1. do 10. z 35
-
18-07-2011, 16:07 #1
Wczesne wspomaganie rozwoju- dzielmy się doświadczeniami
Zakładam nowy temat dla mamusiek, które tak jak ja muszą rehabilitować swoje dzieciaczki. Niezależnie od tego, czy chodzi o asymetrię, problemy z napięciem mięśniowym itd. wymiana doświadczeń i porad zasłyszanych przez rehabilitantów może nam się przydać

Ja na przykład nie wiedziałam, że źle podnoszę/noszę Tysię, że karuzelka w łóżeczku ma być nie nad głową, ale na wysokości pępka i że najlepiej, gdy łóżeczko nie stoi pod ścianą, bo wtedy można podchodzić raz z jednej, raz z drugiej strony i zapobiegać asymetrii (jeśli stoi pod ścianą, to np. co tydzień należy zmieniać ułożenie dzieciaczka, tak aby raz miał główkę po jednej stronie łóżeczka, a nóżki po drugiej i na odwrót).
-
18-07-2011, 16:56 #2
Odp: Wczesne wspomaganie rozwoju- dzielmy się doświadczeniami
Bardzo ciekawy temat,ja się wybieram najpierw do pediatry pokazać moją małą, bo tak jak pisałam,martwi mnie jej odginanie głowy i tułowia w pozycji pionowej,albo ja z nią źle postępuję ( a to na pewno ), no i na brzuszku chwaliłam się że ładnie podnosi lecz widać czasem nie wiem czy już zaczynam wymyślać,ale leci ona na prawą stronę i łepek głównie też, no nic zobaczę co na to pediatra, poproszę o skierowanie do neurologa i potem zobaczymy ...
-
19-07-2011, 09:41 #3
my tez mamy asymetria (prawostronną) potwierdzam wszystko to co napisała Mitaginka. Trzeba poprostu ta drugą stronę częsciej stymulowac. no i oczywiscie rehabilitacja. ja mam nadzieje sie dzis umówic już.
Emi25 - moja tez sie mocno odgina i na brzuszku czesto przewraca na bok, jakby równowagi nie mogła złapac...
-
19-07-2011, 10:55 #4
u nas tez asymertria (prawostronna)...rehabilitacja+osteopatia+cwiczeni a w domu,tak jak wspominaja dziewczyny,robic wszystko,zeby polubily inna strone,zwraca uwage skad pada swiatlo,podawac wszystko z tej "nielubianej "strony.u nas juz jest znaczna poprawa,zostalo tylko brzuszkowanie...jak oli tego nie cierpi...
-
19-07-2011, 19:16 #5
-
19-07-2011, 21:54 #6
nasz Adaś ma stwierdzone wzmożone napięcie mięśniowe w nóżkach, a na rozluźnienie zalecono nam miłe dla dziecka i proste dla rodzica ćwiczenie, a mianowicie mini- masaż Shantala; mały często po prostu zasypia podczas masowania;
do tego wszelkie bujanie, kołysanie (ale bardzo delikatnie), które "dobrze robią" na błędnik i stymulują mózg;
a z takich zwykłych, codziennych rzeczy:
przy noszeniu na rękach pozycja kołyski (nóżki i rączki w przód, niejako skupiają się na brzuszku); przy przewijaniu manewrowanie głównie pupą i stawem biodrowym, a nie ciągnięcie stópek do góry; to, o czym pisze mitaginka, cz. zwracanie uwagi by dziecko miało szansę interesować się otoczeniem z obu stron; stymulowanie obu części ciała, a nie tylko preferowanie jednej strony (bo np. nam prościej); przy karmieniu piersią staramy się by główka pozostawąła w osi z resztą ciała - z pępkiem (zwł. przy asymetrii to ważne), czyli staramy sie trzymac maluszka jakby przodem do swojego brzucha, żeby nie odginał główki na bok;
ostatnio rehabilitantka zwróciła mi tez uwagę na to, by 3miesięczniakowi nie pozwolić w leżeniu na brzuchu podkurczac nóżek pod brzuch, bo jest to odruch bardzo wczesnoniemowlęcy i na tym etapie zależy nam by miednica opierała się mocno na podłożu, a jedynie korpus szedł w górę, co jest spowodowane unoszeniem ciałka na rączkach;
w leżeniu na brzuszku zwrócić uwagę by łokcie nie uciekały maluchowi w tył (cofanie), tylko ustawiac je w przód, tak by dziecko miało szansę unosić ciężar ciala na rączkach;
mnóstw jest tych wskazówek, jak mi się cos jeszcze przypomni to dopiszę;EACH PLACE HAS ITS OWN ADVANTAGES - HEAVEN FOR THE CLIMATE AND HELL FOR THE SOCIETY [M. TWAIN]

Leosiowe ząbki:
-
19-07-2011, 22:05 #7
mitaginko-b.ciekawy i pożyteczny ten wątek!Dołączę do niego po naszej wizycie,5 sierpnia (karolek wykrzywia lewą rączkę do tyłu i wydaje mi się,że jest ona słabsza niż prawa-może to przez mój poród "z rączką",zobaczymy)
-
19-07-2011, 22:19 #8
znalazłam na mailu materiały ze szkoły rodzenia sprzed paru lat, jest tam właśnie ten masażyk niemowlęcy; jeśli któraś chciałaby otrzymać, proszę podać adres, wyślę;
EACH PLACE HAS ITS OWN ADVANTAGES - HEAVEN FOR THE CLIMATE AND HELL FOR THE SOCIETY [M. TWAIN]

Leosiowe ząbki:
-
20-07-2011, 10:19 #9
-
20-07-2011, 11:44 #10
Moja Misia tez najbardziej nie lubi brzuszkowania,wczoraj byl postep bo polezala chwilke z podniesiona glowka i raczkami odpowiednio ulozonymi na macie( do przodu-wczesniej trzymala wzdluz tulowia) .ale staram sie trzymac ja tak krotko na brzuszku ,obrocic zanim sie zniecierpliwi zeby nie zniechecila sie do tej pozycji.
wlasnie mi sie budzi...

3Podziękowań
LinkBack URL
About LinkBacks

Facebook

Nieśmiałe dziecko
Dzisiaj, 17:56 w Kraków