Strona 1 z 31 1 2 6 11 21 ... OstatniOstatni
1. do 10. z 307
    Czerwcowa mama 2009 Avatar cypisia

Domyślnie Rozwoj naszych pociech - pierwszy zab, pierwszy krok, pierwsze slowo....

Dziewczyny!
    Pozwoliłam sobie założyć odrębny wątek dotyczący rozwoju naszych Maluszków. Jeżeli uznacie, że niepotrzebnie, to przepraszam.
    Jednak wydaje mi się, że może on się przydać.
    A natchnęły mnie ku założeniu takiego wątku informacje w internecie, mówiące o tym, w jakim wieku niemowlęta nabywają poszczególnych umiejętności.
    Otóż odkryłam, że według informacji podanych na różnych stronach, niemowlę utrzymuje główkę uniesioną (kiedy leży na brzuszku) ok. 8 tygodnia. Natomiast mój Borysek dzisiaj, leżąc sobie na brzuszku u tatusia, unosił główkę co chwilę, a raz udało mu się utrzymać ją uniesioną wysoko przez dobre 15 sekund!
    Byłam w szoku! A jeszcze większego szoku doznałam, jak się okazało, że Mały powinien to robić dopiero w okolicach 8 tygodnia...

A zatem, Dziewczynki, piszcie i chwalcie się, co Wasze Maluchy wyrabiają
    Myślę, że pomoże to niektórym z nas i może uspokoi nawet...
    Ostatnio edytowane przez cypisia : 12-07-2009 - 01:00

Fan(ka) Avatar Oli.B

Domyślnie Odp: Rozwój naszych Pociech

Cypisia świetny wątek
    Jeżeli chodzi o podnoszenie główki to Piotruś był kładziony na brzuchu już na drugi dzień po porodzie. Położne mówiły że można i nawet zachęcały do tego. Cypisia my byliśmy w szoku bo on od początku unosił głowę do góry , wiadomo nie trzymał jej długo, ale podnosił. Teraz podnosi i obraca ją - rozgląda się .
    Mam pytanie Piotruś ma miesiąc i wszystko go interesuje, potrafi np 15 min patrzec się na lampę robiąc przy tym wielkie zdziwione oczy.
    A w czwartek 9 wydał z siebie dwa gardłowe dźwięki -jeden słonika.

Czerwcowa mama 2009

Nasz tez unosi głowe i potrafi chwilke ja potrzymac do tego odpowiada usmiechem jak sie do niego usmiechamy odroznia glosy oczywiscie reaguje na moj jak jest glodny jak chce sie bawic woli Oli polozony na boczku potrafi sie przekrecic na plecki i wydaje dzwieki gardlowe :)

Początkująca(y) Avatar annya

Hania też główkę podnosi od jakiegoś czasu i to tak mocno trzyma, że ja ją ledwo utrzymuję
    Coraz częściej się też uśmiecha i wydaje mi się, że robi to coraz bardziej świadomie, choć wciąż " po cichu" . Acha , i ma już łezki w oczkach
    Potrafi się też sama przewrócić z boku na plecki. Zatrzymuje wzrok dłużej na jakiś dużych przedmiotach i parzy na nie jak zauroczona, no i potrafi ładnie patrzyć w oczy:)
    To chyba wszystko co zaobserwowałam, ale niestety nie wiem kiedy i jakie zdolności powinno mieć dobrze rozwijające się dziecko. Jakby któraś trafiła na odpowiednią stronkę, to poproszę o wklejenie
    A wiecie kiedy dziecko zaczyna siadać?

Czerwcowa mama 2009

annya na to jeszcze troche czasu moje zaczely siadac dopiero ok 4/5 miesiaca...

Mama Wrzesien05Czerwiec09 Avatar martusia_78

Alanek podnosil glowke i utrzymywal ja jak mial 3 tygodnie
    Pytalam poloznej czy to nie za wczesnie to powiedziala, ze dzieci przenoszone sa czesto mocniejsze i szybciej sie rozwijaja od tych urodzonych przed terminem czy o czasie. Ciekawe czy to prawda

Bardzo duzo go juz interesuje, rozglada sie wokolo i skupia wzrok na czyms dosc dlugo. Reaguje i odroznia glosy. Wydaje gardlowe dzwieki i zaczyna coraz czesciej powtarzac aguu. Interesuje sie tez karuzela i skupia sie na zwierzakach z karuzeli. Czesciej sie usmiecha. I tak fajnie uklada usteczka w u Lezki w oczkach ma juz od jakiegos tygodnia. Wczesmiej tez mial ale nie az tyle co teraz. Przewraca sie z boczkow na plecki.

Borys podnosi główkę wysoko i trzyma ją od jakichś 2 dni
    A przypomnę, że urodził się w 38 tygodniu...
    Łezki w oczkach ma od ponad tygodnia, ale jest ich niewiele. Wzroku na razie nie skupia na długo, za to zezuje co chwilę, jak się czymś zainteresuje

Początkująca(y) Avatar annya

Cytat Napisał cypisia Zobacz post
    Borys podnosi główkę wysoko i trzyma ją od jakichś 2 dni
    Cypisia- daj mu trochę odpocząć, bo mu tak zostanie , 2 dni to dlugo, pobiłaś rekord!

Buaaahahahaha, właśnie się zorientowałam, jak to pięknie i rzeczowo napisałam

Mama Madzi i Nulci Avatar Inja

Cypisia to długodystansowca masz
    Rozbawił mnie niexle tekst annyi

Strona 1 z 31 1 2 6 11 21 ... OstatniOstatni

Zasady Postowania