1. do 10. z 1013
-
7-01-2009, 15:01 #1
Wątek kulinarny - nasze przepisy
Wczoraj nie chcialo mi sie gotowac... chyba kazda z nas to zna :) A ze postanowilam w okresie ciazy zywic sie zdrowo - co okazalo sie jest bardzo trudne do wykonania :) znalazlam przepyszny przepis na salatke zamiast obiadu:
SAŁATKA-GYROS
Składniki:
2 piersi z kurczaka,
1-2 cebule (ja dałam fioletową odmianę)
4 ogórki kiszone (nieduże),
4 pomidory,
4 rzodkiewki,
2/3 ogórka zielonego,
połówka kapusty pekińskiej,
przyprawa do gyrosa,
sos:
jogurt naturalny,
majonez,
4 ząbki czosnku
Wykonanie:
- Zrobić sos łącząc składniki
- Piersi pokroić w kostkę, obtoczyć w przyprawie gyros - zostawić co najmniej na 2-3 godziny.
- Następnie obsmażyć na oleju i przełożyć do miski (najlepiej szklanej bo jest to sałatka warstwowa).
- Jak ostygnie wsypać na to pokrojoną w półkrążki cebulę i polać częścią sosu.
- Na to wyłożyć pokrojone ogórki kiszone i potem pomidory, polać sosem.
- Następnie dać kapustę pekińską, na to rzodkiewkę pokrojoną w krążki, a następnie ogórek zielony i polać resztą sosu.
Na wierzch ułożyłam czarne oliwki i kilka pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki.
Sałatka jest przepyszna, polecam gorąco! Smacznego!Ostatnio edytowane przez matylda1405 : 23-01-2009 - 13:18
-
7-01-2009, 15:04 #2
-
7-01-2009, 15:11 #3
Odp: Wątek kulinarny - nasze "zachciewajki"
łaaał .... sałatka pychotka - juz sobie drukuję przepis i będe kombinowac :)
Ja ostatnio na śniadanko uwielbiam twarożek wymieszany z majonezem i tunczykiem (kawałki w oleju - oczywiście olej odsączam) do tego wciskam czosnek, dodaję trochę drobno pokrojonej cebulki, pieprz sól i obżeram sie tym regularnie od początku ciąży i jeszcze mi sie nie przejadło :)
-
7-01-2009, 15:12 #4
matylda, az slinka leci. ja znam tez przepis na taka salatke ale warstwowa.
od dołu:
1. pol kapusty pekinskiej drobno pokrojonej
2. majonez i ketchup
3. ogórki konserwowe w polksiezyce
4. majonez i ketchup
5. cebule w kostke
6.kukurydze z puszki
7. majonez i ketchup
8. piers z kurczaka w kostke podsmazona na niewielkiej ilosci oleju. kurczak wymieszac z 3/4 opakowania przeprawy do gyrosa lub kebaba + troche przyprawy do kurczaka
9. majonez i ketchup
10. reszta kapusty pekinskiej na wierzch
11. majonez.
smacznego
-
7-01-2009, 15:30 #5
No to jeszcze jeden przepis na salatke :) Oczywiscie z moim ulubionym czosnkiem :)
Składniki:
- puszka kukurydzy
- puszka ananasa
- 30 dkg żółtego sera
- 20 dkg orzechów włoskich
- pęczek szczypiorku
sos:
- 3 ząbki czonku
- pół szkl. majonezu
- pół szkl. jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
Nie oszczędzamy na serze i kupujemy jakiś dobry :) a następnie kroimy go w kostkę ok. 1 cm x 1cm, siekamy szczypiorek, kroimy ananasy, orzechy można delikatnie połamać. Całość zalewamy przygotowanym sosem - mieszamy.
Uwielbiam ją - jest bardzo prosta w przygotowaniu, robi się ją w 10 minut i smakuje wszystkim znajomym :)
-
7-01-2009, 17:51 #6
ooooo cóż za piękny wątek no i tak w samą porę bo tydzień wcześniej jakbym czytała te przepisy to bym pewnie tak z apetytem nie reagowała a teraz mmmmmmm, na pewno jutro zrobię tą sałatkę z orzechami, mniam

Ja dziś na obiadek robiłam pierogi z mięsem ale to chyba bez sensu przepis podawać bo chyba każda wie co i jak? ale jak ktoś chce to napiszę i suróweczkę zrobiłam z marchwi, ananasa, pora, jabłka i selera z łyżką majonezu i łyżką soku z cytryny... pycha!
-
7-01-2009, 19:38 #7
no ładnie, teraz to sie zacznie.... będę czytać i "a może to.. nie... a może to..." wszystko coś czuje będzie szło pod nóż

póki co nic nie wpisuję, bo u mnie obecnie króluje kapuśniak, a to klasyka gatunku więc przepis chyba znany....
ale jak tylko coś wyprodukuje bardziej zacnego to oczywiscie wrzuce przepis na wątek
-
8-01-2009, 09:30 #8
-
8-01-2009, 10:12 #9
-
8-01-2009, 10:48 #10
Na obiad mizeria, udko z kurczaka i ziemniaczki...

6Podziękowań
LinkBack URL
About LinkBacks

teraz dopiero będę miała zachciewajki, bo jak do tej pory nie miałam.

Facebook

Nieśmiałe dziecko
Dzisiaj, 17:56 w Kraków