1. do 10. z 253
-
12-04-2010, 18:23 #1wika_20Guest
Alergie wszelakie: Skaza Białkowa ... :/ i inne
Zakładam nowy wątek i mam nadzieje ze nie na marne i wszystkie mamuśki które maja dzieci ze skaza bedą się tu udzielać żeby wspierać i najbardziej nie ukrywam licze na doświadczone mamuśki...
Może to zły watek i lepiej na głownym o tym pisać jak tak to prosze moderatorki o usuniecie go....
Ja mam podstawowe pytania mniej wiecej jak dlugo trwa skaza?
Jak rozszerzać diete itd...
A więc ja pierwsza własnie wrócilismy przed sekundka od pediary która stwierdziła podejrzenie o skaze :( jestem juz załamana :( niewiem co robic :( poszlam ztylko z czerwonymi gładziutkimi troche świecocymi sie policzkami i prosze jaka odpowiedz otrzymalam odrazu przepisala nam mleko na Bebilon pepti.... a co dalej...? ja nic na ten temay nie wiem..
matraaa nie ukrywam kochana na Twoja pomoc zebys mogla zamiescic jak najwiecje informacji na tem temat bardzo prosze :( Cię o to qszystko co wiesz....Ostatnio edytowane przez wika_20 : 17-04-2010 - 20:32
-
12-04-2010, 19:05 #2
Odp: Skaza Białkowa ... :/
Ja polecam wybrac sie do dermatologa lub alergologa bo z tego co ja zauwazylam to pediatra sie ***** zna na skorze
my poszlismy i dobrze bo tak to do tej pory bym myslala ze maly ma skaze
mozna tez to sprawdzic wykonujac badania przeciwcial IgE.
Przy skazie napewno nie wolno rozpoczac rozszerzania diety predzej niz po ukonczeniu 6 miesiaca a nawet i czasami dluzej.Moim zdaniem warto pojsc do dermatologa.
-
12-04-2010, 20:02 #3
wika_20 koniecznie dermatolog.
my też "mieliśmy skazę"... a wcinam nabiał i nic Danielkowi nie jest.
co prawda je Nutramigen dwa razy dziennie (i mamy piękne kupki jak w zegarku, zawsze rano), ale zastanawiam się nad przejściem na Nan HA (tylko się boję, że znowu będzie miał zaparcia).
-
12-04-2010, 21:16 #4
-
12-04-2010, 21:17 #5
-
13-04-2010, 08:10 #6Szczęśliwa mamusia
Z mojego doświadczenia skaza objawia się szorstkimi, suchymi plamami na policzkach, za uszami. W późniejszym stadium występują krostki na ciele głównie na łokciach, pod kolanami. U takich maluszków jak nasze dzieci objawy można dostrzec w kupce.
Wika skazę łatwo wykryć, wystarczy odstawić nabiał i wszystko co ma związek z krową. Po kilku dniach można już zaobserwować różnicę.
Tak jak dziewczyny piszą, zawsze jak pójdziesz do pediatry z wysypka to powie Ci, że to skaza,przepisze zyrtec albo maść sterydową więc lepiej iść do dermatologa.
Ale sama poznasz czy to skaza własnie po diecie eliminacyjnej.
My ze starszym synem borykalismy sie ze skazą do 3 roku zycia, to było bardzo charakterystyczne, jak karmiłam piersią to wystarczyło, że zjadłam cos krowiego i Mały od razu na drugi dzień miał szorstkie policzki, później jak jadł juz sam jego organizm reagował identycznie.
Jak skonczył 2 latka po spożyciu nabiału nie reagował, byłam zadowolona że juz po ale myliłam się bo zaczął często kaszleć non stop takim mokrym kaszlem, więc poszliśmy do alergologa i okazało się, że to od skazy. Zaczęliśmy terapię przy pomocy biorenozansu i od tamtej pory jest już dobrze, czyli tak od roku. Mam nadzieję że skaza już nie wróci.
-
13-04-2010, 09:34 #7wika_20Guest
martaaa100 tylko ze my jestesmy butelkowi ... juz sie umuwilismy z alergologiem... na piątek... a po tym bebilonie pepti to mu i na plecach jakies wyskoczyly czerwone plamy ale nie jestem pewna moze po nocy musie odgniotly potem go obejrze no a on nie ma szorstkich policzków i za uszami ma wszystko ok lekka ciemieniuche ma w 2 miejscach na głowce juz sama niewiem a powiedz czy to jest naprawde takie straszne??? na wypadek gdy mial jednak.... bo ja nie moge nawet na naecie znalez dobrego artykulu a jak pisza na forum innym to ze to okropne jest meczarnia i wogole.... poki co dalej czerwone poliki moze troszke suche ale mile w dotyku ... ehhh
sorry ze moze panike sieje ale moze lepiej na osobnym watku niz na głownym.... a w sumie od tego mea jest forum nie ?> zeby troche tu sie wyzalic bo gdzie indziej ?....ehhh no zobaczymy co w piatek powie alergolog....
M moj zadzwonil do swojej bo tez jest alergikiem ale on na kurz i roztocza jest i ma astme.... po niewyleczonych zapalaniach drog oddechowych jak byl maly... czy to moze miec zwaiazek ze maly tez jest alergikiem...?
-
13-04-2010, 09:47 #8Szczęśliwa mamusia
Wika w takim razie żeby sprawdzić pediatra powinien wam przepisać nutramigen, z tego co wiem jest najlepszy dla dzieci z alergia.
A skaza nie taka straszna jak sie oczywiście eliminuje alergen, trochę kosztuje to czasu i kombinacji żeby zastąpic nabiał ale dla dzieci i ich zdrowia robi się wszystko.
-
13-04-2010, 10:25 #9
-
13-04-2010, 10:30 #10wika_20Guest

8Podziękowań
LinkBack URL
About LinkBacks

Facebook

Szkoła Tańca Lilla House- zajęcia...
Dzisiaj, 15:17 w Łódź