reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Czerwcowe smakołyki_przepisy :)

reklama
Jeśli chodzi o zupę rybną to najlepiej ugotować rosołek z warzywkami (ja dodaję duuużo marchewki bo lubię) a potem dodać ze 3-4 kostki ryby (lub filety) natkę pietruszki przyprawy do smaku :tak:
Mój tata znowy gotuje zupę na zwykłych rybach ale wcześniej najlepiej wymoczyć ją w mleku żeby nie czuć było mułu ;-)

Wilmek mam nadzieję, że pomogłam :-)
 
Ale jestem świnia. Monia dopiero przeczytałam.....................Ale przepis puszczę....

Magdziarko, nie przejmuj się. Jak by było pilne, to bym CIe ścigała. :-) I tak nie zdążyłabym upiec - w tym roku zrezygnowałam z makowca.

Jeśli chodzi o zupę rybną, to mój Marcin robi tak, że gotuje pokrojone w kostkę ziemniaki w rosole (prawdziwym bądź z kostki) razem z rybą. Potem dodaje puszkę pomidorów, podsmażoną posiekaną cebulkę i cząber. Zupa jest bardzo dobra jeśli się gotuje z kawałkiem boczku.
 
Aniknulka :-) pomoglas i to bardzo, dziekuje :-) nie wiedzialam ze trzeba ja moczyc w mleku:szok:a mam wlasnie cale wiec jakies glowy ogony itp i chcialam to wykorzystac:-)
Mamoot Twoj przepis tez brzmi smakowicie tylko czy ja w tym barbarzynskim kraju dostane czaber?? :szok:
 
Ostatnia edycja:
PASZTET

600 g wołowiny
700 g wieprzowiny
300 g cielęciny
300 g wątróbki
garść suszonych grzybów
liście laurowe
pieprz
ziele angielskie
2 duże cebule
gałka muszkatołowa
3 jajka
sól
ew. 1/3 namoczonej bułki wrocławskiej

Mięso, cebulę, grzyby osolić i gotować ok. 2 godziny w małej ilości wody z przyprawami. Na 15 min. przed końcem dodać wątróbkę. Wystudzić, wyjąć przyprawy, przepuścić 2 razy przez maszynkę do mięsa z dużym sitem (ew. razem z bułką) i 1 raz z sitem makowym.
Dodać jajka, utartą gałkę muszkatołową, wymieszać, posolić, popieprzyć.
Piec ok. 1 godz. w 180 oC
 
Wilmek-w Belgii czaber jest to moze i w UK bedzie:-)
w supermarkcie nie ma:-(poszukam jeszcze w takim sklepiku ziolowym:tak:
jak ktos ma ochote na cos slodkiego po czym sie dluzej sprzata niz gotuje to wrzucam przepis :-D:-postrzegam kaloryczne:-p
racuszki z bananami
250dkg maki
1 jajko
lyzeczka proszku do pieczenia
2 lyzeczki cukru waniliowego
1 dojrzaly banan
ok pol szklanki mleka (tak zeby ciasto bylo jak gesta smietana)
wszystkie skladniki wymieszac na koncu dodac pokrojone banany. smazyc w glebokim tluszczu. smacznego :-)
 
Ostatnia edycja:
Zrobiłam chlebek :-D
Nie wyszedł mi taki ładny jak Tobie Magdziarko :zawstydzona/y:, ale w smaku rzeczywiście pycha :tak:
 

Załączniki

  • DSC02309.JPG
    DSC02309.JPG
    42,8 KB · Wyświetleń: 55
reklama

Podobne tematy

Do góry