reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Smaki, smaczki, kulinaria

reklama
"Gulasz na bogato"
1/2 kg wołowiny (ja kupiłam gulaszowe)
1/2 kg wieprzowiny
1/2 kg boczku wędzonego
1/2 kg cebuli
1/2 kg pieczarek
2 butelki sosu cygańskiego (ja takiego nie znalazłam w sklepie, więc mój S. zrobił go sam wg przepisu z netu Sos cygański ( do słoiczków). - Przetwory - Moja książka kucharska - bloog.pl )
sól i pieprz
Wieprzowinę, wołowinę i boczek pokroić w kostkę. Cebule obrać i pokroić w talarki, pieczarki w plastry. Wszystko razem wymieszać w misce i doprawić solą i pieprzem.
Na dno naczynia żaroodpornego wlać 1 buteleczkę sosu cygańskiego (myśmy wlali kubek tego sosu, cośmy zrobili), dokładnie rozsmarować i włożyć mięso wymieszane z warzywami. Następnie wierzch posmarować drugą porcją sosu.
Naczynie przykryć i wszystko piec 1 godzinę w temp.200st.C. Po godzinie przemieszać i piec dalej bez przykrycia przez 1 godzinę.
Ja to podałam z zapieczoną w piekarniku bułką posmarowaną masłem czosnkowym..
 
Czarne kluski
1kg ziemniaków obrać i ugotować. Przecisnąć przez praskę do ziemniaków, albo dokładnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków.Odstawić do wystygnięcia.
Zetrzeć na tarce (na tych najdrobniejszych oczkach) tak ze 3 większe surowe ziemniaki.
Z ugotowanych ziemniaków odłożyć na bok 1/4 i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną.
Połączyć wszystkie ziemniaki (ugotowane i surowe) plus mąka - dobrze wymieszać. Ciasto powinno nie być za suche (wtedy jeszcze zetrzeć ziemniaka), ani za mokre, bo się będzie źle kulało..
Z wyrobionego ciasta lepić kulki o średnicy około 2 cm.. (ja to robię tak, że najpierw formuję "węże" z ciasta, a potem kroję je nożem na równe kawałki - dobrze się wtedy kula kluski;-)).
Nastawić wodę w większym garnku, jak zakipi - posolić i powoli wrzucać kluski, żeby nie posklejały, od czasu do czasu mieszać. Jak już wszystkie będa wodzie i woda wraz z nimi zacznie kipieć, to zmniejszyć gaz i gotować tak około 7min..
Mam nadzieję, że nie zamieszałam za bardzo;-)
 
jak kopytka te kluski. A "Kluski śląskie z dziurką" tak samo sie robi?

Ja wczoraj sznycle z indyka robiłam wg Kuronia


  • 750 g piersi indyka
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku, 2 łyżki soku z cytryny
  • po 1 łyżeczce: majeranku i tymianku
  • 2 jajka
  • mąka, tarta bułka
  • olej, sól, pieprz
  • koneserom polecam 4 łyżki utartego ostrego sera, najlepiej oscypka
  • cytryna do przybrania
blok1_bottom_left.gif
Pierś indyka kroimy na plastry, lekko zbijamy wilgotnym tłuczkiem. Z sosu sojowego, oleju, soku z cytryny, posiekanego czosnku i przypraw robimy marynatę, którą smarujemy sznycle z obu stron i odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie panierujemy je w mące, rozbełtanych jajach i tartej bułce, którą możemy wymieszać pół na pół z tartym serem. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron aż do zarumienienia. Podajemy przybrane cząstkami cytryny.
 
Wybaczcie ze sie wtrące ale Kilolku nie, kluski śląskie są z samych gotowanych ziemniaków i dlatego są jasne a te mieszane [gotowane+surowe] wychodzą szarawe o nierównej/chropowatej? [jak to określic] fakturze.
Te szare kluski moja mama robi wieksze [jak kasztan mniej wiecej wielkosc] a do środka np daje nadzienie np pasztet lub mieloną kiełbasę .... polane tłuszczykiem ze skwarkami....... niebo w gębie. Jest to juz wtedy całe danie bez dodatkowego mięsa ;))
 
to ja tak robię pyzy z mięsem
ale własnie chcialam sie dowiedziec jak te sląskie z dziurką sie robi, bo nigdy nie robiłam.
 
Kilolku, ja zaś podobnie jak czarne kluski, tylko nie daję tych surowych ziemniaków, a jajko - jak napisała BanAna..ale mąkę też ziemniaczaną (1/4 ilości ziemniaków)..jajek tyle, żeby szło ładnie wyrobić kluski..
 
Jabłka pod pierzynką
1 kg jabłek
sok z pół cytryny
cynamon
Kruszonka:
1 szklanka mąki pszennej
100 g masła (pół kostki)
1/2 szklanki cukru szczypta soli.

Ze składników na kruszonkę zagnieść ciasto.
Jabłka obrać , pokroić w ćwiartki, pokropić sokiem z cytryny i posypać cynamonem. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, wysypać przygotowane jabłka i wkruszyć na górę kruszonkę. Piec około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni..pycha!!
Ja jadłam na ciepło, nie mogłam się oprzeć..:-)
 
reklama
kilolek przepraszam że dopiero teraz ale całkiem zapomniałam

Marynowana Papryka
proporcję na 1kg papryki
+ 0,5l wody
+1/2 szklanki cukru (ok 10dkg)
+1/2 łyżeczki soli (2dkg)
+100ml octu 10%
+ przyprawy : liść laurowy ,ziele angielskie , czosnek , koper,gorczyca ,pieprz czarny
Umytą paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na paski grubości 4cm , ukłądamy dość ciasno w czystych wyparzonych gorącą wodą słoikach , na wierzch dodajemy przyprawy

w gorącej wodzie rozpuszczamy dokładnie sól i cukier i mieszamy z octem , słoiki z papryką i przyprawami zalewamy gorącą zalewą ,zakręcamy i wekujemy przez 20 minut
 
Do góry