reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Czerwcowe smakołyki_przepisy :)

Dziś miałam zupkę od sąsiadki :) Była to kalafiorowa i powiem Wam, że o niebo lepsza od mojej okazało się, ze do zupki była dodana zasmażka. Teraz też tak bede robiła z zupkami warzywnymi.:tak:
 
reklama
zamazka to wiecej kalorii - tylko dla przypomnienia, ja od dawna nie zageszczam zup (u mnie w domu nie bylo tego zwyczaju), natomiast moja tesciowa zawsze tak robi - poza rosolem...
 
A ja lubię tylko zagęszczane, ale nie zasmażką. Poza tym ostatnio mam patent, żeby śmietana się nie ważyła. Wlewam troszkę zimnej wody, dodaję śmietanę, trochę mąki, dokładnie mieszam i do zupy - nic się nie waży :tak: bo jak brałam ciepły wywar, dodawałam śmietanę i wlewałam do zupy, to zawsze coś pływało, a tak mam ładną zupkę bez klusek ;-):-D
 
Ja zawsze przy gotowaniu iodlewam troszkę wywaru - ostudzam dodaję śmietanę i trzepaczką mieszam wszystko>

Można dodac troszkę soli do śmietany wtedy już się nie zważy - patent mojej babci
 
Ja też nie dodaję mąki do zagęszczania zup. Pierwotnie to ze względu na mojego męża cukrzyka, żeby nie dostarczać dodatkowych węglowodorów. A teraz to już takie wolę. Zagęszczać można też serkiem topionym.
 
Dziś polecam bitki wołowe z bigosikiem:-) robię na weekend bo planuję sprzątanie z M więc nie będzie czasu.
Bigos zrobiłam już dawno ale zamroziłam, teraz tylko rozmrażam. Co więcej żeby był lepszy zawsze dodaję trochę wytrawnego czerwonego wina mówię Wam pychotka:-D
Co do bitek to najpierw nacieram ubite mięsko przyprawami, czosnkiem i odstawiam na jakieś 2-3 godz. Póżniej zasmażam i do garnka z wodą. Dodaję rosołek, startą marchewkę, a oddzielnie na masełku zasmażam cebulkę i później do granka. Można jeszcze dodac listek, pieprz i zrobić sos (trochę wywaru z garnka i odrobina mąki dla gęstości) - teraz nie dodaję śmietany:tak: Wiecie dlaczego.
Cóż pozostaje mi tylko życzyć Wam smacznego:-D
 
Sałatka z makreli

składniki:
wędzona makrela
ogórek kiszony
cebula
sól, pieprz, odrobina majonezu

Przygotowanie:
ogórek, cebula - posiekać na drobną kostkę
makrelę obrać ze skóry i ości też drobno pokroić
dodać sól, pieprz, majonez i wymieszać

SMACZNEGO!
 
reklama

Podobne tematy

Do góry