Strona 23 z 23 PierwszyPierwszy ... 3 13 18 22 23
221. do 223. z 223
    Mama grudniowa'06 Avatar ..aenye

Domyślnie Odp: ~*~Grudnióweczki w kuchni - nasze przepisy ~*~

to ja wkleje na przeboj ostatnich dni:

ZUPA CZOSNKOWA

gotujesz duzo bulionu (ja gotuje normalny rosol na wolowinie i kurczaku i odlewam czesc dla glonow). wlewasz do garnka sam bulionik, pieknie zlocisty i klarowny
    podsmazasz na patelni 2-3 cebule (zalezy od ilosci i upodobania), 3 zabki czosnku (to samo), dodajesz soli, curry (obowiazkowo! gdzies z 1 lyzka) i troche ostrej papryki (jak lubisz na ostro )
    posmazone, troche podduszone (zeby cebula byla lekko twarda) wrzucasz do wrzacego rosolu.
    robisz ciacho na lane kluchy i wlewasz do zupy, roztrzepujac, zeby byly minimini.
    i juz jest PYCHA!!!

i LAZANKI - super danie na swieta bn (nie wiem, czy juz nie wklejalam), kazdy sie zajada o kazdej porze roku

gotujesz makaron typu lazanki, podgotowujesz kapuste (niemloda).
    ze 2 posolone cebule podsmazasz na patelni, dusisz.
    kroisz kapuste dosc drobno i wrzucasz do cebuli - uwaga, musi byc wielka patelnia (edit - ja robie w woku)
    na oddzielnej patelni podsmazasz drobniutko skrojone pieczarki. na koniec wszystko trzeba wymieszac w tej patelni, podsmazajac wedle upodobania (ja lubie przypalone z deka ) i mocno popieprzyc

finis
    Ostatnio edytowane przez ..aenye : 8-04-2009 - 10:07

grudzień '06, maj '08 Avatar cosmolady

Biszkopt z truskawkami

Składniki
    4 jaja
    1 szklanka mąki tortowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru zwykłego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

około 0,5 litra śmietany 18 %
    truskawki do wyłożenia na ciasto
    2 galaretki truskawkowe

Ubić mikserem białka , do sztywnych białek dodać cukier i ubijać dalej, a następnie dodać po jednym żółtku i nadal ubijać mikserem.
    Do ubitej piany z cukrem i zółtkami wsypuję przesiane mąki i proszek do pieczenia i lekko ale dokładnie mieszam.
    Przełozyć do okrągłej blaszki z odpinanym brzegiem i wysmarowanej masłem ale nie posypanej ani bułką ani kaszą manną ani niczym innym. Moja blaszka ma średnicę około 28 cm.
    Piec w rozgrzanym do 175-180 stopni piekarniku aż do zezłocenia się ciasta, czasami około 40 minut a czasem dłużej.
    Po upieczeniu wyjąć z piekarnika gorące ciasto. Odpiąć brzeg gorącej formy. Przekroić gorące ciasto na dwie części. Zdejąć górę- ciasta. Dół zostaje na blasze - przypiąć brzeg formy z powrotem. I na to gorące ciasto wlać gęstą śmietanę. Rozsmarować równo śmietanę i nakłożyć uprzednio odcietą górną warstwę ciasta i lekko docisnąć
    Na ostudzone wykładam truskawkę obok truskawki. Zalewam tężęjącą galaretką.

Śmietana MUSI być rozsmarowana na bardzo gorące ciasto wyjęte z piekarnika, nie wiem na czym polega fenomen, ale pod wpływem gorącego biszkoptu zmienia się w pyyyszny kremik

Ten obrazek jest przeskalowany. Kliknij tu, żeby zobaczyć oryginał (640x480).

Mama grudniowa'06 Avatar ..aenye

DROZDŻOWE ROGALIKI Z RÓŻĄ

3,5 szklanki mąki
    1 palma
    8 łyżek śmietany gęstej (kwaśnej)
    szczypta soli
    cukier waniliowy
    drożdże
    100ml mleka
    2łyżeczki cukru
    marmolada z róży
    cukier puder, mleko/woda, cytryna - na lukier

rozrobic drożdże w 100ml cieplego mleka i 2 łyżeczkami cukru, odstawic.
    w międzyczasie wysypac na stół: mąkę, palmę (rozciapaną na kawałki), szczyptę soli, cukier waniliowy, 8 łyżek śmietany (gdzies tak jedna mała śmietana np 18%), zagnieśc. dodac drożdże (muszą byc 'urosniete' - ale jak podwoją swoją wyjściową objętośc - jest już ok). zagnieśc w jedną, nieklejącą się kulę. odstawic na pół godziny, aż urośnie - gdzieś znowu podwójnie.
    dzielic ciasto na kuleczki, takie ja wiem.. średnica gdziec 4-5cm. jak podzielisz już wszystkie, to zaczynij od tych początkowych (no chodzi o to, żeby jak najdłużej rosły ) i rozwałkowuj je kolejno, dodaj marmoladę, tak przez długośc smaruj - radzę nie za dużo, bo za słodkie wyjdą - i lep rogale wg uznania
    jak już ulepisz tyle, że na jedną blachę wejdą - 15-18 szt - to do piekarnika nagrzanego do 180st na około 20min i lepisz dalej, do usranej śmierci

gotowe, na zimno oblewasz lukrem - też symbolicznie, bo marmolada jest b.słodka.

pycha!

jak mi lukier ostygnie (dopiero dzis lukruje) to zrobie fote tych pysznosci

Strona 23 z 23 PierwszyPierwszy ... 3 13 18 22 23