Calgel?
Czarek też się bardzo ślini już od dłuższego czasu, czego skutkiem są krostki na brodzie, piąstki pcha do buzi i gryzie palce aż są czerwone. Od wczoraj podaję mu takiego żelowego gryzaka z Canpola schłodzonego w lodówce i widać że obgryzanie go sprawia mu ulgę. Miałam was właśnie zapytać o jakiś wypróbowany, skuteczny żel, bo pewnie się przyda na dniach.
Upatrzyłam na początek taki gryzak-smoczek Tommee Tippee - Tommee Tippee GRYZAK DZIĄSEŁKO NAJLEPSZY !! HIT (241238421) - Aukcje internetowe Allegro
-
16-09-2007, 22:56 #4
-
16-09-2007, 23:17 #5
Alicja też sie ślini... i obowiązkowo dwa paluchy w buzi
- ale nie do ssania tylko gryzie.. na dole w dząsełku jest jasna plamka tak jakby w srodku... cuyba to jedyneczka ise tworzy.. ciekawa jestem kiedy sie wykluje - oby nie za szybko bo będzie cycucha gryzła zabkiem
-
16-09-2007, 23:40 #6
Oj, na czasie temat

Piotruś od kilku dni potwornie hebluje sobie dziąsełka - najchętniej moim palcem
Jest marudny, ślini się, pokasłuje no i ma rozwodnione qpki (chora bym była, jakby gdzieś objawem czegoś nie był dziwna qpa
).
Kupiliśmy bobodent, no ale specjalnej różnicy nie widzę.
-
17-09-2007, 08:24 #7
-
17-09-2007, 09:39 #8
Szopka, gryzak ekstra, chyba taki kupimy!!!
Esia, to że upatrujesz objawów ząbkowania w kupie, wcale nie jest głupie! Nie wiem ile innych dzieci to ma, ale moja Weronika na 1-2 dni przed wyżynaniem zęba miała kupy koloru trawy - no może bardziej szpinaku bo ciemno zielone. I mój kolega z pracy, który ma dwoje dzieci (w tym jeden chłopak starszy rok od Weroniki), potwierdzał, że u jego dzieci było to samo. Tak więc patrzmy w qpy naszych dzieci!!!
-
17-09-2007, 10:30 #9
-
17-09-2007, 10:56 #10