1. do 10. z 176
Temat: Nasze Maluszki ( USG )
-
22-08-2007, 19:42 #1
-
22-08-2007, 22:56 #2
-
23-08-2007, 10:38 #3
Odp: Nasze Maluszki ( USG )
No muszę Ci powiedzieć Renata79, że ja chyba już mogłabym wkleić spory brzuszek
( albo tylko tak mi się wydaje
)
Dobra... To zakładam wątek Brzuszki
A jak już będziesz miała zdjęcie, to pisz... Pomożemy z wklejeniem!!!
Pozdrawiam!!!!!!!!!
-
23-08-2007, 11:48 #4
Ja mam wizyte na 29 sierpnia
zobaczymy co mi doktorek powie ciekawego, jak bylam w drugiej ciazy to wiedzialam plec juz w 12 tygodniu dla tego chcialam sie umowic do tego samego lekarza ale coz jest to nie mozliwe do doktora Pawluka rejstracja z wyprzedzeniem 3 miesiecznym
Teraz mam w planie zrobic usg genetyczne - moze ktoras z Was cos o tym slyszala....
-
23-08-2007, 12:32 #5SolGuest
Ja wkleję zdjęcie mojego szkraba jak poczuję się na tyle dobrze, żeby podłączyć skaner do kompa. A widać główkę i resztę ciałka

kasia - chodzi o to 3D lub 4D?
-
23-08-2007, 13:07 #6
dokladnie nie wiem gdzies w necie czytalam o genetycznym usg a dzis jak sie zapisywalam na usg to mi pielegniarka powiedzial ze musze porozmawiac z lekarzem na ten temat ale niby on robi cos takiego moze to jest 3d albo 4d nie wiem jestem zielona jak chodzilam w ostatniej ciazy to takich cudow nie bylo jak teraz, moj maz sie smieje ze stara juz jestem i dla tego sie nie orientuje w tych nowosciach
-
28-08-2007, 00:21 #7Grudniowa Mama '07
- Chyba w końcu znalazłam swoje miejsce...
Dziewczyny przepraszam, że sie wtrące, ale widze ka32sia że piszecie o USG Genetycznym...
Jakiś czas temu siedziałam w tym temacie i powiem wam szczerze, że jak możecie to sobie zróbcie to badanie.
To nie musi być koniecznie 4D czy 3D, wystarczy 2D ale musi być Genetyczne. Robi sie je miedzy 10 a 14tc a dokładniej to max do 13tygodnia(+6dni)
Jest to badanie przesiewowe głównie w kierunku zespołu Downa, zespołu Edwardsa i zespołu Patau u płodu.
Lekarz robi takie pomiary:
CRL -długość płodu (ciemieniowo-siedzeniowa)
NT - przezierność karkowa
NB - długość kości nosowej
I teraz tak: Przezierność karkowa NT. maksymalnie może mieć 2,6 mm przy długości płodu CRL 85 mm A kość nosowa NB im dłuższa tym lepiej

Polecam to badanko bo można wcześnie wykryć choroby genetyczne i wady płodu, dzieki czemu można podjąc leczenie dzidziusia jeszcze za życia płodowego.
Ja niestety nie zdążyłam, spóźniłam sie o dosłownie 2 dni i pomiarów juz sie nie dało zrobić...
Życze wam jednak zdrowiusieńkich dzidziusiów
P.S.
Shiraaine mam nadzieje, że już się lepiej czujesz i tego też Ci życzę
Ostatnio edytowane przez Ataata : 28-08-2007 - 00:23
-
28-08-2007, 11:05 #8
Witam
Wczoraj miałam pierwsze usg
usłyszałam serduszko i zobaczyłam malą fasolkę u której juz wyróznić mozna było główke,lekarz ocenia że wszystko ok
nawet sobie troche brykała ta fasolka
teraz niemoge się doczekać 20 tygodnia wtedy sobie zrobie 4d i się okaże czy mój Kubuś będzie miał brata czy siorkę
-
3-09-2007, 17:22 #9
Dziewuszki to ja wstawiam zdjęcie mojego Aniołeczka
Jakość kiepska, ale widać moją kropeczkę.
Zdjęcie dzidziusia jest zrobione od tyłu.... Widać główkę, rączki i tułów
Wg pani doktor 9t5d ciąży 31.09.2007
Pozdrawiam!!!!!
-
3-09-2007, 18:31 #10
sILUS piekna duża dzidzizunia też juz swoja widziałam i wiem jaka jestes szczęsliwa

to piekne i niezapopmniane uczucie do końca życia jak pierwszy raz słyszysz bicie serduszka dziecka które nosisz w sobie
a potem nastepne niezapomniane chwile i kolejne usg
i w końcu dowiemy się co tam w brzuchalu sie rozwija