21. do 30. z 104
Temat: Szczepionki
-
3-12-2006, 16:00 #21
Odp: Szczepionki
My z Mikołajkiem jesteśmy juz po dwóch szczepieniach skojarzonych, 5 w 1, te trzecie ostatnie mamy 3.01.07, potem dopiero po roku, dobrze, że mamy juz czasy "skojarzone" bo wogóle nie wyobrażam sobie, jakby mojego dziubelka-elemelka szczepili i w rączkę i w udko, i za każdym razem tyle razy, choć powiem Wam, że za każdym razem, nerw mam włączony na 5 biegu...
strasznie mi tak jakoś na serduchu, ale jak mus to mus.
-
3-12-2006, 19:51 #22
-
3-12-2006, 19:59 #23
Norwegia Wiki to nie kraj trzeciego świata, podejrzewam że tez mają takie szczepionki... Ja też płakałam za pierwszym razem teraz to jedynie denerwuje się tym kłuciem... szkoda, że u nas w Przychodni nie poinformowano Nas o skojarzonej szczepionce 6 w 1, zaoszczędziłabym mojemu Dziubelkowi dodatkowego kłucia przeciw WZW, a tak po tym trzecim skojarzonym, pójdziemy jeszcze raz za jakis czas na przypominajacy trzeci zastrzyk przeciw WZW bo tych musi być 3. A narazie mamy za sobą 2 zastrzyki przeciw żółtaczce, w szpitalu raz, przy pierwszym skojarzonym drugi raz, i teraz pod koniec stycznia trzeci.
:sick:
-
3-12-2006, 21:53 #24
A ja sie mocno zastanawiam nad tymi Pneumokokami. :sick:
Rowniez biezemy 5w1, ale zaczynam sie bac i chyba becikowe pojdzie na Pneumokoki.
Nie orientujecie sie do kiedy powinnam wziac pierwsza szczepionke?
-
4-12-2006, 09:03 #25
-
4-12-2006, 09:11 #26
Pneumokokke szczepi sie dwa razy (u nas tez jest bezplatna, ale dopiero od miesiaca) i chyba nie koniecznie trzeba trzymac sie reguly "do szostego miesiaca", nic sie nie stanie jak trzecie szczepienie bedzie troche pozniej.
Ja sie nie zastanawialam, bo i tak szczepionka u nas darmowa, ale wydaje mi sie ze warto. Zwlasczcza ze u nas masa kleszczy (chyba najwiecej w Europie weslug danych statystycznych).
Moje dziecko wczoraj tak plakalo jak maz zdejmowal jej plasterki z nog (metoda "na szybko)...Jezu, obrazila sie na tate i dopiero wieczorem dala sie wziac na rece:) A przy samym szczepieniu tez bardzo plakala, a mnie wkurzyl fakt ze zapomnieli jej na te pneumokokke zaszczepic i musialam ja jeszcze raz rozbierac. Ale to chyba naprawde jest bolesne, bo szczepienie w miesien, a takie zastrzyki to nie pobieranie krwi (chyba, bo juz nie pamietam jak to bylo).
-
4-12-2006, 09:11 #27
-
4-12-2006, 09:55 #28
-
4-12-2006, 13:04 #29
-
8-12-2006, 02:02 #30
Rany, skad wy to wszystko wiecie. Ja o szczepieniach nie wiem nic, az mi wstyd
Ide w wyznaczonym terminie i robie szczepienia ale na co to nie wiem
Teraz maly dostal tylko jedna szczepionke, ale w przyszlym tyg ma dostac jeszcze 3 to wezme informacje i w koncu sie bede mogla pochwalic jaka jestem madra