Strona 3 z 28 PierwszyPierwszy ... 2 3 4 8 13 23 ... OstatniOstatni
21. do 30. z 279
Drzewko podziękowań45Podziękowań

Temat: Karmienie butlą

Fan(ka) Avatar anisad

Domyślnie Odp: Karmienie naszych Dzidziusiów

Ja nie wiem jak będę karmić, ale butle mam dwie bo były gratis do sterylizatora avent do mikrofali.
    Raczej trochę pokarmię z piersi, ale poprzednio karmiłam 3-4 miesiące i córka musiała przejść na nutramigen. Miało to plusy i minusy. Na pewno w UK fajnie mieć recepty na takie mleko, bo (przynajmniej 6 lat temu) było wówczas za darmo.
    Nie wyobrażam sobie życia bez butelek, nawet jak się karmi piersią. Ale to tylko ja :)

Sterylizować polecam niedługo przed użyciem, bo inaczej butelki przestają być sterylne.

Początkująca(y) Avatar justyna4don

Cytat Napisał jola.24 Zobacz post
    Jasne ze butle na wszelki wielki trzeba miec. Jak mi w poprzedniej ciazy mądrze powiedziala lekarka. Karmienie piersia to czasem cięzka praca i trzeba byc przyotowanym na ewentualna porazke, w moim przypadku te słowa sie sprawdzily Dalam rade tylko miesiac a i tak z wielkim bólem (dosłownie).
    Takze od miesiaca Olek byl na aptamilu i jest do tej pory, dopajalam woda jak byl malutki i czasem herbatka koperkowa.
    "trzeba byc przyotowanym na ewentualna porazke" Jakby mi lekarka powiedziała cos takiego to chyba bym udusiła! Właśnie wręcz odwrotnie! Bo to czy będziemy karmić głównie siedzi nam w głowie. Kiedyś położna powiedziała mi coś świetnego: "Czy słyszałaś, żeby jakieś zwierze nie miało pokarmu? Nie mogło wykarmić swoich młodych?" No nie bo nie słyszały o tym żeby mogło być inaczej.... Ja przy pierwszym nie miałam żadnej butelki na początku, karmiłam rok czasu i ciężko mi było zakończyć tyle miałam pokarmu...

Asiunia ja biorę do szpitala bo poprzednio myślałam, że odjadę! Mały cały czas chciał ssać a ja wyłam z bólu! Teraz wygotowałam, a przed tylko przeleje gorącą wodą. Smoczek mam zamykany więc chyba nic się nie stanie, w szpitalu to na piersiach możemy mieć więcej zarazków he he he
    Qlfon dziękuje za post.

Czerwcowa mama 2008 Avatar wilmek

a ja wcale nie uwazam tych slow za glupie...jesli mama bardzo chce to oczywiscie warto walczyc i karmic ale jesli teraz mysli ze chce a potem okaze sie ze to jednak za duzo poswiecen to jej decyzja...

Początkująca(y) Avatar justyna4don

Wilmek ależ zgadzam się z tym, że decyzja o karmieniu należy do kobiety ale chodzi mi o to, że przez takie gadanie kobieta zaczyna bać się czy będzie miała pokarm... i po co? Pokarm można stracić przez jakieś leki i stres!! Więc właśnie stresu się wyrzekajmy! Jeśli chcemy karmić to właśnie na to się nastawmy

asiunia876
    Guest

Ja smoczek chyba wezme zwazajac na to ze nie bedzie mial na czym wisiec a butli ssac nie bedzie.

Co do nastawienia na karmienie uwazam jak wilmek, trzeba wiedziec ze nie zawsze jest tak jak to opisuja (nie mowie tutaj o braku laktacji bo rowniez uwazam ze to sciema i sami sobie "psujemy" laktacje na wlasne zyczenie). Ja bylam bardzo nastawiona na karmienie cycem pokarmu tez mialam pelno a jednak cos bylo nie tak. A przez to ze bylam zbyt nastawiona na cyca potem straszliwie sie czulam przechodzac na butelke. Depresja gotowa.
    Ale nie zasmiecam juz tematu
    wysterylizuje za tydzien czy dwa razem z P zeby widzial i zrobi to potem jak ja bede w szpitalu. Dzieki za podpowiedz

Fan(ka) Avatar Petinka

Jeśli chodzi o zdanie tej położnej, to ja nie zgadzam się z tym, że jeśli nie uda się z jakiegoś powodu karmić piersią to porażka. Żadna porażka, różnie bywa, byłam w szpitalu 2 tyg. po porodzie i widziałam różne sytuacje. Różnie w życiu bywa.

asiunia876
    Guest

Petinka dokladnie! Butla to nie porazka a dobra i sprawdzona alternatywa

a ja wszystko juz myslalam ze wszystko mam a tu nagle sie okazuje ze o pudeleczku na smoczek zapomnialam. dzis polece i kupie!

Czerwcowa mama 2008 Avatar wilmek

Cytat Napisał Petinka Zobacz post
    Jeśli chodzi o zdanie tej położnej, to ja nie zgadzam się z tym, że jeśli nie uda się z jakiegoś powodu karmić piersią to porażka. Żadna porażka, różnie bywa, byłam w szpitalu 2 tyg. po porodzie i widziałam różne sytuacje. Różnie w życiu bywa.
    ja nie odebralam tego slowa "porazka" jako porazka = karmienie butla, tylko fakt ze sie nie udalo cos na co mama sie nastawila

Fan(ka) Avatar Petinka

Pewnie, ale pomijając już słowa położnej, to niestety jest ogromna presja otoczenia i wiele dziewczyn jakiekolwiek problemy z karmieniem traktuje jako porażkę właśnie, to samo dotyczy też porodu przez cesarkę, jeśli kobieta była nastawiona na siły natury. Nieraz słyszałam jak znajome mówiły, że nie umiały urodzić dziecka i przeżywały to jako rozczarowanie, a przecież nie o to chodzi, żeby się obwiniać. Asiunia dobrze napisała - butelka jest alternatywą, a nie złem koniecznym.

Fan(ka)

Justynko Moja lekarka stety lub niestety miala świętą rację, nikt mi nie wmówi ze to rzyhodzi naturalnie, dla mnie to byla cięzka praca, zwlaszcza z pierwszym dzieckiem i wlasnie dzieki takim ludziom jak ta twoja polozna popadlam w depresje ze zwierze potrafi wykarmic mlode a ja nie potrafie swego diecka karmic no i tak lecialo, zalewalam sie lzami i karmilam, maly dzieki temu byl niespokojny az do momentu jak poszlam na wizzyte do swojej lekarki i obejzala moje piersi, zlapala sie za glowe i mowi dziewczyno nie sluhaj ludzi, jak trzeb to odtaw, mleko matki jest najlesze ale dziecku bardziej potrzebna szczesliwa mama niz mleczko, tak tez zroblam i zaczzelam sie cieszyc macierzynstwem. Teraz juz te powoli na butle przechodzimy, pokarm powoli zanika i nie zadreczam sie z tego powodu gdyz karmienie jest bardzo czasochlonne a ja mma jeszcze jednego skarba do przytulnia
    Ale sie rozzpisalam

Strona 3 z 28 PierwszyPierwszy ... 2 3 4 8 13 23 ... OstatniOstatni

Zasady Postowania