21. do 30. z 1013
-
8-01-2009, 17:50 #21
Odp: Wątek kulinarny - nasze "zachciewajki"
Magduska aż mi zapachniało od tych placuszków jak czytałam przepis, cos czuje ze w sobote zrobie

U mnie dzisiaj zachcianka na mielonego więc zrobiłam z łopatki, do tego ziemniaczki i suróweczka z marchweki, selera, jabłka... a w planach mam jeszcze na dzisiaj wstawić barszcz ukraiński żeby był na jutro jak wrócimy z pracy, zupka zimą to podstawa
-
8-01-2009, 19:10 #22
Calla patrze ze ochota na barszczyk ukrainski nie tylko mnie dopadła
fajnie fajnie ze taki watek powstał od razu nasuwaja sie pomysły na obiadek
-
9-01-2009, 19:43 #23
Ostatnio edytowane przez agorana : 9-01-2009 - 20:22
-
9-01-2009, 20:26 #24
Calla lub Orsi jak by któraś miała chwilkę to poproszę przepis na barszczyk ukraiński - gdzieś kiedyś go jadłam (nie wiem czy dobrze kojarzę, ale to taki barszcz z fasolą?), ale przenigdy nie robiłam i nie pojęcia jak się do tego zabrać :)
-
9-01-2009, 20:37 #25
agorana - ja barszcz ukraiński zaczynam robić w ten sam sposób co zwykły barszcz, czyli na wywarze typowo wędzonym. Z tym, że buraczki są starte na grubych oczkach. To samo robię z marchewką. Ziemniaki kroje w kostkę. Dodaje jeszcze kapusty białej no albo pekińskiej - w zależności jaką mam pod ręką. Na koniec dodaje białej i czerwonej fasolki. Z przypraw to oczywiście ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, sól do smaku. Jak wszystko będzie miękkie dodaje śmietanki i gotowe.
a najlepszy barszczyk jest wtedy gdy można kupić botwinkę
-
9-01-2009, 20:47 #26
agorana Bardzo sie ciesze, ze Wam smakowala :))) Ja dzisiaj zrobilam obiad - wariacje tej salatki, tzn. kurczaka w gyrosie z sosem czosnkowym a do tego ryz (z curry) i mizerie. W sumie taki "kebab na talerzu" jaki podaja w knajpkach. Z tym, ze moj M stwierdzil, ze lepszy :))
Magduska na drugie sniadanie zrobilam dzisiaj te placuszki - mniam, mniam :)
-
10-01-2009, 08:28 #27
-
10-01-2009, 10:17 #28
Iwon dzięki za przepis :) Dzisiaj będę robić żurek, bo od paru dni trzyma mnie na to ochota, a w przyszłym tyg. na pewno spróbuje barszczu ukraińskiego (gotuje tylko w weekendy, w tyg. odwiedzam po pracy mamusie i zawsze załapie się na obiadek :) )
Na słodkie jakoś zupełnie nie mam ochoty (w przeciwieństwie do pierwszej ciąży) , więc na razie racuszki, placuszki, rogaliki odpadają :)
-
10-01-2009, 11:12 #29
Agorana widzę że przepis na barszczyk już masz
ja robie właściwie tak samo Iwon3004, czasami tylko kupuje mrożonke barszczu ale zaczynam tak samo czyli wywar warzywny na wędzonym mięsku.
A następna zupka u mnie to chyba bedzie krupniczek na piersi z kurczaka, mam ochote na coś delikatnego więc to bedzie w sam raz
-
10-01-2009, 18:06 #30MALENSTWO 33Guest
A dzis za mna chodziły pomidorki z cebulka w smietanie maz wrocil poszlam do sklepu i sobie kupilam pomidorki przynioslam i zrobilam a nazarlam sie jak prosiaczek

6Podziękowań
LinkBack URL
About LinkBacks

Facebook

Nieśmiałe dziecko
Dzisiaj, 17:56 w Kraków