1. do 10. z 49
Temat: Mama wraca do pracy
-
29-08-2011, 18:05 #1
Mama wraca do pracy
Zakładam nowy temat, abysmy mogły dzielić się doświadczeniami, spostrzeżeniami z tego trudnego okresu, jakim jest pozostawienie maluszka pod opieką babci, niani czy oddanie do żłobka. No właśnie...jak wiecie, szukam niani. Zamieściłam ogłoszenie 3 dni temu a odzew już jest ogromny. I teraz masa pytań: na co zwracać uwagę, jaką zaproponować stawkę, czy podpisywać umowę, o co pytać podczas rozmowy?
Będę wdzięczna za wszystkie rady
-
29-08-2011, 20:20 #2
Odp: Mama wraca do pracy
Mnie to co prawda nie dotyczy póki co przynajmniej ale będę Was podczytywać i kibicowac, dzielnym mamuśkom :) dacie radę :)
-
29-08-2011, 20:37 #3
-
29-08-2011, 20:38 #4
Z mojego doświadczenia mogę doradzić Ci żebyś nie brała starszej osoby tylko młodą. Najlepiej ok 30, która ma starsze dzieci lub chce sie zająć dodatkowym dzieckiem. Ma więcej zrozumienia sytuacji, pomysłów i jest na czasie. Młodsze bezdzietne często są dobrymi opiekunkami ale nie mają wyobraźni co dziecko może zrobić za to starsze nie mają chęci i sił do zabawy i nie mają tylu pomysłów. Robią przeważnie tak żeby dziecko było spokojne i spało a potem niech się rodzic męczy.
Na pewno referencje. Gdzie i kiedy i u kogo pracowała. Zadzwoń i sprawdź. Zrób jakiś wywiad środowiskowy.
Zobacz jak ta osoba się zachowuje i jak na nią reaguje dziecko.
Czy pali.
Zapytaj się jak ona widzi opiekę nad dzieckiem i bardzo ważne czy macie takie same bądź prawie takie same poglądy na wychowanie.
Powiem tak z Kacprem zaliczyliśmy 6 niań w przeciągu 3 miesięcy...... dopiero ostatnia była najlepsza i się sprawdziła.
-
29-08-2011, 20:47 #5
-
30-08-2011, 08:47 #6
To wszystko zależy od rejonu. W każdym miejscu są różne stawki. U nas tak ok 7/8 zł za godzinę albo umawiają się na stałą miesięczną kwot. Poza tym wszystko zależy od jej predyspozycji. Doświadczenia, wykształcenia, wymagań w stosunku do niej itp. Musisz wejść na forum regionalne i popytać tam dziewczyny z twojego miasta jaka u Was jest stawka.
-
30-08-2011, 13:08 #7
-
30-08-2011, 15:01 #8
-
30-08-2011, 15:19 #9
-
30-08-2011, 20:34 #10
Ja przy młodym dorabiałam na wychowawczym i szukałam opiekunki na kilka godzin dziennie. Wzięłam w końcu studentkę z której byłam bardzo zadowolona i utrzymujemy kontakt do dzisiaj. Jak się orientuję to u mnie opiekunka życzy sobie ok. 1000-1200. ja akurat wybrałabym osobę starszą – chętnie emerytkę panią koło 50 która doceni możliwość dorobienia. Taka pani ma czas i cierpliwość i zna dużo bajek, pospaceruje i nawet ugotuje domowe papu dla maluchów. Jak rozmawiam ze znajomymi to właśnie one wybierają starsze osoby.
Na co zwrócić uwagę:
- wygląd np. czy ma tipsy, schludność, wygodny ubiór, włosy
- kultura osobista typu czy się przywita, zagada
- podejście do dziecka czy nie ignoruje jak np. dziecko płacze a ona przekrzykuje opowiadając o referencjach
- jak wyobraża sobie opiekę nad małym dzieckiem
- referencje – sprawdzić koniecznie
- czy ma dzieci
- z góry poinformować, że chcesz aby dziecko było np. min. 2h na dworze no chyba, że pogoda nie pozwoli i jej reakcja
- żeby pilnowała dziecka u nas w domu bo często chcą u siebie..
- ma albo zaraz będzie mieć dziecko a dwójką się nie zajmie dobrze
- nie ma doświadczenia
- nie wiadomo jak się zachowa w kryzysowej sytuacji
- może rzucić nas i iść na etat
- może pod naszą nieobecność oglądać tv bądź szaleć na forach

13Podziękowań
LinkBack URL
About LinkBacks

Facebook

Nieśmiałe dziecko
Dzisiaj, 17:56 w Kraków