21. do 30. z 224
Temat: Chrzciny
-
26-06-2009, 19:58 #21
-
26-06-2009, 21:06 #22
-
26-06-2009, 21:27 #23
-
26-06-2009, 21:45 #24
Odp: Chrzciny
To chyba zależy od księdza, w mojej parafii nie ma problemu, ale niektórym znajomym z innych parafii księża robili "pod górkę" i w rezultacie ich dzieci swój pierwszy sakrament miały w kościele u nas. U nas w mieście ogólnie wiadomo, że jak rodzice nie mają kościelnego to Chrzest w Św. Antonim
Chociaż może teraz już się troszkę zmieniło
-
27-06-2009, 10:20 #25
u nas chrzciny jakoś końcem sierpnia ale daty jeszcze niemamy ustalonej a imprezka skromna tylko najblśi rodzice , chrzestni i rodzeństwo tylko niewiem jeszcze gdzie ich pomieścimy

. A chrzestną będzie moja siostra , chrzesnym najmłodszy brat męża.
U nas bezproblemowo można ochrzcić maleństwo gdy rodzice niemają ślubu , myślałam że te czasy kiedy to było przeszkodą dawno mineły
-
28-06-2009, 16:29 #26
No niestety, takie przypadki jeszcze bywaja
, a pytam, bo chcialabym malego ochrzcic w moim rodzinnym miescie (nie w Krakowie) i tak sie wlasnie zastanawialam jak to faktycznie jest.
Najlepsze jest to, ze ksiadz nie odmawia rodzicom tylko dziecku... przeciez to nie rodzice przeciez to nie rodzice przyjmuja sakrament.
-
28-06-2009, 18:40 #27
Tau- wedlug prawa koscielnego czy tam kanonicznego nie moze odmowic wlasnie dziecku. Jak juz wczesniej pisalam tak mi mowila moja siostra a ona jest zakonnica wiec mysle ze sie na tym zna. Fakt faktem ze sa tacy ktorzy robia gorsze rzeczy a dziecku chrztu mowia ze nie udziela ze wzgledu na rodzicow- ale tak na prawde nie moga tego zrobic tyle tylko, ze ludzie czasem o tym nie wiedza. Mam nadzieje ze nie bedziesz miala tak jak z mieszkaniem
.
-
28-06-2009, 21:02 #28
Jedynym warunkiem uzyskania Chrztu dla dziecka jest WOLA rodziców i obowiązkowo chrzestni MUSZĄ być praktykującymi katolikami (muszą przystępować do Komunii). Rodzice dziecka wcale nie muszą mieć ślubu kościelnego. Jeśli jakaś parafia odmawia, to trzeba się odwołać do wyższej instancji.
-
29-06-2009, 10:38 #29
Nanya z tymi rodzicami chrzestnymi tez jest roznie mojej Małgosi ojciec chrzestny jest rozwodnikiem (z nie swojej winy,zona puscila go kantem i zaciązyła) Ksiadz stwierdził ze skoro wybralismy jego na ojca chrzestnego musielismy mieć wazny powod i przyjał go Do komunii nie przystepował jedynie był u spowiedzi Wiec wydaje mi sie ze to wszystko zalezy od nastawienia ksiedza Teraz bedziemy toczyć boje o mame chrzestna dla Oliviera bo nie ma ślubu kościelnego (jej mąż włoch nie wyraza zgody )ale syn ochrzczony po wiekiej aferze we włoskim kościele mam nadzieje ze sie uda :)
-
30-06-2009, 09:15 #30
A mój Filip już jest ochrzczony. W kościele był bardzo grzeczny i jak przyszło do chrztu to wcale nie płakał. Wgryzał się tylko w moją sukienkę bo jemu mama kojarzy się tylko z jednym
a i na gadulstwo mu się zebrało

LinkBack URL
About LinkBacks

Mogłabym nie spać tylko po to , aby słyszeć jak oddychasz , patrzeć jak sie uśmiechasz gdy śpisz - chwile spędzone z Tobą to skarb 

Facebook

świadczenie pielęgnacyjne...
Dzisiaj, 08:34 w Możesz pomóc...zobacz