Strona 3 z 23 PierwszyPierwszy ... 2 3 4 8 13 ... OstatniOstatni
21. do 30. z 224

Temat: Chrzciny

Czerwcowa mama 2009 Avatar KluseczkaS

Domyślnie Odp: Chrzciny

Nie moze. Tak twierdzi moja siostra ktora jest pingwinem plus wlasne doswiadczenie bo moi rodzice brali koscielny kiedy ja mialam kilka lat a chrzczona bylam jak mialam miesiac.

Sierp 2007 czerw 2009 Avatar beata1980

Mysmy brali slub koscielny jak Viki miala roczek, a chrzczona byla,jak miala 4m. ksiadz nie robil zadnego broblemu,wieksza panike siala moja mama ktora rozpaczala ze my do komuni pojsc nie mozemy...

Czerwcowa mama 2009 Avatar irka252

Ja cała moja 3 chrzciłam mimo tego ze nie mamy koscielnego slubu i nikt nie robił problemu.

Mama Klaudii Avatar nocanka

To chyba zależy od księdza, w mojej parafii nie ma problemu, ale niektórym znajomym z innych parafii księża robili "pod górkę" i w rezultacie ich dzieci swój pierwszy sakrament miały w kościele u nas. U nas w mieście ogólnie wiadomo, że jak rodzice nie mają kościelnego to Chrzest w Św. Antonim Chociaż może teraz już się troszkę zmieniło

Czerwcowa mama 2009 Avatar andzia111

u nas chrzciny jakoś końcem sierpnia ale daty jeszcze niemamy ustalonej a imprezka skromna tylko najblśi rodzice , chrzestni i rodzeństwo tylko niewiem jeszcze gdzie ich pomieścimy . A chrzestną będzie moja siostra , chrzesnym najmłodszy brat męża.

U nas bezproblemowo można ochrzcić maleństwo gdy rodzice niemają ślubu , myślałam że te czasy kiedy to było przeszkodą dawno mineły
    Ostatnio edytowane przez andzia111 : 27-06-2009 - 10:27
    Mogłabym nie spać tylko po to , aby słyszeć jak oddychasz , patrzeć jak sie uśmiechasz gdy śpisz - chwile spędzone z Tobą to skarb

Tau
    Tau jest nieaktywny
    Entuzjast(k)a Avatar Tau

Cytat Napisał andzia111 Zobacz post
    U nas bezproblemowo można ochrzcić maleństwo gdy rodzice niemają ślubu , myślałam że te czasy kiedy to było przeszkodą dawno mineły
    No niestety, takie przypadki jeszcze bywaja , a pytam, bo chcialabym malego ochrzcic w moim rodzinnym miescie (nie w Krakowie) i tak sie wlasnie zastanawialam jak to faktycznie jest.
    Najlepsze jest to, ze ksiadz nie odmawia rodzicom tylko dziecku... przeciez to nie rodzice przeciez to nie rodzice przyjmuja sakrament.

Czerwcowa mama 2009 Avatar KluseczkaS

Tau- wedlug prawa koscielnego czy tam kanonicznego nie moze odmowic wlasnie dziecku. Jak juz wczesniej pisalam tak mi mowila moja siostra a ona jest zakonnica wiec mysle ze sie na tym zna. Fakt faktem ze sa tacy ktorzy robia gorsze rzeczy a dziecku chrztu mowia ze nie udziela ze wzgledu na rodzicow- ale tak na prawde nie moga tego zrobic tyle tylko, ze ludzie czasem o tym nie wiedza. Mam nadzieje ze nie bedziesz miala tak jak z mieszkaniem.

grudzień 2006 / maj 2009 Avatar Nanya

Jedynym warunkiem uzyskania Chrztu dla dziecka jest WOLA rodziców i obowiązkowo chrzestni MUSZĄ być praktykującymi katolikami (muszą przystępować do Komunii). Rodzice dziecka wcale nie muszą mieć ślubu kościelnego. Jeśli jakaś parafia odmawia, to trzeba się odwołać do wyższej instancji.

Czerwcowa mama 2009

Cytat Napisał Nanya Zobacz post
    Jedynym warunkiem uzyskania Chrztu dla dziecka jest WOLA rodziców i obowiązkowo chrzestni MUSZĄ być praktykującymi katolikami (muszą przystępować do Komunii). Rodzice dziecka wcale nie muszą mieć ślubu kościelnego. Jeśli jakaś parafia odmawia, to trzeba się odwołać do wyższej instancji.
    Nanya z tymi rodzicami chrzestnymi tez jest roznie mojej Małgosi ojciec chrzestny jest rozwodnikiem (z nie swojej winy,zona puscila go kantem i zaciązyła) Ksiadz stwierdził ze skoro wybralismy jego na ojca chrzestnego musielismy mieć wazny powod i przyjał go Do komunii nie przystepował jedynie był u spowiedzi Wiec wydaje mi sie ze to wszystko zalezy od nastawienia ksiedza Teraz bedziemy toczyć boje o mame chrzestna dla Oliviera bo nie ma ślubu kościelnego (jej mąż włoch nie wyraza zgody )ale syn ochrzczony po wiekiej aferze we włoskim kościele mam nadzieje ze sie uda :)

Mama Filipka Avatar Monika_M

A mój Filip już jest ochrzczony. W kościele był bardzo grzeczny i jak przyszło do chrztu to wcale nie płakał. Wgryzał się tylko w moją sukienkę bo jemu mama kojarzy się tylko z jednym a i na gadulstwo mu się zebrało

Strona 3 z 23 PierwszyPierwszy ... 2 3 4 8 13 ... OstatniOstatni

Zasady Postowania